8 december 1978: Vrouwen tegen proefboringen
|
Zoeken: blokkade, Installatie, 1990-1999
Uitkomsten
- blokkade:
- Het voorkomen dat een ruimte (werkplek) betreden wordt. Dat kan door middel van fysieke lichamen of bijv. een ketting
- Installatie:
- een actie op, in, of in de onmiddellijke omgeving van een nucleaire installatie.
- 1990-1999:
- de jaren in dit decennium
Niet nog 10 jaar Dodewaard
De SEP heeft aangekondigd Dodewaard tien jaar langer dan gepland open te willen houden. Als reactie daarop wordt er een openbaar aangekondigde blokkade georganiseerd. Ruim 100 mensen nemen deel en de beweging tegen kernenergie wordt, door wat gezien wordt als een zeer geringe opkomst, voor de zoveelste keer doodgewaand door de media. Een groep jongeren (“uit Opheusden”, volgens de plaatselijke krant) is hinderlijk aanwezig en vallen demonstranten lastig. Wat dat betreft lijkt er nog weinig veranderd: demonstreren in Dodewaard wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Na enkele uren wordt de blokkade opgeheven.
Protest tegen gedoogvergunning kerncentrale Dodewaard
De regering besluit dat de kerncentrale Dodewaard door mag draaien met een gedoogvergunning, nadat de Raad van State de exploitatievergunning heeft vernietigd. Er is volgens de RvS geen inspraakronde geweest en ook geen veiligheidsonderzoek. Als reactie op het niet sluiten van de centrale blokkeren 20 activisten de toegangspoort. De politie grijpt niet in omdat de blokkade zich beperkt tot 1 weghelft.
Blokkade Dodewaard bij internationaal bezoek
Als uitstapje tijdens de Topnux-conferentie in Den Haag is er een excursie georganiseerd naar de kerncentrale in Dodewaard. Ruim 50 activisten willen dat voorkomen en blokkeren 's morgens de toegangspoort. Een deel van de atoomlobbyisten is al vóór de blokkade in de centrale en een ander deel wordt aan de achterkant met de boot in de haven aan land gebracht. Als dat duidelijk is wordt de blokkade opgeheven.
Blokkade tegen openhouden kerncentrale Borssele tot 2004
Greenpeace blokkeert vanaf 7 uur door middel van 40 vastgeketende actievoerders een vijftal poorten van de centrale in Borssele en houden daarmee 400 personeelsleden buiten. De bedrijfsbrandweer 'ontdekt' om half een 's middags echter nog een poort en opent die voor het personeel.
De Tweede Kamer praat de dag erna over de sluiting van de centrale. Ze stemt er mee in dat de centrale in 2004 gesloten wordt. Minister Wijers (Economische Zaken) stelt 70 miljoen gulden beschikbaar om de modificatie met de vervroegde sluiting rendabel te maken. Hiermee is een snelle sluiting van de baan.
Wandelen for een nucleair-vrij Europa
Op 12 januari zijn ze in Brussel tegen kernenergie en kernwapens gaan wandelen en via Engeland en Frankrijk zijn ze in maart in Nederland aangeland. Het is een groep van zo’n 80 wandelaars die in totaal 1500 km gaan lopen en op 12 oktober in Moskou aan willen komen. De actie ‘Walk For a Nuclear-Free Europe’ is georganiseerd door For Mother Earth. Op 18 maart zijn 150 wandelaars en sympathisanten bij de kerncentrale van Dodewaard. Een delegatie krijgt een gesprek (wat niets oplevert) met de directeur, terwijl de overigen zich vermaken voor de hoofdpoort, waardoor het verkeer in en uit de centrale voor een middag stil ligt. De politie grijpt niet in, en de sfeer is zeer vriendelijk.
Spandoek bij wielerwedstijd gesponserd door UCN
De UCN sponsort in Almelo allerlei culturele en sportieve activiteiten. Vlak voor de Profronde van Almelo verspert een actievoerder de wielrenners de weg met een spandoek tegen kernenergie en de UCN. Na enkele sommaties van de sterke arm, verdwijnt hij in het publiek. Het is niet de eerste keer dat er een actie tegen sponsoring van UCN plaatsvindt. Enkele maanden eerder, in oktober 95, was voor de aanvang van een kamermuziekconcert ook al actie gevoerd tegen UCN sponsoring.
Urenco: Blokkade na training
Na een heel weekend ‘activisten training’ (o.a. in geweldloosheid) wordt op maandagmorgen de hoofdpoort van Urenco in Almelo geblokkeerd door ongeveer 15 leden van de actiegroep Onkruit Vergaat Niet! die zich vastketenen. Aangezien “de bedrijfsvoering niet gehinderd wordt” worden ze met rust gelaten en om halféén heffen ze vrijwillig de blokkade op. Op zaterdagavond hadden demonstranten stencils uitgedeeld voor de voetbalwedstrijd Heracles-Veendam: Urenco sponsort Heracles. Het is duidelijk, en niet alleen door deze actie, dat tegenstanders van kernenergie in Twente zich weer wat aan het hervinden zijn.
20 actievoerders blokkeren 14 vrachtwagens
Actievoerders blokkeren maar liefst 14 vrachtwagens die het Urenco-terrein in Almelo willen verlaten met verrijkt uranium. Een aantal van de 20 activisten heeft zich aan de hekken vastgeketend. Het duurt drie uur voor de politie ingrijpt en ze verwijdert. Het is één van de activiteiten in een Actieweek van 16-23 juli georganiseerd door NENO (Nederland Euregionaal Nucleair Overleg) en het Urenco-overleg.