8 april 1999: Kaarten tegen HFR-splijtstof in ongeschikt opslaggebouw
|
Zoeken: kernenergie, demonstratie, Lobby & bedrijven
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- Lobby & bedrijven:
- actie bij een lobby-organisatie of een bedrijf
Vangrail symbool strijd tegen kernenergie
Stop Borssele (in samenwerking met andere Zeeuwse en Belgische anti-kernenergiegroepen) demonstreert in de vangrails van de Rijksweg 58 tussen Vlissingen en Bergen op Zoom. Het is een stil protest tegen de atoomlobby “die alles in het werk stelt wat krom is recht te praten”. Om de paar honderd meter staat een anti-atoom-aktievoerder met een bord 'Geen kernenergie, stop Borssele'. De groepen hebben de vangrail uitgeroepen tot symbool in de strijd van de anti-kernenergie-beweging. “Stop Borssele wil de vangrail zijn op de heilloze weg, waarop kernenergie ons voert”.
In totaal worden bij de actie 38 mensen door de politie bekeurd of gearresteerd. In maart 1982 moeten 9 van hen voorkomen en worden veroordeeld.
Enorme opkomst afsluitende demonstratie actieweek
Wat een afsluiting van een actieweek tegen kernenergie had moeten zijn, wordt een gigantisch protest tegen het politiegeweld in Dodewaard. Op de demonstratie in Arnhem naar de Arnhemse Instellingen (het centrum van de atoomlobby, met de SEP, GKN, KEMA, etc) worden tussen de 5 en 15.000 mensen verwacht. Het werden er ruim 40.000! Het is daarmee meteen één van de grootste demonstraties tot dan toe ooit in Nederland gehouden. Twee dagen voor de demonstratie zet Milieudefensie een advertentie met een oproep om naar Arnhem te komen in landelijke dagbladen. De gemeenteraad van Arnhem reageert furieus: het zou oproepen tot geweld. [lees advertentie]
Dankzij het de-escalerend beleid van de politie (alleen 'platte petten' als begeleiding, geen zichtbare aanwezigheid van de ME), wordt het een geweldloze afsluiting. Eén van de spandoeken (over de minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn) in de demonstratie: 'Tussen haakjes meneer van Thijn, worden na de gasspuitbussen en de gasblussers straks de gaskamers weer ingevoerd?'
Iemand van de persgroep van de Dodewaard-actie: "Hier is wel gebleken dat we het in Dodewaard voor onze zaak echt niet hebben verknald. Steeds meer mensen laten zich niet meer inpakken door abstracte begrippen als 'aantasting van de rechtsstaat'. Zij hebben gezien dat het geweld dat in Dodewaard tot een uitbarsting is gekomen steeds aanmerkelijk meer bepaald is geweest door de overheid dan door de demonstranten".
De twee Dodewaard-gaat-Dicht! acties (in '80 en '81) hebben de overheid in totaal 5,5 miljoen gulden extra gekost, waarvan 4,7 miljoen gulden voor de inzet van extra politie.
Topnux-conferentie
Een meerdaags bijeenkomst (genaamd 'Topnux') georganiseerd door de European Nuclear Society (een lobby club van kernenergievoorstanders en mensen uit de nucleaire industrie), vindt plaats in het congresgebouw in Den Haag. Het begint met een congres. Het LPTK (Landelijk Platform Tegen Kernenergie, een samenwerkingsverband van zo'n 15 maatschappelijke en politieke groeperingen) organiseert een picketline waar 50 mensen aan mee doen. De politie is massaal aanwezig, maar de meeste bezoekers zijn al heel vroeg het gebouw binnen geloodst. Er is nog een persconferentie waar een nieuwe brochure ('Het dossier kernenergie kan gesloten worden') wordt gepresenteerd en waar Tsjechische activisten informatie geven over de pogingen van de westerse nucleaire industrie vaste voet aan de grond te krijgen in Oost-Europa.
Een affiche, gemaakt ter herinnering aan de ramp in Tsjernobyl, wordt landelijk door meer dan 60 groepen verspreidt en geplakt
"Kernenergie uit de tijd en onverantwoord"
Op de TU-Delft vindt een congres plaats onder de titel: “Kernenergie: energie voor de toekomst of verleden tijd?”. Het is een bijeenkomst van de Vereniging voor Technische Physica, maar de laatste overblijfselen van de kernenergie-gelovers komen samen. Waren dit soort ontmoetingen tot voor kort vooral een soort reünie met hoofdzakelijk 60-plussers en verhalen over ‘de goeie-ouwe-tijd’, nu zijn er ook veel jongeren.
Voor de ingang worden pamfletten uitgedeeld en wordt aan alle deelnemers het antwoord op de vraag alvast meegedeeld: “Kernenergie is uit de tijd en onverantwoord!”.
Gaat ABN AMRO in kernenergie?
