1 september 1981: Acties tegen dumpingstransporten
|
Zoeken: tegen, handtekeningen & bezwaarschriften
Uitkomsten
- handtekeningen & bezwaarschriften:
- Het verzamelen (en evt. aanbieden) van zoveel mogelijk handtekeningen of bezwaarschriften
2500 bezwaarschriften tegen Borssele
Achtennegentig procent van de inwoners van drie dorpen in de omgeving van Borssele tekenen een bezwaarschrift tegen de in gebruik name van de kerncentrale. Een van de grote bezwaren is dat alle ter inzage gelegde veiligheidsrapporten in het Duits zijn. In totaal worden op 7 december 2500 bezwaarschriften tegen ingebruikname aan het ministerie van Economische Zaken aangeboden door Milieudefensie. Het totale aantal ingediende bezwaarschriften is 'niet te schatten'. En wordt door EZ een 'novum voor Nederland' genoemd. Hoewel in eerste instantie gedacht wordt dat die een flinke vertraging van het opstarten tot gevolg zal hebben, wordt al snel door gezegd dat "zeeland niet op uitstel hoeft te rekenen".
De centrale wordt in juni 1973 in gebruik genomen.
Handtekeningen tegen Borssele 2
Het bestuur van de VMZ (Vereniging Milieuhygiëne Zeeland) overhandigd 3.686 handtekeningen tegen de bouw van de tweede kerncentrale in Borssele aan de voorzitter van de Tweede Kamer. De actie is om kracht bij te zetten voor de eis voor een moratorium op kernenergie: de bouw van kerncentrales moet worden gestopt: eerst moeten bevredigende oplossingen gevonden worden voor de bekende problemen. Daarnaast moet er diepgaand onderzoek, met veel meer financiële steun dan voorheen, worden opgezet naar andere middelen en bronnen waaruit energiebetrokken kan worden.
Stop Atoomplannen!
De 'Beweging Stop Atoomplannen', die vooral in het noorden van Nederland actief is tegen de plannen afval op te slaan in zoutkoepels, biedt op het Binnenhof in Den Haag 58.000 handtekeningen aan tegen het kernenergiebeleid van de regering.
Locale actiedag: tegen Ahaus
Om na de grote demonstratie begin maart in Almelo de druk op de ketel te houden, wordt er een lokale actiedag georganiseerd. In zo'n 16 steden vinden activiteiten plaats, waaronder op een aantal plaatsen acties.
In Winterwijk worden de, in de week ervoor verzamelde 2500 bezwaren tegen (vooral) de radioactief afval opslagplaats in Ahaus (net over de Duitse grens), aan de gemeenteraad aangeboden.
Neptunus in de hofvijver
Neptunus bezoekt in een Greenpeace rubberboot de Hofvijver in Den Haag. Hij protesteert daarmee tegen de geplande dumpen van radioactief afval in de oceaan. Neptunus, de god van de zee, overhandigd Tweede Kamervoorzitter Dolman ook 154.000 handtekeningen, het resultaat van een door Greenpeace gestarte handtekeningenactie tegen de dumpingen.
2500 Bezwaarschriften van tafel geveegd
De deur van het COVRA-kantoor in Middelburg wordt dicht getimmerd met een groot bord waarop: “2500 bezwaarschriften, dat doet de deur dicht”. Tegen de vestiging van het afvalopslag-complex zijn in de laatste maanden meer dan 2.500 bezwaarschriften ingediend. Die zijn echter klakkeloos van tafel geveegd en absoluut niet serieus zijn genomen, vinden de Zeeuwse actievoerders van Stop Borssele.
Kaarten tegen HFR-splijtstof in ongeschikt opslaggebouw
Greenpeace biedt minister van EZ Jorritsma in Den Haag 7.000 protestbriefkaarten aan omdat ze toestemming heeft gegeven brandstof uit de reactor in Petten bij de Covra in Borssele op te slaan. De opslag zal gaan gebeuren in een loods voor laag- en middel radioactief afval. De opslagbassins bij de HFR in Petten zijn overvol omdat de Verenigde Staten weigert de splijtstofstaven terug te nemen. De VS vindt al heel lang dat de HFR om moet schakelen op een andere splijtstof en om nu de druk te verhogen nemen ze de brandstof (die in het verleden door hen geleverd is) niet terug. Als de opslag van de splijtstof niet bij de Covra toegestaan zou worden, zou de HFR op termijn dicht moeten.
Rood tegen kerncentrales
Om te herdenken dat de ramp in Tsjernobyl 20 jaar geleden begon worden in verschillende steden (oa. Delft en Groningen) door ROOD (de jongeren in de SP) in samenwerking met de plaatselijke groep van Milieudefensie handtekeningen opgehaald tegen kernenergie. Op de flyers die uitgedeeld worden staan ook tips om zelf energie te besparen. De handtekeningen worden gezet onder de internationale petitie: "1 miljoen Europeanen tegen kernenergie".
'Dag van de duurzaamheid' ook tegen kernenergie
11-11 is al enkele jaren 'Dag van de duurzaamheid'. Het LPTK (Landelijk Platform Tegen Kernenergie) houdt opnieuw een decentrale actiedag. In z'n 20 steden (o.a. Amersfoort, Oss, Nijmegen, Utrecht, Wageningen, Delft) wordt bij een NS of busstation informatie verspreidt over en handtekeningen opgehaald tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. Hoofdboodschap is dat kernenergie de ontwikkeling van duurzame energiebronnen blokkeert. Op sommige plaatsen worden pepernoten of warme chocolademelk uitgedeeld.