21 april 1984: Nog steeds 'geen vrede met kernenergie'
|
Zoeken: manifestatie, herdenking/solidariteit
Uitkomsten
- manifestatie:
- Een (inhoudelijk/cultureel) programma op een vaste lokatie
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
‘Tsjernomobiel’ toert rond
Van 7 tot en met 12 april toert er een bont gezelschap door Nederland; het is de Tsjernomobiel, die aandacht vraagt voor de kernramp een jaar daarvoor, informatie geeft over kernenergie, maar vooral de komende acties in Borssele onder de aandacht brengt. De bus met daarin activisten, muziekgezelschappen en clowns, doet in totaal 14 steden aan, waar op marktpleinen en buurthuizen muziek gespeeld en informatie gedeeld wordt.
Manifestatie 'Nooit meer Tsjernobyl' in Amsterdam
Ter gelegenheid van 10 jaar Tsjernobyl wordt er in het Amsterdamse Oosterpark een grote manifestatie gehouden. Enkele honderden mensen bezoeken kraampjes, luisteren naar de optreden van Simon Vinkenoog, Rosa King of Lee Towers, luisteren naar sprekers of de forumdiscussies, kijken naar kindertekeningen uit Wit-Rusland over (de gevolgen van) de ramp, doen mee aan de veiling van die tekeningen, of zitten gewoon lekker in de zon. Een breed samenwerkingsverband riep op tot de manifestatie, ondanks het feit dat kernenergie verdwenen is van de agenda van veel milieuorganisaties en blijkens de tegenvallende opkomst niet alleen daar.
Tien jaar na de ramp wordt langzaam duidelijk dat de gevolgen vooral in Wit-Rusland desastreus zijn.
Locale actiedag Tsjernobyl en evacuatie-zones
In de week voorafgaand aan de herdenking van de kernramp in Tsjernobyl (25 jaar) worden er kleine lokale acties gehouden in circa 15 steden (o.a Vlissingen, Middelburg, Nijmegen, Amersfoort). Centrale thema zijn evacuatieplannen en grensoverschrijdende effecten van een kernramp. Daarbij wordt in gesprek gegaan met passanten. Zo wordt via een quizz, waarbij op een kaart de locatie van kerncentrales in omringende landen aangewezen moet worden, door middel van rookpluimen en windrichtingen de gevaren van kernenergie inzichtelijk gemaakt. Bijkomend doel is ook het ophalen van handtekeningen voor de 'Schoongenoeg van kernenergie' petitie en het oproepen tot deelname aan de Tsjernobyl-herdenking enkele dagen later.
Herdenking Fukushima in Middelburg
Ongeveer 50 mensen herdenken op de markt in Middelburg de ramp met de kerncentrales in het Japanse Fukushima en waarschuwen voor het gevaar van kernenergie. Op 11 maart is het precies een jaar geleden dat de aardbeving en tsunami de kerncentrales aan de Japanse oostkust zo ernstig beschadigden dat een aantal kernsmelting met explosies plaatsvonden en honderdduizenden mensen moesten worden geëvacueerd. De Japanse milieubeweging heeft opgeroepen wereldwijd de ramp te herdenken. In toespraken wordt de situatie in Japan uitgelegd en de reactie in diverse Europese landen; er wordt onder meer aandacht besteedt aan de Duitse 'ausstieg' uit kernenergie. Ook iemand uit België verteld van de plannen om de kerncentrales te sluiten en roept op de volgende dag mee te lopen in de demonstratie in Brussel.
In de week ervoor is met een film en informatie door geëvacueerde inwoners van de streek rond Fukushima in de bibliotheek van Middelburg ook al aandacht aan de ramp besteedt.
Op de Dam solidair met Japanse demonstranten
Op het moment dat er in verschillende steden in Japan enorme antikernenergie-demonstraties plaatsvinden tegen het feit dat er na Fukushima in Japan voor het eerst weer kerncentrales opgestart zullen gaan worden (alle ruim 50 kerncentrales werden na Fukushima gesloten), wordt er op de Dam in Amsterdam een solidariteitsdemonstratie gehouden. Het is een initiatief van in Nederland verblijvende Japanners samen met Wise en Laka. De twee uur durende manifestatie van Japanse cultuur en toespraken wordt door ongeveer 100-125 mensen bijgewoond terwijl veel toeristen even blijven staan luisteren of de fototentoonstelling bekijken. Als afsluiting wordt een menselijke keten gevormd en een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.