Staatssecretaris van Milieu, Van Geel, op bezoek bij de in aanbouw zijnde Finse centrale Olkiluoto, zegt in De Telegraaf, dat de kans groot is dat er over 10 jaar een nieuwe kerncentrale in gebruik wordt genomen. Verrassender echter is dat hij zegt dat de ABN AMRO zich heeft opgeworpen als financier. En ook dat hij suggereert dat de centrale een vermogen van 1680 MW zal krijgen (bijna vier keer zoveel als de huidige kerncentrale in Borssele). Volgens Van Geel hebben hij en ABN in april over kernenergie gesproken en staat de bank op het punt in de financiering van kernenergie te stappen.
De ABN AMRO komt ’s middags al een beetje terug op het optimisme van Van Geel: “er is geen concreet project. Er kan dus niet gesproken worden over financiering. We kunnen niet investeren in luchtkastelen. Pas als een project concreet is, kijken we of er draagvlak is. Het woord is aan de politiek”, aldus een woordvoerder. Diezelfde middag zijn er al acties bij de bank: de ABN-wedstrijdzeilboot in de Amsterdamse haven wordt bezet door Greenpeace en bij het kantoor in de zelfde stad op het Leidseplein demonstreren 50 mensen. Overigens ligt de bouw in Finland al flink achter op schema en is er al een enorme kostenoverschrijding.
Acties bij ABN MRO: 'geef duidelijkheid!'
In Groningen en Assen worden bij de hoofdfilialen van de ABN-AMRO bank acties gevoerd tegen de plannen te investeren in kernenergie. “Wij eisen duidelijkheid van ABN AMRO (over mogelijke financiering). Dat is de bank verplicht aan haar vele klanten die kernenergie absoluut niet zien zitten, maar er straks via hun bankrekening mogelijk wel ongewild aan meebetalen”.
Actievoerders, verenigd in het Zoutkoepeloverleg, bieden een petitie aan en ‘zonne-energie’ in de vorm van zonnebloemen. Verder worden er stencils uitgedeeld aan klanten. Het Zoutkoepeloverleg vreest dat door de hernieuwde aandacht voor kernenergie, de druk om radioactief afval op te slaan in zoutkoepels in het Noorden toe zal nemen.
ABN AMRO: "Make markets work for nuclear?"
In Tuschinski in Amsterdam is de conferentie ‘Make Markets Work for Climate’, georganiseerd door ministerie van VROM in samenwerking met de Wereldbank, Shell en ABN AMRO. Kernenergie is een van de oplossingen die daar aangedragen wordt. Als het aan Groenink van ‘De Bank’ ligt komt er een positief advies over het onderzoek naar investeringen in kernenergie, dat de ABN Amro nu uitvoert.
Buiten is er een teach-in en wordt duidelijk dat de oplossing van het klimaatprobleem niet van het bedrijfsleven verwacht moet worden: ze zijn juist deel van het probleem. Er is een tentoonstelling over de rol van de Wereldbank die na afloop naar binnen wordt getracht te brengen. Politie en beveiliging verijdelen dit.
Picket-line bij bank
Op Wereldmilieudag protesteren milieugroepen in twintig Europese landen op de stoep van BNP Paribas, de vijfde bank van Europa. Dit vanwege de plannen van de bank om een van Europa's meest omstreden kernreactoren te willen financieren: Belene in Bulgarije. Ook in Amsterdam protesteren op de Herengracht een twintigtal actievoerders van onder andere Friends of the Earth, A Seed en Wise in witte pakken en spandoeken met teksten als 'BNP Paribas: Out of BeleNE!' en 'Kernenergie: Nee bedankt!’. Verschillende andere banken hebben al laten weten af te zien van de investering.
Demonstratie tegen rol Essent bij kernenergie
Terwijl binnen de Provinciale Staten van Noord-Brabant debatteren over de voorgestelde verkoop van Essent (voor de helft eigenaar van de kerncentrale Borssele) aan de Duitse energiegigant RWE, protesteren voor het Provinciehuis in Den Bosch antikernenergie-activisten. Het gaat hen (in tegenstelling tot de SP die ook ter plekke is) niet zozeer over wel of niet verkopen, maar over de rol die zowel Essent als RWE heeft in kernenergie. PS stemt met een kleine meerderheid tegen de verkoop. Maar de verkoop van Essent aan RWE zal (in eerste instantie zonder de kerncentrale) toch plaatsvinden.
Protest bij presentatie 'Duurzaamheidsverslag' Delta
Uitgerekend op deze 'dag van de duurzaamheid' presenteert Delta in Kamperland haar MVO-duurzaamheidsverslag. Haar keuze voor kernenergie wordt daarbij gekwalificeerd als een milieuprestatie, terwijl het 'Comité Borssele 2? Nee!' juist benadrukt dat Delta haar elektriciteit voor 90% produceert uit niet duurzame bronnen. Verder blokkeert een 5 miljard investering in een nieuwe kerncentrale juist de ontwikkeling van duurzame energie; 'aan schone schijn heeft niemand behoefte'.