24 september 1981: 'Bankovervallers tegen kernenergie'
|
Zoeken: afval, in, demonstratie, 2000-2009
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Snelwegblokkade door overkill politie mislukt
Onder grote politiebewaking rijdt er vanuit Petten een transport met hoogradioactief afval (brandstof van de proefreactor op het ECN-terrein) naar de COVRA in Borssele. Aan dit eerste van drie transporten is veel juridisch en procedureel getouwtrek vooraf gegaan. De ECN zit met haar brandstof in de maag. Normaliter wordt dat getransporteerd naar de VS, waar de reactor ook haar nieuwe brandstof van krijgt. Maar door besluiteloosheid van de HFR-exploitanten om om te schakelen naar andere brandstof, wil de VS het afval niet terug nemen. De reactor moet sluiten als er geen oplossing gevonden wordt. Het afval wordt nu opgeslagen bij de COVRA in een loods voor laag- en middelactief afval. In Zeeland is er veel ongenoegen: ze voelen zich als vuilnisvat gebruikt. Al in april 1999 werden er door Greenpeace 7000 Zeeuwse protestkaarten afgeleverd bij het ministerie van Economische Zaken. Eerder al had de SP bij de COVRA actie gevoerd tegen het voornemen.
Zo’n 25 activisten (voornamelijk van de SP) proberen op de snelweg bij Rilland het transport te blokkeren. Maar de enorme overkill aan politie sluit de groep demonstranten op de parkeerplaats naast de snelweg in, als het transport in de buurt komt. Het is sinds lange tijd weer een eerste poging om tegen hoogradioactieve afval transporten uit kerncentrales actie te voeren.
Nieuwe mijnwet: eenvoudiger voor opslag kernafval in bodem
Bij een bezoek van de minister van Economische Zaken Jorritsma en een tweede kamerdelegatie aan het Groninger museum, protesteren leden van de Milieufederaties van Groningen, Drenthe en Friesland. De reden voor het protest is de voorgestelde wijziging van de Mijnwet waar de Kamer binnenkort over moet beslissen. Hierdoor wordt het Ministerie van Economische Zaken (het 'Ministerie van Ondergrondse Zaken' volgens het pamflet) bevoegd om milieuvergunningen af te geven voor bijvoorbeeld ondergrondse opslag van radioactief afval en niet langer de provincies. Het Ministerie van Economische Zaken staat bekend om zijn lobby voor kernenergie. "Hetzelfde ministerie heeft al diverse keren geprobeerd om via de rechter de provinciale verboden tegen ondergrondse opslag onderuit te halen. Je moet deze kat niet op het spek binden", besluit de verklaring van de Noordelijke milieuorganisaties bij het protest.
Meer kernafval door langer open blijven Borssele
Op Prinsjesdag wordt in Den Haag de manifestatie ‘Keer het Tij’ gehouden. Doel er van is om te protesteren tegen allerlei plannen van het nieuwe rechtse (CDA, VVD, LPF) kabinet, zoals: meer wegen, restrictiever immigratiebeleid en het langer open houden van de kerncentrale in Borssele. WISE protesteert hier tegen en laat in het kader van haar campagne tegen Essent (voor de helft eigenaar van Borssele) ‘radioactief afval’ begraven. Afval dat zal ontstaan door het langer open houden van de kerncentrale.
Gebouw voor hoog-radioactief afval geopend
De koningin opent hoogstpersoonlijk het gebouw voor hoogradioactief afval (HABOG) bij de COVRA in Borssele. Veel maatschappelijke groepen nemen aanstoot aan het feit dat de koningin zich leent voor deze opening van een omstreden faciliteit. Zo plaatsen de Zeeuwse Milieu Federatie en Greenpeace advertenties en roept WISE de koningen in een open brief op niet te gaan. Demonstranten protesteren bij de ingang met spandoeken en rollenspel. De HABOG is omstreden omdat het gepresenteerd wordt als een oplossing voor het radioactief probleem. Voor een beperkte periode (ongeveer 100 jaar) zal het afval hier in opgeslagen worden. Wat er vervolgens de duizenden jaren daarna mee moet gebeuren is nog steeds, na 40 jaar internationaal onderzoek, onduidelijk. De HABOG is buitendijks gebouwd en met de stijging van de zeespiegel is dat geen vertrouwenwekkende locatie.
