22 juni 2001: Demonstratie tegen langer openhouden Borssele
|
Zoeken: kernenergie, demonstratie, herdenking/solidariteit
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
Arrestaties bij demonstratie Nijmegen
Tijdens een demonstratie tegen kernenergie in Nijmegen naar aanleiding van Tsjernobyl, komt het tot enige vechtpartijen als de politie mensen die posters plakken probeert te arresteren. Zeven mensen worden gearresteerd. De betogers zeggen dat het politieoptreden onnodig gewelddadig was en dat de arrestanten zijn mishandeld. Aan de demonstratie nemen 300 mensen deel.
Herdenking Tsjernobyl bij Borssele
Ongeveer 40 mensen komen af op de herdenking van de ramp in Tsjernobyl. Het ‘Zeeuws Platform tegen Kernenergie’ had opgeroepen tot een demonstratie op het strand in Borssele bij de koelwateruitlaat van de kerncentrale. Via flessen in het water (van de Westerschelde) en ballonnen in de lucht wil men duidelijk maken dat een ongeluk niet beperkt zal blijven tot de onmiddellijke omgeving van de centrale. Ook net over de Belgische grens bij de kerncentrales van Doel vindt een dergelijke actie plaats.
Geld over de balk smijten in Dodewaard
Na een flinke wandeling door het dorp Dodewaard, demonstreren ongeveer 50 mensen bij de kerncentrale tegen het ‘over de balk gooien’ van geld voor kernenergie. Er wordt ter plekke geld gedrukt en over de balk (de toegangsslagboom) gesmeten. Ook is er een Rad van Waanzin, deelnemers kunnen een inspectietocht in de kerncentrale winnen en iedereen krijgt een jodiumpil: in te nemen in geval van een ongeluk. Tevens is het de herdenking van 4 jaar Tsjernobyl.
Herdenking Harrisburg op 3-landenpunt
Naar aanleiding van het feit dat het precies twintig jaar geleden is dat het ongeluk in de kerncentrale van Three Mile Island (Harrisburg, VS) plaats vond, bezetten activisten een toren op het drielanden punt in Vaals en hangen (in 3 talen) grote spandoeken op: ‘Stop Kernenergie!’
Herdenking Tsjernobyl Almelo
Ongeveer 120 mensen nemen deel aan de herdenking van de ramp in Tsjernobyl 15 jaar geleden. Dit jaarlijkse protest tegen kernenergie vindt, al bijna traditiegetrouw, plaats in Almelo. Eerst een manifestatie bij de hoofdpoort van Urenco, daarna een demonstratie en manifestatie in het centrum van Almelo waar ook een ‘duurzaamheidsmarkt’ plaats vindt. Er is muziek en een Oekraïense verteld uit de eerste hand een aangrijpend verhaal over de gevolgen van de ramp. Verder wordt onder het motto 'Alsof we 15 jaar na Tsjernobyl nog niets hebben geleerd' een overzicht gehouden van ontwikkelingen rond kernenergie in Nederland.
Herdenking Tsjernobyl en protest tegen export afval naar Rusland
In Almelo demonstreren ongeveer 150 mensen tegen kernenergie, Urenco en de export van kernafval naar Rusland. Het is tevens de herdenking van 20 jaar Tsjernobyl, het ongeluk in de Oekraïense reactor op 26 april 1986. Het is een grensoverschrijdende herdenking: in de ochtend was er al een gezamenlijke manifestatie in het centrum van Gronau -waar ook een Urenco verrijkingsfabriek staat-, waarna een deel van de actievoerders naar Almelo vertrekt.
Bij de hoofdpoort van de uraniumverrijkingsfabriek wordt een manifestatie gehouden, waarna in een demonstratieve optocht naar het centrum van Almelo wordt gelopen, waarin een afsluitende bijeenkomst de vele duizenden slachtoffers van Tsjernobyl worden herdacht.
Twintig jaar Tsjernobyl
Eerst bij de Wit-Russische en daarna bij de Oekraïense ambassade in Den Haag is er een wake om de ramp in Tsjernobyl te herdenken. In de nacht van 25 op 26 december om precies 1.23 uur, (Nederlandse tijd 0.23 uur) vond de grootste ramp uit de civiele kernenergie plaats. Al is Tsjernobyl het ernstigste ongeluk, het is zeker niet het eerste of het laatste ongeluk in een kerncentrale. Op een groot spandoek wordt dat duidelijk gemaakt. Het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) zegt dat er 4000 doden te verwachten zijn door het ongeluk, maar baseren zich op een studie die in de inleiding spreekt van 8000 en als de gegevens heel kritisch gelezen worden zelfs uitkomt op 10.000 tot 25.000. De Internationale Artsenvereniging IPPNW komt met een rapport waarin gesteld wordt dat alleen al tot 2006 tussen de 50.000 en 100.000 liquidatoren (schoonmakers) zijn overleden en dat in heel Europa verhoogde leukemiesterftecijfers waar te nemen zijn. Maar in de publieke opinie zijn vooral de IAEA-cijfers.
Tsjernobyl-herdenking in Maastricht
In Maastricht protesteren zo’n 30 mensen tegen kernenergie en herdenken het ongeluk in Tsjernobyl, precies 23 jaar geleden. Op verschillende plekken in de drukke binnenstad lopen mensen met een nep-vat kernafval waarna de rest van de groep bezwijkt aan de straling en op de grond valt. Het zijn activisten van de Federatie van Jonge Europese Groenen.
Stille tocht na Tsunami en Fukushima
Op 11 maart vindt er een sterke aardbeving en tsunami plaats aan de oostkust van Japan. In meerdere reactoren van het nucleaire complex in Fukushima vinden er de dagen daarna ontploffingen plaats en in drie gevallen een meltdown. In totaal worden meer dan 150.000 omwonenden (voor lange tijd) geëvacueerd. Japanse milieuorganisaties roepen op tot wereldwijde protesten tegen kernenergie. 'Een meltdown is geen natuurramp'. Op de woensdag daarna is er in Middelburg een in allerijl georganiseerde stille tocht waaraan ruim 300 mensen meelopen. De tocht gaat onder grote media-belangstelling van het station naar het kantoorgebouw van Delta, eigenaar van de bestaande kerncentrale in Borssele. Delta en ERH hebben ook een vergunningsprocedure gestart voor nieuwe kerncentrales.
Paasmars in teken Tsjernobyl
Op deze tweede paasdag is de jaarlijkse Paasmars voor ontwapening en vrede dit jaar, 25 jaar na het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl, in Almelo en eindigt bij de Nederlandse uraniumverrijkingsfabriek van Urenco. Ongeveer 75 mensen nemen er aan deel en luisteren oa. naar toespraken over de relatie tussen kernenergie en kernwapens, het gebruik van verarmd uranium in wapensystemen en de relatie tussen de kernwapenprogramma's van Noord-Korea en Pakistan en Urenco.