25 juni 1976: Eenvoudig ongezien op het terrein
|
Acties – Stichting Laka


Strijdlied voor het behoud van het Zeeuwse landschap
Een achttien-koppig Zeeuws project-koor (een koor dat opgericht is voor één specifiek project) heeft een lied opgenomen tegen de plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Borssele. Het lied getiteld 'Strijdlied voor het behoud van het Zeeuwse landschap' is geschreven door Kees Tonkens en wordt op de wijs van het Zeeuwse Volkslied gezongen. Bij het eerste couplet – het lied heeft er vijf – is ook een videoclip gemaakt, sterker er zijn er twee gemaakt: ook de Zeeuwse kunstenaars en verklaarde tegenstanders van nieuwe kerncentrales, Menno en Paul de Nooijer hebben een videoclip gemaakt bij het lied.
Liedjes tegen kernenergie, we zijn er dol op: we hebben zelfs een grote collectie. Hier een paar honderd liedjes waarvan alleen de tekst bewaard is gebleven en hier Laka’s collectie met opgenomen en uitgebrachte muziek uit de antikernenergie-beweging. Veel plezier.
Rob Boogert overleden
Afgelopen dinsdag, 9 mei, is Rob Boogert op 59-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Vrijwel iedereen die de laatste decennia wel eens tegen kernenergie of kernwapens heeft gedemonstreerd, is hem, vaak zonder dat te beseffen, wel tegengekomen; als mede-demonstrant, bij het uitserveren van eten, maar waarschijnlijk vooral in een van z’n vermommingen in het straattheater dat hij samen met Elise ontelbare malen speelde. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. Afscheid nemen kan op maandag 15 mei van 19:00 tot 20:00 uur in de aula van de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Het overlijdensbericht van de familie staat op Indymedia, waar je ook je herinneringen, anekdotes en foto's kunt plaatsen.
Zo veel herinneringen aan Rob, al die keren dat hij met Elise de atoomlobby te kakken zette met het straattheater. Of als ‘gewoon’ activist bij talloze demonstraties tegen kernenergie, tegen kernwapens, acties bij Volkel of Soesterberg; zo vaak eten van hem gekregen.
Een van de dierbaarste herinnering aan Rob is een dag, lang geleden, dat we samen – waarvoor weet ik niet meer – voor de rechter stonden. Het kan niet de enige keer geweest zijn, maar deze staat me nog goed bij. Dat Rob heel vriendelijk maar indringend zijn verklaring besloot met de tekst van ‘Wie zwijgt stemt toe’ van Bots: Spreken is zilver en zwijgen is goud / Maar als je te lang op je zwijgen vertrouwt / Ontdek je pas later met een stevige kater / Het is enkel klatergoud wat er blinkt. / Waardoor je vergeven van gelovig streven / En onmondig beleven in zwijgen verzinkt. / Dan maak je je ook voor jezelf niet meer moe. / Door iets wat je nooit wilde weten: / Wie zwijgt stemt toe...
Zeeuwen verlaten bijeenkomst kernenergie: “geen burgerparticipatie, maar communicatietruc”
Gisteravond was de eerste van drie bijeenkomsten in Zeeland van de overheid over de komst van nieuwe kerncentrales in Borssele. ‘Mogelijke’ komst wordt dan steeds gezegd, maar de discussie gaat niet over óf ze komen, maar vanuit de situatie dát ze er komen. Minstens één brug te ver vinden veel inwoners van Zeeland: ons is nooit serieus gevraagd of ze er moeten komen. Voldongen feiten politiek. ‘Daar doen we niet meer aan mee’. Een grot deel van de aanwezigen verliet vervolgens de bijeenkomst.
Gisteravond, woensdag 10 mei, was in de Stenge in Heinkenszand de eerste bijeenkomst van de ministeries Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Milieu over de verlenging van de levensduur van de kerncentrale in Borssele en de komst van nieuwe kerncentrales. Het is duidelijk dat een groeiende groep Zeeuwen zich zorgen maakt om de ontwikkelingen rond kernenergie in Zeeland. Burgerbewegingen in Zeeland zoals Stroom naar de Toekomst en Borsele tot de Kern, pleiten voor meer zeggenschap van burgers in de besluitvorming en roepen op tot het ontwikkelen alternatieve plannen waarin niet kernenergie, maar hernieuwbare energie en besparing een centrale rol krijgen in de Zeeuwse energieproductie.
Tijdens het “kernenergiegesprek” gisteravond stapten de aanwezige Zeeuwen massaal op. 'Er was helemaal geen ruimte om nut en noodzaak van kerncentrales ter discussie te stellen,' betoogt Frieda Kas, vertegenwoordiger van burgerbeweging Stroom naar de Toekomst. "We mochten alleen praten over spiegeltjes en kraaltjes ter compensatie voor de ellende die de kerncentrales ons gaan opleveren. Dat is geen burgerparticipatie, maar een communicatietruc."
