16 januari 1997: Protest tegen 'Ballenreactor'
|
Zoeken: borssele, Borssele 2, 2010-2019
Uitkomsten
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
"Groeten uit stralend Zeeland"
Actievoerders van Greenpeace hebben in alle vroegte een enorme ansichtkaart met "Groeten uit stralend Zeeland" aan het stadhuis in Middelburg opgehangen. Op de kaart staan vrolijk recreërende mensen, rokende schoorstenen en een stralende kerncentrale. Naast het stadhuis staat een geluidswagen met het geluid van een ruisende zee, onderbroken door sirenes. Met deze actie wil Greenpeace de Zeeuwen wijzen op de belangrijke keuze die de dag erna bij de gemeenteraadsverkiezingen in het stemhokje gemaakt moet worden: voor Zeeland als dé nucleaire provincie van Nederland of voor een echt schoon en stralend Zeeland. De actie is onderdeel van de campagne "Groeten uit stralend Zeeland".
CDA: neem eigen Duurzaamheidsberaad serieus
In Den Haag congresseert het CDA onder andere om het partijprogramma voor de verkiezingen in juni vast te stellen. Iedere congresganger krijgt buiten een folder om hen er aan te herinneren wat de inzet van het programma zou moeten zijn. "Rentmeesterschap is geen loze kreet maar dient te worden nageleefd tot behoud van een leefbare schepping voor de generaties na ons". Het motto komt uit een rapport van het CDA-Duurzaamheidsberaad, dat samen met aanbevelingen uit het rapport, op het stencil worden samengevat. De conclusie is dan ook duidelijk: “Dus geen nieuwe kerncentrales”. Dat lijkt tegen dovemansoren gezegd, want in het verkiezingsprogramma komt te staan: “Het CDA bepleit ruimte om nieuwe kerncentrales te bouwen wanneer energiebedrijven hierin willen investeren en er draagvlak is in de regio.”
Greenpeace aan PVDA: spreek je uit tegen Borssele 2!
Op het partijcongres van de Partij van de Arbeid in Nijmegen deelt Greenpeace ansichtkaarten uit. Daarop een badminton-spelende partijleider Cohen met op de achtergrond een nieuwe kerncentrale: Welkom in Stralend Zeeland. Greenpeace wil de partij dwingen zich duidelijker uit te spreken tegen nieuwe kerncentrales. In het conceptpartijprogramma voor de verkiezingen van 9 juni, waar dit weekend over gepraat wordt, komt het woord ‘kernenergie’ niet eens in voor. Greenpeace roept de Partij van de Arbeid op duidelijk te maken waar ze voor staan: voor een schone toekomst met wind en zonne-energie of voor een nucleaire toekomst met een tweede kerncentrale. Uiteindelijk komt er toch nog één vage regel over kernenergie in het programma: "Kernenergie zien wij niet als lange termijn oplossing om een duurzame samenleving te bereiken zolang een oplossing voor het afvalprobleem nog niet in zicht is".
Nog steeds niet blij met kernenergie
De eerste activiteit van het zeer recent opgerichte 'Zeeuws Comité Borssele 2? Nee!' is de aanbieding van een boszonnebloemen en het eerste affiche van het Comité aan gedeputeerde Wiersma (Energie- en klimaatbeleid) van de provincie Zeeland. Z'n 50 mensen komen naar het Abdijplein in Middelburg als daar de Provinciale Staten vergaderen. Een heel behoorlijke opkomst voor een eerste actie en op die korte termijn. Het Comité vraagt de Zeeuwse Statenleden nu echt te kiezen voor een duurzame toekomst en het afwijzen van kernenergie. De provincie is 50% aandeelhouder van Delta, de andere 50% is in handen van gemeentes. Delta is (dan nog) voor 50% eigenaar van de kerncentrale.
Het Comité (een initiatief van de SP) is opgericht om de maatschappelijke onrust over de plannen voor nieuwe kerncentrales in Borssele zichtbaar te maken en te bundelen. Er is dan ook veel aandacht voor het Comité in de regionale pers.
