26 februari 1983: Loodsen voor mogelijke afvalopslag bezet
|
Zoeken: bezoek/aanbieden/petitie, 2000-2009
Uitkomsten
- bezoek/aanbieden/petitie:
- Het (aangekondigd) aanbieden van iets: petitie of iets symbolisch/ironisch
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Dagvaarding voor Dodewaard
Onkruit Vergaat niet! probeert een dagvaarding aan iemand van de kerncentrale in Dodewaard te overhandigen. Tevergeefs, niemand wil het hebben. Een aantal activisten moet zich de dag erna voor de rechter verantwoorden voor acties tegen de transporten van Dodewaard, maar ze vinden dat niet zij, maar de kerncentrale, als producent van het afval, terecht zou moeten staan.
Radioactief zand Borssele voor Essent
Greenpeace biedt op het hoofdkantoor van Essent in Arnhem radioactief zand aan. Het zand is afkomstig van de bodem bij de lozingspijp van de opwerkingsfabriek in La Hague (Frankrijk). Al dertig jaar laat Borssele daar haar kernafval opwerking en is daardoor mede verantwoordelijk voor de vervuiling. Greenpeace vindt dat de kerncentrale (waar Essent en Delta de eigenaars van zijn) moet stoppen met opwerking: het is enorm vervuilend, duur en overbodig. Voor de kerncentrale moet besloten worden of er nieuwe contracten worden afgesloten voor opwerking over de periode dat Borssele langer open blijft (dus vanaf 1-1-04). Essent heeft daarover nog steeds geen definitief standpunt ingenomen. Delta heeft verklaard elke beslissing van Essent te zullen steunen.
Greenpeace: wil Noord-Holland ondergrondse kernafval opslag?
Greenpeace is met een vrachtwagen vol ‘kernafvalvaten’ in de hoofdstad van Noord-Holland, Haarlem. Greenpeace wil daar van de Commissaris van de Koning horen of die provincie al het Nederlands kernafval ondergronds wil opslaan. Op 27 maart 2003 hebben acht provincies (Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg) aan de regering laten weten dat ze tegen ondergrondse opslag van kernafval in hun provincies zijn. Vier provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht) hebben opslag van kernafval nog niet officieel afgewezen. De provincie Zeeland heeft geen klei of zoutlagen, en kan het kernafval dus niet ondergronds opslaan. In Noord-Holland, Utrecht en een klein stukje Zuid-Holland zijn wel mogelijke geschikte kleilagen. Utrecht heeft echter laten weten dat de kleilagen onder de provincie te dun zijn om het kernafval in op te slaan.
Bezoekers kernenergie-bijeenkomst weigeren hapje eten
Activisten van WISE in witte pakken en mondkapjes, bieden bezoekers van een Clingendael-seminar in Den Haag over de toekomst van kernenergie in Europa 'radioactief' voedsel aan. De bezoekers gaan niet in op het aanbod om een hapje te nemen van zwijnenvlees uit het zuiden van Duitsland (nog steeds besmet door Tsjernobyl), vis uit de Ierse Zee (Sellafield lozingen), paddestoelen uit Oekraïne, of noten en spinazie uit Turkije (Tsjernobyl). Motto: "If nuclear power is the answer, it must have been a pretty stupid question".
Radioactief zand (40 km van Tsjernobyl) in ministerie
Greenpeace zet een vat aarde in de hal van het ministerie van VROM in Den Haag. Niets bijzonders zou je zo zeggen, maar de aarde komt uit de buurt van Tsjernobyl. Nou ja, uit de buurt... ruim 40 kilometer van de ontplofte centrale, buiten de ontruimde en verboden 30 km-zone dus, maar is wel radioactief. Zo radioactief zelfs dat het volgens de Nederlandse en Europese normen radioactief afval is en dienovereenkomstig behandelt dient te worden. Greenpeace laat hiermee zien wat de gevolgen van kernenergie zijn en protesteert tegelijkertijd tegen het voornemen van staatssecretaris Van Geel tot het langer in bedrijf houden van de kerncentrale in Borssele.
Urenco: ander geluid ongewenst
Bij een kinderfeestje in Almelo georganiseerd door de service club Ronde Tafel 38 (en soort Rotary voor mannen tussen de 25 en 40 jaar), presenteert Urenco de nieuwe brochure van de nucleaire sector, speciaal gericht op kinderen. Tegenstanders van kernenergie vinden dat niet zo’n goed idee en presenteren bij de ingang van het feestje wat andere feiten. De organisatie is daarvan niet gediend en op last van de politie moeten ze 100 meter van de ingang gaan staan. Onder protest voldoen ze daaraan, maar kondigen juridische stappen aan tegen deze beknotting van de vrije meningsuiting.
'Champagne nucléaire' voor energiebedrijf Delta
Actievoerders van Greenpeace bieden energiebedrijf Delta een flinke fles gifgroene ‘Champagne nucléaire’ aan. Delta is namelijk gestegen naar de tweede plaats van de meest vervuilende energiebedrijven, blijkt uit onderzoek. Reden is het plan voor een nieuwe kerncentrale. “Als energiebedrijven op deze voet doorgaan, stevenen we af op een klimaatramp,” aldus Greenpeace. “De overheid is nu aan zet om ze met ambitieus en duidelijk klimaatbeleid de omslag naar schone energie te laten maken.” Greenpeace roept Delta op de plannen te staken en de miljarden te investeren in een windpark voor de Zeeuwse kust. "Wij delen die visie van Greenpeace niet," laat het bedrijf weten.