1 oktober 1980: 'Wij sluiten Dodewaard per girokaart'
|
Zoeken: in, Lobby & bedrijven, 1980-1989, Zuid-Holland
Uitkomsten
- Lobby & bedrijven:
- actie bij een lobby-organisatie of een bedrijf
- 1980-1989:
- de jaren in dit decennium
Verf voor rederij dumpingsschip
Onkruit voert actie bij General Shipping in Rotterdam. Deze maatschappij beheert het dumpschip de 'Andrea Smits'. Ruiten worden ingegooid en muren worden voorzien van een laag rode verf. Onkruit stelt het bedrijf aansprakelijk voor het dumpen van radioactief afval in de Atlantische Oceaan.
Bezetters eisen meer geld voor alternatieve energie
Het informatiekantoor van het Gemeentelijk Energie Bedrijf in Rotterdam wordt enkele uren bezet door zo'n 25 activisten/es. Ze vinden dat het GEB binnen de SEP duidelijker stelling moet nemen tegen kernenergie en dat de gemeente meer geld voor de ontwikkeling van milieu-vriendelijke energiebronnen beschikbaar moet stellen.
Dit is een van de plaatselijke acties in heel het land die de aandacht moeten richten op de grote Dodewaard-actie eind september.
Bezetting rederij dumpschip
Het bijkantoor in Rotterdam van rederij Wagenborg, die het dumpschip 'De Scheldeborg' de zee op stuurt, wordt door 12 mensen bezet. Zij eisen dat het schip terug geroepen wordt en dat Wagenborg in de toekomst nooit meer zal meewerken aan het dumpen van atoomafval. De eisen worden afgewezen en na enige uren gaat de politie tot ontruiming over. Die verloopt heel rustig en wordt uitgebreid door het NOS-journaal gefilmd en uitgezonden.
UF6-transporten op personen-ferry
Rotterdamse antikernenergie groepen protesteren in de haven tegen het vervoer van radioactieve stoffen. Uit onderzoek van de antikernenergie-beweging is gebleken dat UF6 (Uranium hexafluoride) voor de Urenco verrijkingsfabriek in Almelo meerdere keren per week op een personen ferry van en naar Engeland vervoert wordt. Mensen die op deze dag met de veerboot reizen worden op allerlei manieren op de hoogte gesteld van de risico's van deze transporten.
Inbraak bij bouwbedrijf reactorvaten
De actiegroep Joker breekt in bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) in Rotterdam. Boven het kantoor bevindt zich de min of meer geheime afdeling ‘Research and Development’ van Nucon. Nucon is een bedrijf dat nucleaire-projecten ontwerpt en tekent. Door de zware beveiliging van de bovenverdieping komt Joker niet waar men wezen wil. Wel worden er bij de RDM een aantal offertes meegenomen over de levering van een nieuw type kanon aan Griekenland en Turkije.
Bom bij Neratoom
Door het Rood Revolutionair Front wordt een bom geplaatst bij het hoofdkantoor van Neratoom in Den Haag. Neratoom houdt zich sinds 1959, in samenwerking met andere bedrijven, bezig met nucleaire ontwikkeling (s-projecten). Volgens een telefonische melding zal de bom om 2 uur ('s nachts) ontploffen. Tachtig bewoners/sters van een flat aan de overkant worden geëvacueerd. Nadat de Explosieven Opruimings Dienst na ruim 3 kwartier de bom onschadelijk heeft gemaakt, kunnen ze naar hun huis terug. Het RRF pleegt nog meer aanslagen en eind 1986 worden er vier verdachten gearresteerd.
'Flinke klap' bij elektriciteitsgebouw
Bij een transformatorgebouw van het Gemeentelijke Energie Bedrijf in Den Haag ontploft een bom. De zware toegangsdeur is ontzet; de knal was hevig, maar de schade gering. "Vandalen" volgens politie en pers.