30 september 1989: 'Secret Service' op zoek naar kerncentrale
|
Zoeken: manifestatie, 2010-2019
Uitkomsten
- manifestatie:
- Een (inhoudelijk/cultureel) programma op een vaste lokatie
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Beweging in Zeeland tegen Borssele-2
Bij de aandeelhoudersvergadering van Delta in Goes demonstreren zo'n 60 mensen tegen de plannen van het bedrijf om een kerncentrale te bouwen. Bij het Stadskantoor in Goes, waar de vergadering plaatsvindt, is een gevarieerd programma met sprekers en muziek. Ook worden de meer dan 1000 opgehaalde handtekeningen tegen Borssele 2 aangeboden aan Delta-directielid Louter. De manifestatie krijgt regionaal veel positieve aandacht. Met de twee op korte termijn georganiseerde activiteiten, maakt het Comite duidelijk dat er wat begint te bewegen in het Zeeuwse.
De rest van het jaar wordt door Comité B2Nee! vooral besteed aan het organiseren en bezoeken van debatten.
Duizenden op Dam hebben schoongenoeg van kernenergie
De grootste actie tegen kernenergie na 1981(!). Ruim een maand na de kernramp in Fukushima komen ongeveer 10.000 mensen op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. De manifestatie 'Schoongenoeg van kernenergie' wordt georganiseerd door een samenwerkings-verband van antikernenergie en milieugroepen en ondersteunt door veel politieke partijen. Er is kritiek omdat de manifestatie visueel gedomineerd wordt door de politieke partijen, maar dat de Pvda zich publiekelijk en in sterke bewoordingen uitspreekt tegen Borssele-2 is een tegenvaller voor Delta die zich zorgen begint te maken over het (politiek) draagvlak voor haar plannen.
De petitie “Ik heb schoon genoeg van kernenergie” is binnen een paar dagen al door ongeveer 65.000 mensen op internet ondertekend.
Locale actiedag Tsjernobyl en evacuatie-zones
In de week voorafgaand aan de herdenking van de kernramp in Tsjernobyl (25 jaar) worden er kleine lokale acties gehouden in circa 15 steden (o.a Vlissingen, Middelburg, Nijmegen, Amersfoort). Centrale thema zijn evacuatieplannen en grensoverschrijdende effecten van een kernramp. Daarbij wordt in gesprek gegaan met passanten. Zo wordt via een quizz, waarbij op een kaart de locatie van kerncentrales in omringende landen aangewezen moet worden, door middel van rookpluimen en windrichtingen de gevaren van kernenergie inzichtelijk gemaakt. Bijkomend doel is ook het ophalen van handtekeningen voor de 'Schoongenoeg van kernenergie' petitie en het oproepen tot deelname aan de Tsjernobyl-herdenking enkele dagen later.
Ballonnen tegen kernenergie
In de Tweede Kamer wordt vergaderd over de voorwaarden waarop een vergunning kan worden afgegeven voor een tweede kerncentrale in Nederland. Ongeveer 50 mensen van de 'Schoongenoeg van kernenergie'-coalitie plaatsen bij de Tweede Kamer voor elke 100 handtekeningen 1 ballon. In totaal sieren na een paar uur 850 ballonnen met het 'coalitie-handje' (representatief voor de 85.000 ondertekenaars) het Plein.
Aantal aandeelhouders Delta kiest voor 'duurzaam'
Het 'Zeeuws Comité Borssele 2?Nee!' en de coalitie ‘Schoongenoeg van kernenergie’ voeren actie bij het kantoor van Delta in Middelburg. De aandeelhoudersvergadering praat dan onder andere over investeringen rondom de bouw van een nieuwe kerncentrale. Aandeelhouders (gemeentes en de provincie Zeeland) die naar binnen willen gaan, worden gevraagd te kiezen uit twee poortjes die symbool staan voor kernenergie en duurzame energie. Enkele aandeelhouders kiezen niet voor het poortje 'kerncentrale', maar voor 'duurzaam'. Het begin van een tweedeling tekent zich af.
