18/20 juni 1981: Meerdaagse blokkade UCN-terrein
|
Zoeken: in, demonstratie, 2010-2019
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Geen CO₂ of radioactief afval in de bodem
Ruim 150 mensen demonstreren op de Brink in Annen tegen de mogelijke opslag van CO₂ en radioactief afval in de Drentse bodem. De demonstratie is georganiseerd door de Statenfracties van GroenLinks en SP die zich ernstig zorgen maken over de gevaren die de opslag met zich meebrengt. De opslag van kernafval is voor Provinciale Staten en voor de andere GS-leden in Drenthe onbespreekbaar. Over de opslag van CO₂ wordt verschillend gedacht.
Aan auteur en onderzoeker Herman Damveld wordt door een vertegenwoordiger van Stichting Laka, het eerste exemplaar aangeboden van het door hem geschreven boekje: "Kernafval in beweging. De discussie over ondergrondse opslag van radioactief afval 1976-2010"
Nog steeds niet blij met kernenergie
De eerste activiteit van het zeer recent opgerichte 'Zeeuws Comité Borssele 2? Nee!' is de aanbieding van een boszonnebloemen en het eerste affiche van het Comité aan gedeputeerde Wiersma (Energie- en klimaatbeleid) van de provincie Zeeland. Z'n 50 mensen komen naar het Abdijplein in Middelburg als daar de Provinciale Staten vergaderen. Een heel behoorlijke opkomst voor een eerste actie en op die korte termijn. Het Comité vraagt de Zeeuwse Statenleden nu echt te kiezen voor een duurzame toekomst en het afwijzen van kernenergie. De provincie is 50% aandeelhouder van Delta, de andere 50% is in handen van gemeentes. Delta is (dan nog) voor 50% eigenaar van de kerncentrale.
Het Comité (een initiatief van de SP) is opgericht om de maatschappelijke onrust over de plannen voor nieuwe kerncentrales in Borssele zichtbaar te maken en te bundelen. Er is dan ook veel aandacht voor het Comité in de regionale pers.
Stille tocht na Tsunami en Fukushima
Op 11 maart vindt er een sterke aardbeving en tsunami plaats aan de oostkust van Japan. In meerdere reactoren van het nucleaire complex in Fukushima vinden er de dagen daarna ontploffingen plaats en in drie gevallen een meltdown. In totaal worden meer dan 150.000 omwonenden (voor lange tijd) geëvacueerd. Japanse milieuorganisaties roepen op tot wereldwijde protesten tegen kernenergie. 'Een meltdown is geen natuurramp'. Op de woensdag daarna is er in Middelburg een in allerijl georganiseerde stille tocht waaraan ruim 300 mensen meelopen. De tocht gaat onder grote media-belangstelling van het station naar het kantoorgebouw van Delta, eigenaar van de bestaande kerncentrale in Borssele. Delta en ERH hebben ook een vergunningsprocedure gestart voor nieuwe kerncentrales.
Paasmars in teken Tsjernobyl
Op deze tweede paasdag is de jaarlijkse Paasmars voor ontwapening en vrede dit jaar, 25 jaar na het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl, in Almelo en eindigt bij de Nederlandse uraniumverrijkingsfabriek van Urenco. Ongeveer 75 mensen nemen er aan deel en luisteren oa. naar toespraken over de relatie tussen kernenergie en kernwapens, het gebruik van verarmd uranium in wapensystemen en de relatie tussen de kernwapenprogramma's van Noord-Korea en Pakistan en Urenco.
Protest bij presentatie 'Duurzaamheidsverslag' Delta
Uitgerekend op deze 'dag van de duurzaamheid' presenteert Delta in Kamperland haar MVO-duurzaamheidsverslag. Haar keuze voor kernenergie wordt daarbij gekwalificeerd als een milieuprestatie, terwijl het 'Comité Borssele 2? Nee!' juist benadrukt dat Delta haar elektriciteit voor 90% produceert uit niet duurzame bronnen. Verder blokkeert een 5 miljard investering in een nieuwe kerncentrale juist de ontwikkeling van duurzame energie; 'aan schone schijn heeft niemand behoefte'.
