21 februari 1990: Jodiumpil bij presentatie rampenplan
|
Zoeken: 1990-1999, Zuid-Holland
Uitkomsten
- 1990-1999:
- de jaren in dit decennium
Blokkade container overslag bedrijf
Bij de ECT (European Container Terminal) in het Rotterdamse havengebied vindt een korte blokkade plaats. Ongeveer 60 mensen blokkeren de poort. De actie vestigt de aandacht op Rotterdam als door- en invoerhaven voor radioactief materiaal. Niet alleen vinden er elke week meerdere transporten van en naar UCN in Almelo plaats, maar ook komen er regelmatig containerschepen met uranium in Rotterdam waar het vervolgens overgeslagen en verder vervoerd word. De actie is er een in een 4-daags milieufestival met een actiekamp in het Zuiderpark in Rotterdam.
Ministers achter tralies
Een boevenwagen, geëscorteerd door motorpolitie rijdt naar de koepelgevangenis in Scheveningen. Achter de tralies van de wagen de ministers Andriessen (EZ), Alders (Milieu) en De Vries (Sociale Zaken) in gestreepte gevangeniskledij. Deze actie van milieudefensie is gericht tegen het feit dat deze ministers verantwoordelijk zijn voor het zonder vergunning mogen doordraaien van de kerncentrale in Dodewaard. De Raad van State heeft namelijk in juni 1992 de vergunning nietig verklaard omdat de bevolking geen inspraak heeft gekregen en het veiligheidsrapport benedenmaats is. De situatie wordt, en niet voor de eerste keer, 'gerepareerd' met een gedoogvergunning.
Zoeken naar uranium in tuin minister
In de tuin van Minister Andriessen (Economische Zaken) in Wassenaar wordt een bliksemactie uitgevoerd. Op deze zondagmiddag wordt er op meerdere plekken in zijn tuin naar uranium gegraven. De actie is een protest tegen de pogingen van Andriessen om kernenergie bespreekbaar te houden (zijn beleidsstuk: "Het Dossier Kernenergie") en ook omdat hij de volgende dag de Topnux conferentie zal openen. De actie duurt ongeveer een kwartier en er zijn geen arrestaties.
Topnux-conferentie
Een meerdaags bijeenkomst (genaamd 'Topnux') georganiseerd door de European Nuclear Society (een lobby club van kernenergievoorstanders en mensen uit de nucleaire industrie), vindt plaats in het congresgebouw in Den Haag. Het begint met een congres. Het LPTK (Landelijk Platform Tegen Kernenergie, een samenwerkingsverband van zo'n 15 maatschappelijke en politieke groeperingen) organiseert een picketline waar 50 mensen aan mee doen. De politie is massaal aanwezig, maar de meeste bezoekers zijn al heel vroeg het gebouw binnen geloodst. Er is nog een persconferentie waar een nieuwe brochure ('Het dossier kernenergie kan gesloten worden') wordt gepresenteerd en waar Tsjechische activisten informatie geven over de pogingen van de westerse nucleaire industrie vaste voet aan de grond te krijgen in Oost-Europa.
Een affiche, gemaakt ter herinnering aan de ramp in Tsjernobyl, wordt landelijk door meer dan 60 groepen verspreidt en geplakt
Radioactief besmette grond Sellafield bij ministerie
Greenpeace blokkeert de hoofdingang van het ministerie van Economische Zaken in Den Haag met vaten zand uit het Britse Sellafield, radioactief vervuild zand rond de opwerkingsfabriek. Leukemie komt in de omgeving van het fabriekscomplex veel vaker voor dan gemiddeld. In Sellafield zal een nieuwe opwerkingsfabriek in gebruik worden genomen (Thorp), waarin ook de brandstof uit Dodewaard zal worden opgewerkt. Opwerking is zeer vervuilend en totaal overbodig.
Protest tegen congres over nieuw type kerncentrale
Aan de Technische Universiteit in Delft is een bijeenkomst om plannen voor te leggen en te verduidelijken aan vertegenwoordigers van meer dan 60 bedrijven over een nieuwe kernreactor: de Hoge Temperatuur Reactor. Het HTR-consortium hoopt dat vanaf 2005 die kleine reactoren gebouwd gaan worden en spreken van een 'revival' van kernenergie in Nederland. De jongerenorganisatie binnen GroenLinks, Dwars, organiseert protest; er is een picket, men deelt pamfletten uit, en binnen worden kritische vragen gesteld.
Sinterklaas en Kerstman kopen niets van Siemens
Om tegen de betrokkenheid van Siemens (via haar dochter Kraftwerk Union) bij de bouw van de kerncentrale in Mochovce (Slowakije) te protesteren wordt een internationale kerstboycot van Siemens producten afgesproken. Bij het Nederlandse hoofdkantoor van Siemens in Den Haag komen een tiental Sinterklazen en 'gewone' consumenten hun gekregen cadeaus terug brengen. Een aantal Kerstmannen belooft geen cadeaus van Siemens te kopen. Het personeel is verbaasd, maar ziet de grap er wel van in als ze het stencil met uitleg lezen. De beveiliging en de directie heeft minder gevoel voor humor en een gesprek is onmogelijk.
Castor-transport: bezetting kantoor Duitse Spoorwegen
In Rotterdam wordt het kantoor van de Duitse Bundesbahn bezet door zo’n 20 actievoerders. Ze protesteren tegen het, voor de volgende week, geplande transport door de Duitse spoorwegen van radioactief afval naar de opslagplaats in Ahaus. Door de verwachte massale protesten moeten duizenden agenten worden ingezet om ervoor te zorgen dat het transport de opslagplaats zal bereiken. Ook Nederlandse activisten nemen aan de protesten in Duitsland deel, maar nemen een voorschot om nu al actie te voeren bij dit kantoor van de vervoerder. De bezetting wordt na een uur opgeheven zonder politie-ingrijpen.
Internationale actiedag tegen K2/R4
In totaal 36 landen wordt tegelijkertijd geprotesteerd tegen de plannen van de EBRD (de Oost-Europa bank) om Oekraïne geld te lenen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. De campagne tegen K2/R4 (de namen van de centrales: Khmelnitsky-2 en Rovno-4) loopt al jaren. In Den Haag wordt bij het Ministerie van EZ actie gevoerd. Mensen van A Seed, Both Ends, Laka en WISE, gekleed in stralingspakken hangen voor de ingang van EZ een groot spandoek (“Geen cent voor Tsjernobyl 2”) en aan een waslijn 75 argumenten tegen de bouw van de kerncentrales.
Kaarten tegen HFR-splijtstof in ongeschikt opslaggebouw
Greenpeace biedt minister van EZ Jorritsma in Den Haag 7.000 protestbriefkaarten aan omdat ze toestemming heeft gegeven brandstof uit de reactor in Petten bij de Covra in Borssele op te slaan. De opslag zal gaan gebeuren in een loods voor laag- en middel radioactief afval. De opslagbassins bij de HFR in Petten zijn overvol omdat de Verenigde Staten weigert de splijtstofstaven terug te nemen. De VS vindt al heel lang dat de HFR om moet schakelen op een andere splijtstof en om nu de druk te verhogen nemen ze de brandstof (die in het verleden door hen geleverd is) niet terug. Als de opslag van de splijtstof niet bij de Covra toegestaan zou worden, zou de HFR op termijn dicht moeten.