21 september 2012: Solidair met verzet tegen Koodankulam
|
Zoeken: tegen, Nieuwe kerncentrales, Zeeland
Uitkomsten
Demonstratie Middelburg
In Middelburg wordt gedemonstreerd tegen de mogelijke bouw van een tweede kerncentrale in Borssele. Ruim 300 mensen lopen mee onder het motto "Zeeuwen loop voor je leven". Op 12 november is er een aandeelhoudersvergadering van de PZEM en op 23 november het energiedebat van de Provinciale Staten van Zeeland. De Staten gaan na lang debat akkoord met de vestiging van Borssele-II. Op 2 november had een meerderheid van college van Gedeputeerde Staten van Zeeland zich al uitgesproken voor de bouw van een tweede.
De organisatie van de demonstratie eist meer garanties voor de veiligheid voor de Zeeuwse bevolking, zowel wat betreft de veiligheid van de centrale als wel van het radioactieve afval. Ook is een eis van de demonstratie dat de 3% heffing voor financiering van Kalkar van tafel moet.
Regionale manifestatie Middelburg
Ongeveer 300 mensen nemen deel aan een regionale manifestatie tegen de plannen voor een nieuwe kerncentrale in Borssele. De manifestatie is georganiseerd door het Zeeuws Platform Tegen Kernenergie die ook beloofd spontane acties te gaan voeren als de regeringsplannen omtrent nieuwe kerncentrales bekend worden gemaakt. Er is een informatiemarkt, er zijn sprekers en er is lekker biologisch eten. 'Stop Borssele', één van de organisaties in het Zeeuws Platform, roept iedereen op te komen. Ze vindt het "onacceptabel hoe de regering omspringt met de uitslag van de B. M.D. Ieder vertrouwen in de parlementaire demokratie wordt hiermee ondermijnt." Die Brede Maatschappelijke Discussie had duidelijk gemaakt dat een grote meerderheid kernenergie niet ziet zitten en zeker geen nieuwe kerncentrales wil.
Vlag als schaamlap
De beeldengroep vóór het hoofdkantoor van de PZEM in Middelburg krijgt een 'schaamlap' omgehangen. 'Stop Borssele' vindt dat het elektriciteitsbedrijf zich moet schamen voor de plannen voor een nieuwe kerncentrale. Op verschillende plekken in de stad worden vlaggen (halfstok) opgehangen die duidelijk maken dat de uitkomst van de Brede Maatschappelijke Discussie toch echt anders was dan toestemming voor nieuwe kerncentrales ('Met de BMD tegen Borssele twee'). Volgens de actiegroep wordt de BMD "nu de nek omgedraaid, omdat de uitslag niet in overeenstemming is met het regeringsbeleid". Aan de vlaggenactie nemen zo'n 20 mensen deel.
Tegen Borssele-2 en opslag kernafval
Omdat Borssele één van de meest voor de hand liggende locaties is voor de bouw van één of meer kerncentrales en tevens voor de interim-opslag van radioactief afval (50 tot 100 jaar), wordt er door ruim 1500 mensen tegen deze plannen gedemonstreerd in Middelburg. Het is één van de grotere demonstraties in Zeeland tegen kernenergie, zeker omdat deze een regionale opzet heeft en er vrijwel geen mensen van buiten Zeeland deelnemen.
'Bodemloze put' voor nieuwe kerncentrales
Op deze, naar later blijkt, gedenkwaardige dag uit de geschiedenis van kernenergie, voert Stop Borssele een actie in Middelburg. Bij het kantoor van de PZEM (de exploitant van de kerncentrale in Borssele) wordt geprotesteerd tegen de lobby van de elektriciteitsmaatschappij voor een tweede kerncentrale in Borssele. In een ‘bodemloze put’ worden biljetten van 80 miljoen gulden gestort die PZEM verwacht uit te geven voor de voorbereiding van de komst van de kerncentrale. Op het 80 miljoen biljet een waarschuwing dat “het niet door derden verhandeld mag worden”. Ook wordt het ‘Sprookje van Borssele twee’ verteld over al die ministers die graag kernenergie willen.
Door het ongeluk in Tsjernobyl op die dag, verdwijnen de plannen voor nieuwe kerncentrales snel helemaal achter in de koelkast. Er blijkt dan door PZEM al 10 miljoen uitgegeven te zijn aan de voorbereiding van de tweede kerncentrale in Borssele.
Eerste bezetting tegen Borssele-2
De eerste directe actie tegen Borssele II na de aankondiging van Delta. Zo'n 15 actievoerders van het Klimaatkamp brengen de Delta een bezoek en willen in het gebouw op zoek naar de directeur die vaak heeft gezegd altijd 'in' te zijn voor een goed gesprek. De meeste komen echter niet verder dan de hal. Daar wordt dan maar muziek gemaakt door de meegebrachte sambaband. Directeur Boersma laat zich niet zien en een goed gesprek zit er niet in. Ja, 2 of 3 mensen kunnen in een kamertje met een vertegenwoordiger van het bedrijf een gesprek, maar iedereen of niemand, vinden de activisten. Als de opgetrommelde politie heeft gesommeerd verlaten ze het pand. "Deze poging om tot een goed gesprek te komen moet dan ook gezien worden als een van de pogingen uit een heel breed palet om druk uit te oefenen om de bouw van een nieuwe kerncentrale te voorkomen", aldus de activisten.
Manifestatie tegen Borssele-2
Op de Markt in hartje Middelburg wordt door de jongeren afdeling van GroenLinks, DWARS, een manifestatie gehouden over de plannen van Delta voor Borssele-II. Er zijn bandjes, een raaskalpoëet, sprekers van jongerenafdelingen van verschillende partijen en van 'Stop Borssele'. Ondanks hartje zomer zijn er toch zo'n 60 belangstellenden, goed voor Middelburgse begrippen. De media in Zeeland schenken er geen aandacht aan: 'Zeker bezig met een koe in de sloot…?" zegt een plaatselijke activist.
Beweging in Zeeland tegen Borssele-2
Bij de aandeelhoudersvergadering van Delta in Goes demonstreren zo'n 60 mensen tegen de plannen van het bedrijf om een kerncentrale te bouwen. Bij het Stadskantoor in Goes, waar de vergadering plaatsvindt, is een gevarieerd programma met sprekers en muziek. Ook worden de meer dan 1000 opgehaalde handtekeningen tegen Borssele 2 aangeboden aan Delta-directielid Louter. De manifestatie krijgt regionaal veel positieve aandacht. Met de twee op korte termijn georganiseerde activiteiten, maakt het Comite duidelijk dat er wat begint te bewegen in het Zeeuwse.
De rest van het jaar wordt door Comité B2Nee! vooral besteed aan het organiseren en bezoeken van debatten.
Borden langs de A58 tegen nieuwe kerncentrale
In weilanden naast de A58 dwars door Zeeland, verschijnen enkele tientallen grote borden met teksten tegen kernenergie in het algemeen en de komst van een tweede kerncentrale in het bijzonder. Opnieuw een teken dat er geen sprake (meer) is van een 'consensus' over de noodzaak van een tweede kerncentrale, zoals minister Verhagen wil doen laten geloven.