Prins per helikopter naar opening
Met zijn uraniumverrijkingsfabrieken is Urenco een cruciale wereldspeler. Prins Willem Alexander is uitgenodigd om de nieuwste productiehal van de fabriek in Almelo te openen. Veel mensen vinden dat vreemd omdat hij zich herhaaldelijk uitgelaten heeft over de noodzaak van een transitie naar duurzame energie. Enschede voor Vrede roept in een petitie, die in korte tijd door honderden mensen wordt ondertekend, de prins op niet naar de opening te gaan, maar de Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat hij toch zal gaan.
Bij de poort demonstreren ongeveer 30 mensen tegen uraniumverrijking en kernenergie, maar Willem Alexander komt en vertrekt per helikopter. Sinds een jaar is de op dit moment in coma liggende Prins Friso opgenomen in de directie van het international bedrijf.
Solidair met verzet tegen Koodankulam
In India wordt al jaren geprotesteerd tegen de bouw van de Russische kerncentrales in Koodankulam. Nu het opstarten van de reactoren dichterbij komt, weliswaar enorm vertraagd, neemt het protest van de lokale bevolking toe. Door politieoptreden komen in september twee mensen om het leven en duizenden worden gearresteerd, soms op aanklachten waar de doodstraf voor kan worden gegeven. Om de strijd tegen Koodankulam te steunen en solidariteit te tonen met de lokale bevolking, demonstreren ongeveer 25 mensen bij de Indiase Ambassade in De Haag tegen de repressie.
Grote demonstratie tegen Tihange in Maastricht
Ruim 1500 mensen uit Duitsland, België en Nederland nemen deze zaterdag in Maastricht deel aan een demonstratie tegen het mogelijk opstarten van de kerncentrale in Tihange (België). Tihange-2 ligt stil omdat er duizenden kleine scheurtjes in het reactorvat zijn ontdekt. Maar er zijn gesprekken gaande over mogelijke herstart van de reactor. Voor Nederlandse begrippen een grote demonstratie die aantoont dat de situatie rond kerncentrale Tihange leeft in Zuid-Limburg. Het begin van de demonstratie was enkele dagen eerder al verplaatst naar het grotere Plein 1922, toen steeds duidelijker werd dat er veel mensen zouden komen. Op de Markt wordt een afsluitende manifestatie gehouden met muziek en sprekers. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes wordt op een fluitconcert getrakteerd als hij zegt dat hij de veiligheid wil vergroten door te zorgen dat jodiumpillen dichter bij de regio zijn en dus eerder uitgedeeld kunnen worden als er iets mis gaat. Ook worden er ruim 11.000 handtekeningen op de petitie "Tihange dicht, Limburg veilig" overhandigd.
Protest Drielandenpunt tegen herstart Tihange
Op het Drielandenpunt in Vaals demonstreren ongeveer 500 mensen tegen de recente herstart van de reactor in Tihange, 40 kilometer onder Maastricht in Belgie. Reactor 2 van Tihange lag maandenlang stil door de ontdekking van duizenden haarscheurtjes , maar werd de dag ervoor weer opgestart. De demonstranten, vooral uit Duitsland en Belgie eisen stillegging van Tihange en ook een volledige inspectie van het reactorvat in Borssele.
'De Schreeuw' als protest tegen Borssele
De kerncentrale in Borssele is 40 jaar oud. WISE herdenkt dat voor het gebouw van eigenaar Delta. Actievoerders zitten zwijgend voor het kantoor verkleed als de schreeuw van Munch.
Aan plaatsvervangend directeur Frank Verhagen word een model van de kerncentrale (met scheuren in de koepel) overhandigd. Een juridische procedure van Laka bij de raad van State om de kerncentrale te laten stilleggen omdat de levensduurverlenging tot 2034 niet op tijd geregeld is, mislukt.
De kerncentrale ligt op dat moment overigens een aantal maanden stil wegens een kapotte generator. Delta heeft het ook al moeilijk: het faillissement van Thermphos in Vlissingen levert het bedrijf ook een miljoenenschade op.