Dinsdagavond was er al een ‘webinar’ van de ministeries over kernenergie; het webinar was van te voren opgenomen en het stellen van vragen onmogelijk.
Herdenking Tsjernobyl in Middelburg en bij kerncentrale Borssele
Op 26 april 1:23 lokale tijd (bij ons op 25 april 23:23 uur) 1986, ontplofte reactor nummer vier in Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet Unie en verspreidde een grote hoeveelheid radioactief materiaal over vooral Europa. Grote gebieden zijn nog steeds onbewoonbaar en tot in Duitsland zijn paddestoelen en wilde zwijnen ook nu nog ongeschikt voor consumptie door de te hoge radioactieve besmetting. Op dinsdagavond 25 april is een filmavond georganiseerd in de Latijnse School in Middelburg. Er worden twee documentaires getoond over de aanloop naar de kernramp en de gevolgen. Daarna volgt er een herdenking met een lichtoptocht op het strandje de Kaloot bij de kerncentrale in Borssele. Voor licht wordt gezorgd. De filmavond in de Latijnse School (Latijnse Schoolstraat 10) in Middelburg begint om 20:30, vanaf 10:00 uur is de zaal open. Om 22:00 uur vertrek naar Borssele,startlichtoptocht om 22:45 uur en herdenking om 23:23. De toegang voor de filmavond is gratis maar een bijdrage wordt op prijs gesteld.
De Tsjernobyl-ramp is door de enorme langdurige impact op sociaal en economisch gebied en de wijdverspreide langdurige aantasting van het milieu een unieke industriele ramp. In een rapport van de Verenigde Naties uit augustus 1995 wordt geschat dat alleen al in Oekraine, Wit-Rusland en de Russische Federatie rond de 9 miljoen mensen direct werden getroffen door de vrijgekomen langlevende radioactiviteit die meer dan 200 keer groter was dan de hoeveelheid van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. (Bron: United Nations, September 1995: "Strengthening of international cooperation and coordination of efforts to study, mitigate and minimize the consequences of the Chernobyl disaster"
Over de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl is veel onderzoek gedaan, zijn veel rapporten geschreven en bestaan nog altijd veel onzekerheden. Ofschoon officiële rapporten wijzen op 4.000 te verwachten doden als gevolg van kanker door Tsjernobyl in Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland, is de werkelijke verwachting in IAEA/WHO-rapporten meer dan 9000. Deze schatting houdt echter geen rekening met de meer dan 30.000 te verwachten doden als gevolg van kanker veroorzaakt door de collectieve dosis in alle landen van de Noordelijke halfrond. Hier een artikel waarom de berichten over de gezondheidsgevolgen van Tsjernobyl zo enorm verschillen. Er zijn rapporten die beweren dat er 36 dodelijke slachtoffers zijn en andere rapporten meldden tot 1 miljoen slachtoffers.
Laka heeft vanaf april 1986 een uitgebreide chronologie bijgehouden. Hier een link naar een aantal rapporten over de gevolgen.
Zaterdag 11 maart Fukushima-wake in Enschede
Nu de Duitse regering de nucleaire Ausstieg vlak voor de voltooiing tijdelijk heeft gepauzeerd en in Nederland de plannen voor nieuwe kerncentrales steeds serieuzer vorm dreigen te krijgen, is het van belang om onszelf te herinneren aan de kernramp die zich op 11 maart twaalf jaar geleden in Fukushima heeft voltrokken.
Enschede voor Vrede sluiten ons zich aan bij de oproep van de Duitse antikernenergiebeweging en organiseert zaterdag 11 maart om 12:00 een wake op de Van Loenshof onder het motto: "geen vrede met kernenergie!"
Zeeuwse Debatweek start met drukbezochte bijeenkomst Middelburg
Afgelopen zaterdag was het eerste van 5 debatten in Zeeland over de kabinetsplannen om twee kerncentrales te bouwen en het aanwijzen van Borssele als voorkeurslocatie daar voor. De belangstelling was groot, ongeveer 100 mensen offerden de zaterdagavond op om in de Middelburgse bibliotheek mee te debatteren, en in de meeste gevallen, hun ongenoegen te laten blijken over de plannen. Er volgen nog debatten in Terneuzen (dinsdag), Vlissingen (woensdag), Goes (donderdag) en Heinkenszand (vrijdag). Niet alleen de politiek is verdeeld en het moge duidelijk zijn dat de kabinetsplannen op heel wat weerstand stuiten. Voorafgaand aan het debat was er een demonstratie, georganiseerd door XR, waar enkele tientallen mensen aan meededen.
Middelburg, 11 februari 2023. Foto: Rob Huibers. Actieweek 11-17 februari over kernenergie in Zeeland, waar het kabinet de bouw van nieuwe kerncentrales overweegt. Bezorgde burgers organiseren debatten in vijf gemeenten, verspreiden flyers en demonstreren. Voor het debat in Middelburg demonstreerden rebellen van XR naast de brug voor het treinstation. (Publicatie zonder complete naamsvermelding (fotograaf etc) is niet toegestaan)