Feed-aggregator

Online: 5000 posters uit de wereldwijde antikernenergiebeweging

Acties – Stichting Laka - vr, 12/03/2021 - 16:04

Laka lanceert een database met bijna 5000 affiches uit de wereldwijde beweging tegen kernenergie. De database is een onderdeel van Laka’s ‘special collections’ – strijdcultuur van de internationale antikernenergiebeweging – die verder bestaat uit onder andere muziek en strips (graphic novels). Naast het voeren van campagnes tegen de pro-kernenergie opleving in Nederland heeft Laka ook een belangrijke functie als schatbewaarder van de culturele erfenis van de antikernenergiebeweging: in Nederland maar ook internationaal.

Laka heeft zelf een grote collectie posters, maar heeft de verzameling voor deze database in de loop der jaren uitgebreid met afbeeldingen van posters ontvangen van andere organisaties of die op internet te vinden zijn. Al deze bijna 5000 posters bestaan niet alleen als digitaal bestand, maar ook op papier: dat is één van de voorwaarden om opgenomen te worden in deze collectie. Een andere voorwaarde is dat het formaat groter moet zijn dan 21x30cm (A4) om als poster aangemerkt te worden. Ook is er op deze poster pagina aandacht voor andere online collecties posters uit de nieuwe sociale bewegingen en een overzicht van posterboeken.

Deze ruim 4900 posters zijn ongetwijfeld maar een klein deel van de posters die wereldwijd gemaakt zijn wereldwijd tegen kerncentrales, uraniummijnbouw, radioactief afval, etc.. Maar het is al wel een heel mooie collectie die ook een beeld geeft van de wereldwijde strijd. Hoewel het overgrote deel van de posters uit West-Europa en Noord-Amerika komen zijn er honderden uit andere landen; en dat terwijl het drukken van posters veel moeilijker is in landen waarin de antikernenergiebeweging te kampen heeft met een gebrek aan infrastructuur en financiële middelen, en juist vaak met meer repressie.

Laka’s online poster collectie is ‘work in progress’. En zal dat ook blijven. We willen het graag uitbreiden met steeds meer posters: draag daaraan bij door je posters of afbeeldingen van postersop te sturen (neem contact op via info@laka.org). Daarnaast willen we steeds meer informatie toevoegen over bijvoorbeeld de campagne waar de poster een onderdeel van is, of de actie of activiteit waar de poster naar verwijst.

Vrijwel elke digitale afbeelding is bewerkt: het gaat er immers niet om om de staat van de posters in onze collectie te tonen, maar om het affiche in al haar glorie te tonen. Daarom zijn gaten, scheuren en plakbandresten digitaal verwijderd en verbleekte kleuren hersteld.

Algemene rondleiding in Laka's documentatiecentrum

Categorieën: Acties

Zaterdag 6 november: Klimaatmars Amsterdam

Acties – Stichting Laka - wo, 10/27/2021 - 10:14

Time is running out! Studie na studie laat zien dat de maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan onvoldoende zijn. Op de COP26 in Glasgow begin november moet het gebeuren; laatste kans. Dat zei men over Parijs in 2015 ook. En de afspraken die daar gemaakt zijn blijken alleen maar een stuk papier: het beleid loopt ver achter op die afspraken en nog verder achter op de benodigde resultaten. Maatschappelijke druk om de politiek en industrie tot actie te dwingen is belangrijker dan ooit, en daarbij moet klimaatrechtvaardigheid de belangrijkste eis zijn: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten! En: geen afleiding door valse 'oplossingen' zoals kernenergie!
Daarom organiseren we tijdens de klimaatmars op 6 november een anti-kernenergieblok. Verzamelen 12:30u op het Beursplein. Sluit je aan!

Categorieën: Acties
Inhoud syndiceren