26 april 1986: 'Bodemloze put' voor nieuwe kerncentrales
|
Zoeken: tegen, 2010-2019
Uitkomsten
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Geen CO₂ of radioactief afval in de bodem
Ruim 150 mensen demonstreren op de Brink in Annen tegen de mogelijke opslag van CO₂ en radioactief afval in de Drentse bodem. De demonstratie is georganiseerd door de Statenfracties van GroenLinks en SP die zich ernstig zorgen maken over de gevaren die de opslag met zich meebrengt. De opslag van kernafval is voor Provinciale Staten en voor de andere GS-leden in Drenthe onbespreekbaar. Over de opslag van CO₂ wordt verschillend gedacht.
Aan auteur en onderzoeker Herman Damveld wordt door een vertegenwoordiger van Stichting Laka, het eerste exemplaar aangeboden van het door hem geschreven boekje: "Kernafval in beweging. De discussie over ondergrondse opslag van radioactief afval 1976-2010"
CDA: neem eigen Duurzaamheidsberaad serieus
In Den Haag congresseert het CDA onder andere om het partijprogramma voor de verkiezingen in juni vast te stellen. Iedere congresganger krijgt buiten een folder om hen er aan te herinneren wat de inzet van het programma zou moeten zijn. "Rentmeesterschap is geen loze kreet maar dient te worden nageleefd tot behoud van een leefbare schepping voor de generaties na ons". Het motto komt uit een rapport van het CDA-Duurzaamheidsberaad, dat samen met aanbevelingen uit het rapport, op het stencil worden samengevat. De conclusie is dan ook duidelijk: “Dus geen nieuwe kerncentrales”. Dat lijkt tegen dovemansoren gezegd, want in het verkiezingsprogramma komt te staan: “Het CDA bepleit ruimte om nieuwe kerncentrales te bouwen wanneer energiebedrijven hierin willen investeren en er draagvlak is in de regio.”
Greenpeace aan PVDA: spreek je uit tegen Borssele 2!
Op het partijcongres van de Partij van de Arbeid in Nijmegen deelt Greenpeace ansichtkaarten uit. Daarop een badminton-spelende partijleider Cohen met op de achtergrond een nieuwe kerncentrale: Welkom in Stralend Zeeland. Greenpeace wil de partij dwingen zich duidelijker uit te spreken tegen nieuwe kerncentrales. In het conceptpartijprogramma voor de verkiezingen van 9 juni, waar dit weekend over gepraat wordt, komt het woord ‘kernenergie’ niet eens in voor. Greenpeace roept de Partij van de Arbeid op duidelijk te maken waar ze voor staan: voor een schone toekomst met wind en zonne-energie of voor een nucleaire toekomst met een tweede kerncentrale. Uiteindelijk komt er toch nog één vage regel over kernenergie in het programma: "Kernenergie zien wij niet als lange termijn oplossing om een duurzame samenleving te bereiken zolang een oplossing voor het afvalprobleem nog niet in zicht is".
Beweging in Zeeland tegen Borssele-2
Bij de aandeelhoudersvergadering van Delta in Goes demonstreren zo'n 60 mensen tegen de plannen van het bedrijf om een kerncentrale te bouwen. Bij het Stadskantoor in Goes, waar de vergadering plaatsvindt, is een gevarieerd programma met sprekers en muziek. Ook worden de meer dan 1000 opgehaalde handtekeningen tegen Borssele 2 aangeboden aan Delta-directielid Louter. De manifestatie krijgt regionaal veel positieve aandacht. Met de twee op korte termijn georganiseerde activiteiten, maakt het Comite duidelijk dat er wat begint te bewegen in het Zeeuwse.
De rest van het jaar wordt door Comité B2Nee! vooral besteed aan het organiseren en bezoeken van debatten.
Uranium voor Borssele uit Zeeland?
