24, 25 mei 1969: ANVJ tegen ultracentrifuge en duitse atoombewapening
|
Zoeken: in, anders, nl., Zeeland
Uitkomsten
Solidariteit met "plakkers'
‘Stop Borssele’ organiseert op de Lange Delft in Middelburg een manifestatieve actie uit solidariteit met een rechtszaak die drie van haar ‘leden’ de week erna hebben. Die staan namelijk terecht voor ‘poging tot plakken’. Tijdens de Dodewaard-gaat-dicht acties in september 1981 wilde men middels affiches de aandacht vestigen op het weigeren van atoomstroom. Maar voor de plakkers ook maar hadden kunnen beginnen, werden ze al opgepakt. Voor ‘Stop Borssele’ het bewijs “dat de ‘gezagsbewaarders’ deze groep en haar activiteiten nauwlettend volgde”.
Jacht directeur kerncentrale zinkt
Het zeiljacht van f 150.000,- van Tiktak, directeur van de PZEM (Provinciale Zeeuwse Elektriciteit Maatschappij) en tot kort daarvoor van de kerncentrale in Borssele, wordt tot zinken gebracht. Na een inbraak worden de waterinlaat-slangen doorgesneden, de afsluiters van het onderwatertoilet opengedraaid en het jacht losgesneden, waarna het midden in de haven van Arnemuiden zinkt. De eigenaar Tiktak zegt "er nog niet bij te hebben stil gestaan dat zijn directeurschap in verband zou kunnen staan met de aanslag".
Aanhouding voor wat?
In Middelburg worden 2 mensen aangehouden. “Rara verdachten”, volgens de politie, “die belangstelling zouden hebben gehad voor het gebouw van de PZEM of dat van de COVRA”. Ze hielden zich verdacht op in een geparkeerde auto en waren in bezit van flitslampen en technische tekeningen. “We weten dat dit materiaal kan worden gebruikt om explosieven te fabriceren”, volgens een politiewoordvoerder.
Uranium voor Borssele uit Zeeland?
Onbekenden hebben het weekend van 16 januari per aangetekende post een persbericht verspreid namens energiebedrijf Delta, waarin staat dat Delta uranium gaat winnen in de provincie Zeeland. “Dat bericht is vals”, benadrukt de woordvoerder van Delta en overweegt juridische stappen. In de periode daarvoor zijn een tweetal rapporten uit de jaren 1969-1971 herontdekt waaruit blijkt dat er winbare uraniumvoorraden in de Zeeuwse bodem aanwezig zijn. Delta haalt uranium voor Borssele nu uit Kazachstan, waar het met grote milieuschade wordt gewonnen. In Nederland zou een groot gedeelte van het ertsafval dat bij de mijn achtergelaten wordt, opgeslagen moeten worden bij de Covra, omdat het binnen de normen van radioactief afval valt. Hierdoor is uraniumwinning in Nederland (of eigenlijk binnen West-Europa) te duur door strengere milieueisen.
'Prins Kernafval' laat zich niet zien
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en hartstochtelijk pleitbezorger van meerdere nieuwe kerncentrales, wil met zijn verkiezingstrein de bestaande kerncentrale in Borssele bezoeken. Het Zeeuws Comité Borssele 2? Nee! wil hem hinderlijk volgen en met hem in discussie gaan. Tevens is het de bedoeling hem om te dopen tot Prins Kernafval. Het aanwezige CDA-gezelschap wordt gevolgd door lopende afvalvaatjes. Immers: 'kernafval, je komt er niet meer vanaf'. Maar het CDA-bezoek valt in het water; Verhagen laat zich helemaal niet zien en de CDA-verkiezingsstunt die kernenergie moet promoten, mislukt.