100.000 Kerstkaarten voor Delta
De beslissende Delta-aandeelhoudersvergadering over investering in de 2de kerncentrale zou dit worden. En werd het ook; alleen niet zoals Delta het zich voorgesteld had. De weken ervoor zijn steeds meer aandeelhouders gaan twijfelen over nut, noodzaak en economische haalbaarheid van het project. CEO Peter Boerma, grote man achter Borssele-2, wordt buitenspel gezet en er wordt een fractie van het gevraagde geld toegekend om het komende half jaar een partner te zoeken. Want de voorziene partner (het Franse EDF) blijkt af gezien te hebben van samenwerking.
Ondanks het feit dat al duidelijk is dat de plannen voor de nieuwe kerncentrale niet tot stemming worden gebracht zoals gepland, komen toch ruim 100 mensen demonstreren. De coalitie 'Schoongenoeg van kernenergie' biedt 100.000 kerstkaarten met een duurzame wens aan Delta aan, symbool van de 100.000 ondertekenaars van de petitie.
Herdenking Fukushima in Middelburg
Ongeveer 50 mensen herdenken op de markt in Middelburg de ramp met de kerncentrales in het Japanse Fukushima en waarschuwen voor het gevaar van kernenergie. Op 11 maart is het precies een jaar geleden dat de aardbeving en tsunami de kerncentrales aan de Japanse oostkust zo ernstig beschadigden dat een aantal kernsmelting met explosies plaatsvonden en honderdduizenden mensen moesten worden geëvacueerd. De Japanse milieubeweging heeft opgeroepen wereldwijd de ramp te herdenken. In toespraken wordt de situatie in Japan uitgelegd en de reactie in diverse Europese landen; er wordt onder meer aandacht besteedt aan de Duitse 'ausstieg' uit kernenergie. Ook iemand uit België verteld van de plannen om de kerncentrales te sluiten en roept op de volgende dag mee te lopen in de demonstratie in Brussel.
In de week ervoor is met een film en informatie door geëvacueerde inwoners van de streek rond Fukushima in de bibliotheek van Middelburg ook al aandacht aan de ramp besteedt.
Op de Dam solidair met Japanse demonstranten
Op het moment dat er in verschillende steden in Japan enorme antikernenergie-demonstraties plaatsvinden tegen het feit dat er na Fukushima in Japan voor het eerst weer kerncentrales opgestart zullen gaan worden (alle ruim 50 kerncentrales werden na Fukushima gesloten), wordt er op de Dam in Amsterdam een solidariteitsdemonstratie gehouden. Het is een initiatief van in Nederland verblijvende Japanners samen met Wise en Laka. De twee uur durende manifestatie van Japanse cultuur en toespraken wordt door ongeveer 100-125 mensen bijgewoond terwijl veel toeristen even blijven staan luisteren of de fototentoonstelling bekijken. Als afsluiting wordt een menselijke keten gevormd en een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.
Internationale actiedag tegen uranium ook in Almelo
Op een bijeenkomst in Duitsland in januari is 29 september (de dag dat in 1957 in Rusland een radioactieve afvalopslag bij Mayak explodeerde) uitgeroepen tot international actiedag tegen de uraniumindustrie. Groepen in het oosten van het land besluiten het verband te leggen tussen de 2 verrijkingsfabrieken in Gronau en Almelo die tenslotte maar 40 kilometer van elkaar liggen. In het centrum van Gronau wordt 's morgens door middel van een menselijke keten aandacht besteedt aan banken die in kernenergie investeren. 's Middags in Almelo nemen zo'n 50 mensen deel aan een manifestatie die vooral ingaat op de milieu en gezondheidsgevolgen van uranium mijnbouw. Met een verrassingsbezoek aan de verrijkingsfabriek wordt de dag afgesloten.
Bijlage: Pamflet van de actie