Onbekenden hebben het weekend van 16 januari per aangetekende post een persbericht verspreid namens energiebedrijf Delta, waarin staat dat Delta uranium gaat winnen in de provincie Zeeland. “Dat bericht is vals”, benadrukt de woordvoerder van Delta en overweegt juridische stappen. In de periode daarvoor zijn een tweetal rapporten uit de jaren 1969-1971 herontdekt waaruit blijkt dat er winbare uraniumvoorraden in de Zeeuwse bodem aanwezig zijn. Delta haalt uranium voor Borssele nu uit Kazachstan, waar het met grote milieuschade wordt gewonnen. In Nederland zou een groot gedeelte van het ertsafval dat bij de mijn achtergelaten wordt, opgeslagen moeten worden bij de Covra, omdat het binnen de normen van radioactief afval valt. Hierdoor is uraniumwinning in Nederland (of eigenlijk binnen West-Europa) te duur door strengere milieueisen.
Stille tocht na Tsunami en Fukushima
Op 11 maart vindt er een sterke aardbeving en tsunami plaats aan de oostkust van Japan. In meerdere reactoren van het nucleaire complex in Fukushima vinden er de dagen daarna ontploffingen plaats en in drie gevallen een meltdown. In totaal worden meer dan 150.000 omwonenden (voor lange tijd) geëvacueerd. Japanse milieuorganisaties roepen op tot wereldwijde protesten tegen kernenergie. 'Een meltdown is geen natuurramp'. Op de woensdag daarna is er in Middelburg een in allerijl georganiseerde stille tocht waaraan ruim 300 mensen meelopen. De tocht gaat onder grote media-belangstelling van het station naar het kantoorgebouw van Delta, eigenaar van de bestaande kerncentrale in Borssele. Delta en ERH hebben ook een vergunningsprocedure gestart voor nieuwe kerncentrales.
Duizenden op Dam hebben schoongenoeg van kernenergie
De grootste actie tegen kernenergie na 1981(!). Ruim een maand na de kernramp in Fukushima komen ongeveer 10.000 mensen op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. De manifestatie 'Schoongenoeg van kernenergie' wordt georganiseerd door een samenwerkings-verband van antikernenergie en milieugroepen en ondersteunt door veel politieke partijen. Er is kritiek omdat de manifestatie visueel gedomineerd wordt door de politieke partijen, maar dat de Pvda zich publiekelijk en in sterke bewoordingen uitspreekt tegen Borssele-2 is een tegenvaller voor Delta die zich zorgen begint te maken over het (politiek) draagvlak voor haar plannen.
De petitie “Ik heb schoon genoeg van kernenergie” is binnen een paar dagen al door ongeveer 65.000 mensen op internet ondertekend.
Ballonnen tegen kernenergie
In de Tweede Kamer wordt vergaderd over de voorwaarden waarop een vergunning kan worden afgegeven voor een tweede kerncentrale in Nederland. Ongeveer 50 mensen van de 'Schoongenoeg van kernenergie'-coalitie plaatsen bij de Tweede Kamer voor elke 100 handtekeningen 1 ballon. In totaal sieren na een paar uur 850 ballonnen met het 'coalitie-handje' (representatief voor de 85.000 ondertekenaars) het Plein.
Borden langs de A58 tegen nieuwe kerncentrale
In weilanden naast de A58 dwars door Zeeland, verschijnen enkele tientallen grote borden met teksten tegen kernenergie in het algemeen en de komst van een tweede kerncentrale in het bijzonder. Opnieuw een teken dat er geen sprake (meer) is van een 'consensus' over de noodzaak van een tweede kerncentrale, zoals minister Verhagen wil doen laten geloven.
Ballon zorgt voor opschudding
Zo'n dertig mensen protesteren bij NS station Goes tegen opnieuw een transport met brandstof uit Borssele naar de opwerkingsfabriek in La Hague. De bewaking is enorm. De dag erna wordt ontstaat er een enorme hetze als bekend wordt dat een activist van Greenpeace is aangehouden die 'iets' tussen de rails wilden begraven. 'Nederland aan ramp ontsnapt' kopt de Telegraaf. Het was een vreedzaam protest met een spandoek dat zich automatisch zou uitvouwen op de rails. Het spandoek ontvouwen ging niet door, omdat de Greenpeace-medewerker werd opgepakt na het verstoppen van het doek onder de grond. Maar het protest heeft het transport geen moment in gevaar gebracht, zo oordeelde ook de rechter-commissaris. Het doek zou zijn opgelaten op het moment dat de trein nog stilstond.