24 juli/15 augustus 1982: 'Karavaan tegen kernenergie' bezoekt toeristen
|
Zoeken: anders, nl, herdenking/solidariteit
Uitkomsten
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
Aandacht voor gevaren UF6
De Werkgroep Stop Kernenergie Almelo organiseert een stiltekring om James Harrison te herdenken. Harrison overleed in een Amerikaanse fabriek die uranium geschikt maakt voor verrijking. Het protest wijst vooral op de gevaren van uraniumhexafluoride (UF6). UF6 is de vorm waarin het uranium verrijkt wordt, ook in Almelo. UF6 is radioactief maar vooral chemisch heel giftig: in contact met water ontstaan er twee stoffen die extreem gevaarlijk zijn: fluorwaterstof en uranylfluoride. Bij het ongeluk in de Amerikaanse fabriek werden in een straal van enkele kilometers honderden mensen geëvacueerd. In Almelo zou het om duizenden mensen gaan, maar evacuatieplannen ontbreken.
'Met de groe(n)ten uit Dodewaard'
Een marktkraam op de zomermarkt van 1986 in Dodewaard. Onder het motto “Je moet de groe(n)te uit Dodewaard hebben” ligt een bakfiets vol met in felle kleuren gespoten verlepte groente. De groenten zien er afschuwelijk uit en zijn ook nog eens verschrikkelijk duur. In de kraam worden de groenten aangeprezen. Het zijn de laatste min-of-meer eetbare, maar flink besmette groenten die nog verkrijgbaar zijn nadat de ramp in de kerncentrale in Tsjernobyl alle landbouwproducten onbruikbaar heeft gemaakt. Spinazie is er niet, dat mag niet gegeten worden. Natuurlijk zijn er voor de Dodewaarders anti-kernenergie-ballonnen en folders tegen kernenergie.
'De Wraak van Popeye' en spinazie
In ruim een tiental steden (oa. Amsterdam, Lochem, Arnhem, Wageningen, Deventer, etc) voert 'De Wraak van Popeye' naar aanleiding van Tsjernobyl acties met spinazie die niet meer gegeten mag worden door de radioactieve besmetting. De acties zijn gericht tegen bedrijven en instellingen die zich bezig houden met (het promoten van) kernenergie. In sommige plaatsen worden ruiten ingegooid waarna spinazie naar binnen gaat, elders worden gebouwen ermee besmeurd.
Fietstochten naar Amsterdam vanaf nucleaire installaties
Vanuit 5 plekken (Almelo en Borssele vertrek 23ste, Dodewaard 24ste, Delft 25ste en Petten 26 april) vertrekken dezer dagen groepen fietsers die uiteindelijk 27 april moeten aankomen in Amsterdam bij de herdenking van 10 jaar Tsjernobyl. Op de 25ste bieden de fietsers uit Delft en Borssele in Den Haag aan minister Wijers een petitie aan waarin stopzetting van (steun aan) kernenergie en meer investeringen in energiebesparing en duurzame energie. De fietstochten worden georganiseerd door Jongeren Milieu Actief.
Zowel in Almelo als in Dodewaard blokkeren enkele 10-tallen actievoerders even de hoofdpoort voordat ze op hun stalen ros klimmen. Ze gaan op de grond liggen en verbeelden daarmee de slachtoffers van kernenergie.
Herdenking Tsjernobyl op veel plaatsen
In veel plaatsen in Nederland wordt het ongeluk in Tsjernobyl en de slachtoffers herdacht met stiltekringen en fakkeloptochten. In Dodewaard wordt door Greenpeace met een laserstraal (bereik 40 km) de evacuatiezone aangeduid. Ook wordt er op de centrale een laser-animatie geprojecteerd over kernenergie.
Plutonium te koop op de markt in Middelburg
Onder het motto: ‘Plutonium verkoop; Geld toe!’ organiseert ‘Stop Borssele’ in Middelburg een actie tegen kernenergie. “Vroeger, voordat het vrede was”, zegt een woordvoerder cynisch, “was plutonium goud geld waard, nu moet je stortingskosten betalen”. Weinig mensen hebben belangstelling: “wat moet ik ermee?” is de reactie, en “dat is nu juist ook het probleem!”. Daarom: stoppen met kernenergie en met opwerken. De actie is tevens de Tsjernobyl herdenking in Zeeland.
Verwevenheid nucleaire en militaire bedrijvigheid
Enkele tientallen mensen fietsen langs bedrijven en instellingen in Twente die of wel te maken hebben met nucleaire dan wel met militaire bedrijvigheid. Het is een protest van het Nederlands Euregional Nucleair Overleg (NENO). De tocht gaat langs de Urenco-verrijkingsfabriek in Almelo, Stork in Hengelo en NCLR op de universiteit in Twente in Enschede. Stork heeft een militair component en NCLR (het Nederlands Centrum voor Laser Research), een dochter van Urenco, wordt genoemd bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. De fietstocht wordt afgesloten op de Tsjernobyl-herdenking in Gronau (Duitsland) bij de verrijkingsfabriek van Urenco.
Tsjernobyl-herdenking bij kerncentrale
Ruim honderd mensen herdenken midden in de nacht de kernramp in Tsjernobyl op de dijk bij de kerncentrale in Borssele. De aanwezigen vormen met lampionnen en fakkels een stralingsteken en houden een minuut stilte om precies 23.23, het tijdstip waarop 25 jaar eerder de kerncentrale in Oekraïne (op 26 april om 01.23 uur Tsjernobyl-tijd) ontplofte. Voorafgaand is er een herdenkingsprogramma in Goes met documentaires en toespraken. Daar nemen ongeveer 60 mensen aan deel.
Evacuatie-zone Borssele gevisualiseerd
Om aandacht te vragen voor de gevolgen van een kernramp in Zeeland, plaatsen anti-kernenergie demonstranten 10 gele borden in een straal van 20 km rondom de centrale in Borssele met de tekst: 'einde evacuatiezone'. De straal van de evacuatiezone in Fukushima, Japan, nu bijna een jaar geleden, bedroeg ook 20 km, maar had op sommige plekken veel groter moeten zijn. Zo'n evacuatiezone rond Borssele zou ongeveer geheel Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen treffen.