21 februari 1990: Jodiumpil bij presentatie rampenplan
|
Zoeken: in, Installatie, 2010-2019
Uitkomsten
- Installatie:
- een actie op, in, of in de onmiddellijke omgeving van een nucleaire installatie.
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Nieuwjaarsduik gaat niet door: water te warm
Ongeveer vijftig tegenstanders van kernenergie komen nieuwjaarsdag af op een nieuwjaarsduik op het Kalootstrand, vlak naast de kerncentrale; met chocolademelk en oliebollen. Ze horen rillend een toespraak aan van het comité Borssele Nee: de nieuwjaarsduik was afgelast; niet omdat het water van de Westerschelde te koud is, maar juist omdat de watertemperatuur te warm blijkt. Oorzaak van deze thermische verontreiniging is het koelwater van de kerncentrale dat daar geloosd wordt. "Er zwemmen nu al maanvissen, hoe moet dat worden als er een tweede kerncentrale complex in Borssele komt, die ook gaat lozen op de Westerschelde zonder koeltoren. Of komen er toch koeltorens?" vraagt het comité zich af.
Prins per helikopter naar opening
Met zijn uraniumverrijkingsfabrieken is Urenco een cruciale wereldspeler. Prins Willem Alexander is uitgenodigd om de nieuwste productiehal van de fabriek in Almelo te openen. Veel mensen vinden dat vreemd omdat hij zich herhaaldelijk uitgelaten heeft over de noodzaak van een transitie naar duurzame energie. Enschede voor Vrede roept in een petitie, die in korte tijd door honderden mensen wordt ondertekend, de prins op niet naar de opening te gaan, maar de Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat hij toch zal gaan.
Bij de poort demonstreren ongeveer 30 mensen tegen uraniumverrijking en kernenergie, maar Willem Alexander komt en vertrekt per helikopter. Sinds een jaar is de op dit moment in coma liggende Prins Friso opgenomen in de directie van het international bedrijf.
Internationale actiedag tegen uranium ook in Almelo
Op een bijeenkomst in Duitsland in januari is 29 september (de dag dat in 1957 in Rusland een radioactieve afvalopslag bij Mayak explodeerde) uitgeroepen tot international actiedag tegen de uraniumindustrie. Groepen in het oosten van het land besluiten het verband te leggen tussen de 2 verrijkingsfabrieken in Gronau en Almelo die tenslotte maar 40 kilometer van elkaar liggen. In het centrum van Gronau wordt 's morgens door middel van een menselijke keten aandacht besteedt aan banken die in kernenergie investeren. 's Middags in Almelo nemen zo'n 50 mensen deel aan een manifestatie die vooral ingaat op de milieu en gezondheidsgevolgen van uranium mijnbouw. Met een verrassingsbezoek aan de verrijkingsfabriek wordt de dag afgesloten.
Bijlage: Pamflet van de actie
Spandoeken met haarscheurtjes
Leden van 'Stop Borssele' hebben met spandoeken aan beide zijde van de Vlaketunnel aandacht gevraagd voor een onderzoek naar de aanwezigheid van haarscheurtjes in het reactorvat in kerncentrale Borssele. De kerncentrale ligt nu stil en volgens afspraak zal nu ook het onderzoek plaatsvinden. 'Stop Borssele' is er niet van overtuigd dat dit ook goed gebeurd: de uitkomst staat volgens hen al vast omdat de EPZ het onderzoek zelf laat verrichten.
'De Schreeuw' als protest tegen Borssele
De kerncentrale in Borssele is 40 jaar oud. WISE herdenkt dat voor het gebouw van eigenaar Delta. Actievoerders zitten zwijgend voor het kantoor verkleed als de schreeuw van Munch.
Aan plaatsvervangend directeur Frank Verhagen word een model van de kerncentrale (met scheuren in de koepel) overhandigd. Een juridische procedure van Laka bij de raad van State om de kerncentrale te laten stilleggen omdat de levensduurverlenging tot 2034 niet op tijd geregeld is, mislukt.
De kerncentrale ligt op dat moment overigens een aantal maanden stil wegens een kapotte generator. Delta heeft het ook al moeilijk: het faillissement van Thermphos in Vlissingen levert het bedrijf ook een miljoenenschade op.
"Selling Urenco means spreading nuclear bombs"
In mei was het Kabinet Rutte vrij onverwachts met het voornemen gekomen om het Nederlandse deel van Urenco te verkopen. Minister van Financiën Dijsselbloem schrijft dat nu de Britse overheid haar aandeel wil privatiseren, het geen zin heeft het Nederlandse deel in eigendom van het Rijk te houden. Nog maar enkele jaren daarvoor had het Rijk de laatste aandelen van UCN, het Nederlandse Urenco-deel, van het bedrijfsleven gekocht zodat het nu een 100% staatsbedrijf is. Op 5 december vindt er in het parlement een hoorzitting plaats waarin over de mogelijke verkoop van Urenco gepraat wordt. De antikernenergie-beweging vindt privatisering maar niets; weliswaar blijkt uit de geschiedenis dat staatseigendom geen garantie tegen misbruik is, maar een fabriek waar in principe kernwapenmateriaal geproduceerd kan worden in handen van het bedrijfsleven...? Buiten voor de ingang van het Tweede Kamergebouw demonstreren Nederlandse en Duitse activisten tegen Urenco: Niet verkopen, maar sluiten!