Vaten visualiseren 'opbrengst' langer open houden Borssele
Ongeveer 150 mensen 'vieren' de dertigste verjaardag van de kerncentrale in Borssele door 600 200-liter vaten 'radioactief afval' op de dijk voor de centrale neer te zetten (meer foto's). Deze vaten symboliseren de hoeveelheid hoogradioactief afval dat in die 30 jaar geproduceerd is. Binnen is de kernenergielobby bijeen. Ze voelen zich gesterkt door het feit dat de centrale minimaal open blijft tot 2013 en vinden dat het tij keert voor kernenergie. Jan Terlouw spreekt zich uit voor nieuwe kerncentrales maar vindt wel dat Nederland te dichtbevolkt is: Oost-Europa zou een goede locatie zijn.
De antikernenergie demonstranten komen af op een oproep door een breed gelegenheidsverbond van de milieuorganisaties Greenpeace, WISE, Natuur en Milieu, Milieudefensie en de Zeeuwse Milieufederatie samen met de politieke partijen SP, GroenLinks en PvdA.
Borssele nog langer open?
Bij het spoeddebat over staatssecretaris Van Geel's uitlatingen over het langer open houden van de kerncentrale in Borssele (nog langer dan de afgesproken 40 jaar in bedrijf -dus eind 2013), aangevraagd door GroenLinks, PvdA en SP, protesteren op het Plein voor de Tweede Kamer milieuorganisaties. Rond het Plein worden 200 grote vaten neergezet die de hoeveelheid hoog radioactief afval symboliseren die Borssele in 10 jaar oplevert. Zo'n 80 demonstranten staan uren in de kou om hun ongenoegen kenbaar te maken. Opeens lijkt de discussie helemaal weer terug te zijn en het journaal opent er zelfs mee. Het debat levert weinig op omdat de cijfers waarmee Van Geel zijn verhaal onderbouwt dat sluiten heel duur is, pas later openbaar worden.
Opnieuw protest tegen export afval naar Rusland
Zo'n dertig activisten demonstreren in Hengelo tegen een transport van Gronau naar Rotterdam met uranium. Van de in grote hoeveelheid aanwezige sneeuw wordt dankbaar gebruik gemaakt om de trein met 13 wagons te bekogelen met sneeuwballen. Tegen het transport was ook in Gronau en Muenster al veelvuldig actie gevoerd. Ook vorig jaar was er in Hengelo een actie tegen een dergelijk transport. De belangstelling om met anti-kernenergie acties mee te doen lijkt, zeker ook in de grensstreek, te groeien. De wagons vervoeren verarmd uranium dat naar Rusland gebracht wordt waar het herverrijkt wordt tot natuurlijk niveau en waar heel veel radioactief afval achterblijft.
Ook in Apeldoorn protest uraniumexport naar Rusland
Het tweede transport dit jaar met verarmd uranium van de verrijkingsfabriek in Gronau naar Rusland dat per trein naar Rotterdam vervoerd wordt. Ook dit keer weer een actie er tegen, dit keer in Apeldoorn waar leden van de SP een picket-line langs het spoor houden als de trein voorbij rijdt. Het uranium blijft voor het grootste deel achter in Rusland en wordt daarom als export van afval gezien.
Herdenking Tsjernobyl en protest tegen export afval naar Rusland
In Almelo demonstreren ongeveer 150 mensen tegen kernenergie, Urenco en de export van kernafval naar Rusland. Het is tevens de herdenking van 20 jaar Tsjernobyl, het ongeluk in de Oekraïense reactor op 26 april 1986. Het is een grensoverschrijdende herdenking: in de ochtend was er al een gezamenlijke manifestatie in het centrum van Gronau -waar ook een Urenco verrijkingsfabriek staat-, waarna een deel van de actievoerders naar Almelo vertrekt.
Bij de hoofdpoort van de uraniumverrijkingsfabriek wordt een manifestatie gehouden, waarna in een demonstratieve optocht naar het centrum van Almelo wordt gelopen, waarin een afsluitende bijeenkomst de vele duizenden slachtoffers van Tsjernobyl worden herdacht.
Acties bij ABN MRO: 'geef duidelijkheid!'
In Groningen en Assen worden bij de hoofdfilialen van de ABN-AMRO bank acties gevoerd tegen de plannen te investeren in kernenergie. “Wij eisen duidelijkheid van ABN AMRO (over mogelijke financiering). Dat is de bank verplicht aan haar vele klanten die kernenergie absoluut niet zien zitten, maar er straks via hun bankrekening mogelijk wel ongewild aan meebetalen”.
Actievoerders, verenigd in het Zoutkoepeloverleg, bieden een petitie aan en ‘zonne-energie’ in de vorm van zonnebloemen. Verder worden er stencils uitgedeeld aan klanten. Het Zoutkoepeloverleg vreest dat door de hernieuwde aandacht voor kernenergie, de druk om radioactief afval op te slaan in zoutkoepels in het Noorden toe zal nemen.