24 september 1981: Werknemers toeleveringsbedrijven Borssele aangesproken
|
Zoeken: kernenergie, 2010-2019, Zeeland
Uitkomsten
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Nog steeds niet blij met kernenergie
De eerste activiteit van het zeer recent opgerichte 'Zeeuws Comité Borssele 2? Nee!' is de aanbieding van een boszonnebloemen en het eerste affiche van het Comité aan gedeputeerde Wiersma (Energie- en klimaatbeleid) van de provincie Zeeland. Z'n 50 mensen komen naar het Abdijplein in Middelburg als daar de Provinciale Staten vergaderen. Een heel behoorlijke opkomst voor een eerste actie en op die korte termijn. Het Comité vraagt de Zeeuwse Statenleden nu echt te kiezen voor een duurzame toekomst en het afwijzen van kernenergie. De provincie is 50% aandeelhouder van Delta, de andere 50% is in handen van gemeentes. Delta is (dan nog) voor 50% eigenaar van de kerncentrale.
Het Comité (een initiatief van de SP) is opgericht om de maatschappelijke onrust over de plannen voor nieuwe kerncentrales in Borssele zichtbaar te maken en te bundelen. Er is dan ook veel aandacht voor het Comité in de regionale pers.
Nieuwjaarsduik gaat niet door: water te warm
Ongeveer vijftig tegenstanders van kernenergie komen nieuwjaarsdag af op een nieuwjaarsduik op het Kalootstrand, vlak naast de kerncentrale; met chocolademelk en oliebollen. Ze horen rillend een toespraak aan van het comité Borssele Nee: de nieuwjaarsduik was afgelast; niet omdat het water van de Westerschelde te koud is, maar juist omdat de watertemperatuur te warm blijkt. Oorzaak van deze thermische verontreiniging is het koelwater van de kerncentrale dat daar geloosd wordt. "Er zwemmen nu al maanvissen, hoe moet dat worden als er een tweede kerncentrale complex in Borssele komt, die ook gaat lozen op de Westerschelde zonder koeltoren. Of komen er toch koeltorens?" vraagt het comité zich af.
'Prins Kernafval' laat zich niet zien
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en hartstochtelijk pleitbezorger van meerdere nieuwe kerncentrales, wil met zijn verkiezingstrein de bestaande kerncentrale in Borssele bezoeken. Het Zeeuws Comité Borssele 2? Nee! wil hem hinderlijk volgen en met hem in discussie gaan. Tevens is het de bedoeling hem om te dopen tot Prins Kernafval. Het aanwezige CDA-gezelschap wordt gevolgd door lopende afvalvaatjes. Immers: 'kernafval, je komt er niet meer vanaf'. Maar het CDA-bezoek valt in het water; Verhagen laat zich helemaal niet zien en de CDA-verkiezingsstunt die kernenergie moet promoten, mislukt.
Stille tocht na Tsunami en Fukushima
Op 11 maart vindt er een sterke aardbeving en tsunami plaats aan de oostkust van Japan. In meerdere reactoren van het nucleaire complex in Fukushima vinden er de dagen daarna ontploffingen plaats en in drie gevallen een meltdown. In totaal worden meer dan 150.000 omwonenden (voor lange tijd) geëvacueerd. Japanse milieuorganisaties roepen op tot wereldwijde protesten tegen kernenergie. 'Een meltdown is geen natuurramp'. Op de woensdag daarna is er in Middelburg een in allerijl georganiseerde stille tocht waaraan ruim 300 mensen meelopen. De tocht gaat onder grote media-belangstelling van het station naar het kantoorgebouw van Delta, eigenaar van de bestaande kerncentrale in Borssele. Delta en ERH hebben ook een vergunningsprocedure gestart voor nieuwe kerncentrales.
Aantal aandeelhouders Delta kiest voor 'duurzaam'
Het 'Zeeuws Comité Borssele 2?Nee!' en de coalitie ‘Schoongenoeg van kernenergie’ voeren actie bij het kantoor van Delta in Middelburg. De aandeelhoudersvergadering praat dan onder andere over investeringen rondom de bouw van een nieuwe kerncentrale. Aandeelhouders (gemeentes en de provincie Zeeland) die naar binnen willen gaan, worden gevraagd te kiezen uit twee poortjes die symbool staan voor kernenergie en duurzame energie. Enkele aandeelhouders kiezen niet voor het poortje 'kerncentrale', maar voor 'duurzaam'. Het begin van een tweedeling tekent zich af.