Beweging in Zeeland tegen Borssele-2
Bij de aandeelhoudersvergadering van Delta in Goes demonstreren zo'n 60 mensen tegen de plannen van het bedrijf om een kerncentrale te bouwen. Bij het Stadskantoor in Goes, waar de vergadering plaatsvindt, is een gevarieerd programma met sprekers en muziek. Ook worden de meer dan 1000 opgehaalde handtekeningen tegen Borssele 2 aangeboden aan Delta-directielid Louter. De manifestatie krijgt regionaal veel positieve aandacht. Met de twee op korte termijn georganiseerde activiteiten, maakt het Comite duidelijk dat er wat begint te bewegen in het Zeeuwse.
De rest van het jaar wordt door Comité B2Nee! vooral besteed aan het organiseren en bezoeken van debatten.
Nieuwjaarsduik gaat niet door: water te warm
Ongeveer vijftig tegenstanders van kernenergie komen nieuwjaarsdag af op een nieuwjaarsduik op het Kalootstrand, vlak naast de kerncentrale; met chocolademelk en oliebollen. Ze horen rillend een toespraak aan van het comité Borssele Nee: de nieuwjaarsduik was afgelast; niet omdat het water van de Westerschelde te koud is, maar juist omdat de watertemperatuur te warm blijkt. Oorzaak van deze thermische verontreiniging is het koelwater van de kerncentrale dat daar geloosd wordt. "Er zwemmen nu al maanvissen, hoe moet dat worden als er een tweede kerncentrale complex in Borssele komt, die ook gaat lozen op de Westerschelde zonder koeltoren. Of komen er toch koeltorens?" vraagt het comité zich af.
'Prins Kernafval' laat zich niet zien
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en hartstochtelijk pleitbezorger van meerdere nieuwe kerncentrales, wil met zijn verkiezingstrein de bestaande kerncentrale in Borssele bezoeken. Het Zeeuws Comité Borssele 2? Nee! wil hem hinderlijk volgen en met hem in discussie gaan. Tevens is het de bedoeling hem om te dopen tot Prins Kernafval. Het aanwezige CDA-gezelschap wordt gevolgd door lopende afvalvaatjes. Immers: 'kernafval, je komt er niet meer vanaf'. Maar het CDA-bezoek valt in het water; Verhagen laat zich helemaal niet zien en de CDA-verkiezingsstunt die kernenergie moet promoten, mislukt.
Duizenden op Dam hebben schoongenoeg van kernenergie
De grootste actie tegen kernenergie na 1981(!). Ruim een maand na de kernramp in Fukushima komen ongeveer 10.000 mensen op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. De manifestatie 'Schoongenoeg van kernenergie' wordt georganiseerd door een samenwerkings-verband van antikernenergie en milieugroepen en ondersteunt door veel politieke partijen. Er is kritiek omdat de manifestatie visueel gedomineerd wordt door de politieke partijen, maar dat de Pvda zich publiekelijk en in sterke bewoordingen uitspreekt tegen Borssele-2 is een tegenvaller voor Delta die zich zorgen begint te maken over het (politiek) draagvlak voor haar plannen.
De petitie “Ik heb schoon genoeg van kernenergie” is binnen een paar dagen al door ongeveer 65.000 mensen op internet ondertekend.
Ballonnen tegen kernenergie
In de Tweede Kamer wordt vergaderd over de voorwaarden waarop een vergunning kan worden afgegeven voor een tweede kerncentrale in Nederland. Ongeveer 50 mensen van de 'Schoongenoeg van kernenergie'-coalitie plaatsen bij de Tweede Kamer voor elke 100 handtekeningen 1 ballon. In totaal sieren na een paar uur 850 ballonnen met het 'coalitie-handje' (representatief voor de 85.000 ondertekenaars) het Plein.
Aantal aandeelhouders Delta kiest voor 'duurzaam'
Het 'Zeeuws Comité Borssele 2?Nee!' en de coalitie ‘Schoongenoeg van kernenergie’ voeren actie bij het kantoor van Delta in Middelburg. De aandeelhoudersvergadering praat dan onder andere over investeringen rondom de bouw van een nieuwe kerncentrale. Aandeelhouders (gemeentes en de provincie Zeeland) die naar binnen willen gaan, worden gevraagd te kiezen uit twee poortjes die symbool staan voor kernenergie en duurzame energie. Enkele aandeelhouders kiezen niet voor het poortje 'kerncentrale', maar voor 'duurzaam'. Het begin van een tweedeling tekent zich af.