Nieuwe actievorm: massaal WOB'en
In de Belgische kerncentrales Doel-3 en Tihange-2 zijn heel veel kleine scheurtjes ('waterstofvlokken') ontdekt. Omdat het reactorvat van Borssele ook door RDM gemaakt is, wordt er uiteindelijk eind 2012, met tegenzin, door EPZ en de toezichthouder, een onderzoek van het reactorvat toegezegd bij de volgende splijtstofwisseling. Het Plan van Aanpak voor het onderzoek naar scheurtjes in het reactorvat van Borssele, wordt echter steeds maar niet openbaar. Ook niet na een WOB-verzoek van GroenLinks, de dwangsom van 1200 euro is blijkbaar niet voldoende reden. Laka zet wat meer druk op de ketel door iedereen op te roepen een WOB-verzoek voor het document in te dienen en daarbij ook nog kans te maken op die dwangsom. In 2 dagen wordt dat door ruim 200 mensen gedaan en komt er een toezegging van het ministerie dat het document openbaar wordt. Er blijken zelfs twee (verschillende) Plannen van Aanpak te zijn. Het rapport met resultaten van het onderzoek is nog niet openbaar.
Actie Greenpeace kerncentrale Borssele
Greenpeace projecteert op de koepel van de kerncentrale in Borssele een explosie van een kernreactor. Ze protesteren hiermee tegen de levensduurverlenging van de kerncentrale. De minister van Economische Zaken heeft vergunning gegeven om de kerncentrale –geopend in 1973- tot 2034 in bedrijf te houden. Greenpeace en Laka waren hier tegen in beroep gegaan bij de Raad van State maar in februari werd hun beroep verworpen. De actie valt gelijk met de publicatie van een rapport waarin Greenpeace stelt dat de verouderende kerncentrales in Europa een groot gevaar zijn.
Arrestaties bij actie tegen bezoek nucleaire industrie aan Petten
Zo’n 35 activisten willen in Petten bij het NRG-terrein de excursie van vertegenwoordigers van de nucleaire industrie daar niet ongemerkt voor bij laten gaan. Ongeveer 25 activisten worden opgepakt omdat er een noodverordening is afgegeven. De burgemeester beveelt “dat de excursie ongehinderd doorgang moet vinden en in geen enkele vorm mag worden gehinderd, verstoord of anderszins mag worden beïnvloed”. Demonstreren doet iedereen maar buiten “een straal van 10 kilometer rondom Petten”. De noodverordening is afgegeven omdat, zo wordt in de rechtszaak later door de officier van justitie gezegd, er aanwijzingen bij de inlichtingendienst waren dat er ernstige verstoringen (misschien zelfs wel een gijzeling) van de excursie plaats zou vinden. Een jaar later werd iedereen vrijgesproken: er was op dat moment geen enkele dreiging (genoeg politie aanwezig, bus met bezoekers al naar binnen) en dus geen reden om iedereen op grond van het noodbevel te arresteren: demonstreren is een recht. Het is een van de voorbeelden van het repressieve beleid dat werd gevoerd tijdens de Nuclear Security Summit om het toch vooral ongestoord te laten verlopen. In Den Haag zijn op maandag al 50 mensen opgepakt die een petitie willen aanbieden. Ook die worden later allemaal vrijgesproken.
Protest bij excursie nucleaire industrie Urenco
Onder enorme belangstelling van media protesteren een tiental actievoerders in Almelo bij de vestiging van uraniumverrijker Urenco op het moment dat een excursie aankomt met nucleaire industrie vertegenwoordigers. De bus is afkomstig uit Amsterdam waar deelnemers van de Nuclear Industry Summit als uitje kunnen kiezen uit verschillende excursies. Onder andere naar Urenco Almelo dus. Urenco is ook één van de sponsors en organisatoren van de NIS. Een gotspe, aldus organisator Enschede voor Vrede, omdat juist Urenco flink heeft bijgedragen heeft aan de “nucleaire ónveiligheid”. Niet alleen kwam de brandstof voor de kerncentrale in Fukushima daar vandaan, ook “staat Urenco, via de spionage-activiteiten van Abdul Qadir Khan, aan de basis van de Pakistaanse, Iraanse en Noord-Koreaanse kernwapenprograma’s”. Ook een team waarnemers van de OVSE is aanwezig, die het politiebeleid gedurende de NSS monitored.