31 maart 1979: 10 Jaar Dodewaard - 10 jaar straling
|
Zoeken: Transporten, 1990-1999
Uitkomsten
- 1990-1999:
- de jaren in dit decennium
Verliest COVRA vat radioactief afval?
De COVRA weet zeker dat het niet van hun is: "Het klinkt misschien arrogant maar we verliezen geen vaten". Zegt een woordvoeder. Desalniettemin zorgt een vat met daarop 'COVRA Radioactief afval' en een serienummer, voor veel consternatie op de snelweg A4 bij Haarlemmermeer. De brandweer van Amsterdam meet en zorgt er uiteindelijk voor dat het nepvat opgeruimd wordt. Het is een protest tegen de transporten van de ECN naar de COVRA in Borssele.
Succesvolle blokkade; geen transporten
Al het laag- en middelradioactief afval opgeslagen in de loodsen op het ECN-terrein moet vervoerd worden naar de COVRA-complex in Borssele nu de gebouwen daarvoor klaar zijn. De transporten (in totaal 600 vrachtwagens) zijn in november 1991 begonnen. De actiegroep 'Stop COVRA' roept op tot een blokkade van beide poorten van het ECN-terrein om de transporten te hinderen. Ongeveer 35 mensen zijn op deze koude en mistige morgen al vroeg present in het Noord-Hollandse Petten. Er vinden die dag geen transporten plaats, door de mist... of toch om extra publiciteit door politie-ingrijpen te voorkomen?
'Stop COVRA' begeleidt transport radioactief afval
Om op de route aandacht te vestigen op de transporten van de ECN naar de nieuwe opslagplaats van de COVRA in Borssele, begeleiden actievoerders van 'Stop COVRA' een transport. Met spandoeken en gehuld in stralingspakken en gasmaskers rijden ze mee met de vrachtwagens.
Blokkade container overslag bedrijf
Bij de ECT (European Container Terminal) in het Rotterdamse havengebied vindt een korte blokkade plaats. Ongeveer 60 mensen blokkeren de poort. De actie vestigt de aandacht op Rotterdam als door- en invoerhaven voor radioactief materiaal. Niet alleen vinden er elke week meerdere transporten van en naar UCN in Almelo plaats, maar ook komen er regelmatig containerschepen met uranium in Rotterdam waar het vervolgens overgeslagen en verder vervoerd word. De actie is er een in een 4-daags milieufestival met een actiekamp in het Zuiderpark in Rotterdam.
Succesvolle blokkade transport Dodewaard
Een lege vrachtwagen die later de splijtstofstaven moet vervoeren naar de boot voor de opwerkingsfabriek in Sellafield, wordt op een testritje net buiten de poorten van de kerncentrale in Dodewaard geblokkeerd door Greenpeace. Omdat er sprake is van een lege vrachtwagen grijpt de politie niet in en lijkt het min of meer een mislukte actie. Maar Greenpeace houdt de blokkade, door middel van mensen met 'lock-ons' rond de wielen, vol. Op donderdag 20 maart, vier dagen na het begin, blijkt dat de boot die de vrachtwagen in Duinkerken op kwam halen onverrichter zake weer vertrokken is, omdat de vergunning afliep. Dan blijkt dat het transport werkelijk tegengehouden is en op die avond stopt Greenpeace met de blokkade.
Nederlandse actie in haven Antwerpen
Hoewel de actie plaats vindt in de haven van Antwerpen toch vermeld. Nederlandse activisten (aangevuld met een enkele Belg) voeren actie bij binnenkomst van het schip Arunbank uit Australië. Reden: aan boord containers Australisch uranium. Ook bij het vertrek uit Darwin werd er actie gevoerd. De actie is uit solidariteit met de acties tegen de nieuwe Jabiluka uraniummijn in het Kakadu National Park. Bij die acties, die al maanden continue plaats vinden, zijn al 400 mensen gearresteerd.
Muur tegen transporten hoog-radioactief afval naar COVRA
De Socialistiese Partij (SP) voert samen met Greenpeace actie tegen de geplande transporten van hoogradioactief afval van Petten naar de COVRA in Borssele. Omdat in Petten het koelbassin vol is (het afval van de HFR reactor wordt niet meer naar de VS afgevoerd, omdat de HFR weigert over te schakelen naar het minder proliferatie-gevoelige laagverrijkte uranium), wil de ECN het afval opslaan bij de COVRA in een loods voor laag- & middel radioactief afval. Daar is veel protest tegen omdat de loods daar niet geschikt voor is: 71% van de Zeeuwse bevolking is tegen deze opslag. Bij de COVRA wordt een houten muur (symbool voor deze noodoplossing) opgericht. De transporten worden later dat jaar verwacht.
20 actievoerders blokkeren 14 vrachtwagens
Actievoerders blokkeren maar liefst 14 vrachtwagens die het Urenco-terrein in Almelo willen verlaten met verrijkt uranium. Een aantal van de 20 activisten heeft zich aan de hekken vastgeketend. Het duurt drie uur voor de politie ingrijpt en ze verwijdert. Het is één van de activiteiten in een Actieweek van 16-23 juli georganiseerd door NENO (Nederland Euregionaal Nucleair Overleg) en het Urenco-overleg.