5 februari 1977: Mobiele demonstratie tegen afval in zout
|
Zoeken: borssele, Lobby & bedrijven, 2000-2009
Uitkomsten
- Lobby & bedrijven:
- actie bij een lobby-organisatie of een bedrijf
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
'Groen' Essent ook eigenaar kerncentrale Borssele
Verkleedt al vaatjes radioactief afval bezet Greenpeace het Essent-hoofdkantoor in Arnhem. De 50 actievoerders wijzen hiermee op het feit dat Essent weliswaar een groen imago heeft, maar tevens eigenaar is van de kerncentrale in Borssele. De politie maakt na een paar uur een eind aan de actie, maar verricht geen arrestaties.
Essent-kantoor in Groningen bezet door lekkende afvalvaatjes
Het hoofdkantoor van Essent in Groningen is doelwit van een actie op de dag van de uitspraak in de zaak Borssele. Zo’n 15 mensen bezetten de centralehal van het complex en een aantal klimmen naar boven en hangen en groot spandoek op: ‘Borssele Dicht Essentieel’. Binnen zijn er wandelende vaten afval waaruit een wit poeder lekt.
De rechter in Den Bosch heeft die morgen uitspraak gedaan in de zaak of er afspraken zijn over de sluiting van Borssele. Volgens het vonnis zijn er wel degelijk afspraken tussen de SEP en de staat, en hebben beide partijen ook beloofd zich daar aan te houden, maar is er geen civielrechtelijk contract. Met dit vonnis is de door de Kamer en regering besloten sluitingsdatum van 31 december 2003 van de baan. Noch de regering noch de Kamer wil dit vonnis repareren door nieuwe wetgeving of zelfs maar een hoger beroep.
Kaarten voor Essent
Antikernenergie activisten bieden op het hoofdkantoor in Arnhem 10.000 kaarten aan Essent aan. De kaarten heeft de milieuorganisatie WISE ontvangen in hun campagne om Essent de kerncentrale in Borssele te laten sluiten. Essent, die zich graag afficheert als 'groene' elektriciteitsleverancier is (voor de helft) eigenaar van de kerncentrale. Tijdens het gesprek met Boersma, de nieuwe bestuursvoorzitter, blijkt dat Essent in haar nopjes is over de afspraak in het regeerakkoord om Borssele tot 2013 open te houden. Essent is de grootste 'atoomstroom' verkoper in Nederland, al zegt men zelf de oorsprong van de elektriciteit niet te kennen.
Radioactief zand Borssele voor Essent
Greenpeace biedt op het hoofdkantoor van Essent in Arnhem radioactief zand aan. Het zand is afkomstig van de bodem bij de lozingspijp van de opwerkingsfabriek in La Hague (Frankrijk). Al dertig jaar laat Borssele daar haar kernafval opwerking en is daardoor mede verantwoordelijk voor de vervuiling. Greenpeace vindt dat de kerncentrale (waar Essent en Delta de eigenaars van zijn) moet stoppen met opwerking: het is enorm vervuilend, duur en overbodig. Voor de kerncentrale moet besloten worden of er nieuwe contracten worden afgesloten voor opwerking over de periode dat Borssele langer open blijft (dus vanaf 1-1-04). Essent heeft daarover nog steeds geen definitief standpunt ingenomen. Delta heeft verklaard elke beslissing van Essent te zullen steunen.
Groene imago Essent aanfluiting
Onder het motto "Essent's groene imago is een aanfluiting" fluiten Greenpeace activisten de aandeelhouders van Essent uit. Ze delen gele fluitjes -met daarop het stralingsteken- uit aan de aandeelhouders op weg naar hun jaarlijkse vergadering. Energiebedrijf Essent is voor de helft eigenaar van de kerncentrale in Borssele. De kerncentrale heeft enige maanden geleden opnieuw een opwerkingscontract getekend voor het kernafval. Essent is daardoor medeverantwoordelijk voor de enorme vervuiling die opwerking oplevert. Haar groene imago is alleen daarom al een aanfluiting.
Oproep aan aandeelhouders Essent: sluit Borssele
Hoewel de Essent aandeelhoudersvergadering in het teken staat van het salarisniveau, vragen WISE en Natuur en Milieu ook aandacht van de in grote getale gekomen aandeelhouders voor een andere kwestie: de sluiting van de kerncentrale in Borssele. Essent is voor 50% eigenaar van de kerncentrale en de aandeelhouders van Essent zijn gemeentes en provincies. Aan de aandeelhouders wordt een brief uitgedeeld waarin ze gevraagd wordt akkoord te gaan met sluiting en van de overheid in ruil daar voor geld te krijgen om te investeren in werkelijk duurzame energievoorziening.
Gaat ABN AMRO in kernenergie?
Staatssecretaris van Milieu, Van Geel, op bezoek bij de in aanbouw zijnde Finse centrale Olkiluoto, zegt in De Telegraaf, dat de kans groot is dat er over 10 jaar een nieuwe kerncentrale in gebruik wordt genomen. Verrassender echter is dat hij zegt dat de ABN AMRO zich heeft opgeworpen als financier. En ook dat hij suggereert dat de centrale een vermogen van 1680 MW zal krijgen (bijna vier keer zoveel als de huidige kerncentrale in Borssele). Volgens Van Geel hebben hij en ABN in april over kernenergie gesproken en staat de bank op het punt in de financiering van kernenergie te stappen.
De ABN AMRO komt ’s middags al een beetje terug op het optimisme van Van Geel: “er is geen concreet project. Er kan dus niet gesproken worden over financiering. We kunnen niet investeren in luchtkastelen. Pas als een project concreet is, kijken we of er draagvlak is. Het woord is aan de politiek”, aldus een woordvoerder. Diezelfde middag zijn er al acties bij de bank: de ABN-wedstrijdzeilboot in de Amsterdamse haven wordt bezet door Greenpeace en bij het kantoor in de zelfde stad op het Leidseplein demonstreren 50 mensen. Overigens ligt de bouw in Finland al flink achter op schema en is er al een enorme kostenoverschrijding.
Demonstratie tegen rol Essent bij kernenergie
Terwijl binnen de Provinciale Staten van Noord-Brabant debatteren over de voorgestelde verkoop van Essent (voor de helft eigenaar van de kerncentrale Borssele) aan de Duitse energiegigant RWE, protesteren voor het Provinciehuis in Den Bosch antikernenergie-activisten. Het gaat hen (in tegenstelling tot de SP die ook ter plekke is) niet zozeer over wel of niet verkopen, maar over de rol die zowel Essent als RWE heeft in kernenergie. PS stemt met een kleine meerderheid tegen de verkoop. Maar de verkoop van Essent aan RWE zal (in eerste instantie zonder de kerncentrale) toch plaatsvinden.