Borden langs de A58 tegen nieuwe kerncentrale
In weilanden naast de A58 dwars door Zeeland, verschijnen enkele tientallen grote borden met teksten tegen kernenergie in het algemeen en de komst van een tweede kerncentrale in het bijzonder. Opnieuw een teken dat er geen sprake (meer) is van een 'consensus' over de noodzaak van een tweede kerncentrale, zoals minister Verhagen wil doen laten geloven.
Protest bij presentatie 'Duurzaamheidsverslag' Delta
Uitgerekend op deze 'dag van de duurzaamheid' presenteert Delta in Kamperland haar MVO-duurzaamheidsverslag. Haar keuze voor kernenergie wordt daarbij gekwalificeerd als een milieuprestatie, terwijl het 'Comité Borssele 2? Nee!' juist benadrukt dat Delta haar elektriciteit voor 90% produceert uit niet duurzame bronnen. Verder blokkeert een 5 miljard investering in een nieuwe kerncentrale juist de ontwikkeling van duurzame energie; 'aan schone schijn heeft niemand behoefte'.
100.000 Kerstkaarten voor Delta
De beslissende Delta-aandeelhoudersvergadering over investering in de 2de kerncentrale zou dit worden. En werd het ook; alleen niet zoals Delta het zich voorgesteld had. De weken ervoor zijn steeds meer aandeelhouders gaan twijfelen over nut, noodzaak en economische haalbaarheid van het project. CEO Peter Boerma, grote man achter Borssele-2, wordt buitenspel gezet en er wordt een fractie van het gevraagde geld toegekend om het komende half jaar een partner te zoeken. Want de voorziene partner (het Franse EDF) blijkt af gezien te hebben van samenwerking.
Ondanks het feit dat al duidelijk is dat de plannen voor de nieuwe kerncentrale niet tot stemming worden gebracht zoals gepland, komen toch ruim 100 mensen demonstreren. De coalitie 'Schoongenoeg van kernenergie' biedt 100.000 kerstkaarten met een duurzame wens aan Delta aan, symbool van de 100.000 ondertekenaars van de petitie.
Borssele-2 voor derde keer gecanceld: feestje!
Op 23 januari komt de officiële mededeling van Delta: het plan voor een nieuwe kerncentrale wordt 'voor enkele jaren' in de ijskast gestopt. Als reden geeft het bedrijf economische motieven op, maar ook duidelijk is dat het draagvlak in Zeeland (en dus ook onder de aandeelhouders) niet zo groot is als gedacht. Ongeveer op hetzelfde moment laat ook RWE weten te stoppen met de voorbereidingen voor een kerncentrale in Zeeland.
Op 18 februari viert het Zeeuws actiecomité ‘Borssele 2, Nee’ een feestje in Middelburg omdat het zo blij is met het besluit van energiebedrijf Delta om geen tweede kerncentrale te bouwen. Iedereen die een button draagt met de tekst ’Kernenergie? Nee bedankt’ krijgt bij de ingang een consumptiebon. Niet direct een actie, maar ook weer wel… Het Zeeuws Comitee Borssele 2 Nee! zal zich in de maanden daarna opheffen.
Herdenking Fukushima in Middelburg
Ongeveer 50 mensen herdenken op de markt in Middelburg de ramp met de kerncentrales in het Japanse Fukushima en waarschuwen voor het gevaar van kernenergie. Op 11 maart is het precies een jaar geleden dat de aardbeving en tsunami de kerncentrales aan de Japanse oostkust zo ernstig beschadigden dat een aantal kernsmelting met explosies plaatsvonden en honderdduizenden mensen moesten worden geëvacueerd. De Japanse milieubeweging heeft opgeroepen wereldwijd de ramp te herdenken. In toespraken wordt de situatie in Japan uitgelegd en de reactie in diverse Europese landen; er wordt onder meer aandacht besteedt aan de Duitse 'ausstieg' uit kernenergie. Ook iemand uit België verteld van de plannen om de kerncentrales te sluiten en roept op de volgende dag mee te lopen in de demonstratie in Brussel.
In de week ervoor is met een film en informatie door geëvacueerde inwoners van de streek rond Fukushima in de bibliotheek van Middelburg ook al aandacht aan de ramp besteedt.