24 mei 1982: Ketting om poort universiteitsreactor Delft
|
Zoeken: tegen, bezoek/aanbieden/petitie, Installatie
Uitkomsten
- bezoek/aanbieden/petitie:
- Het (aangekondigd) aanbieden van iets: petitie of iets symbolisch/ironisch
- Installatie:
- een actie op, in, of in de onmiddellijke omgeving van een nucleaire installatie.
Tweedehands centrifuge voor UCN
Een aantal leden van 'Urania', een groep uit Almelo en omgeving die zeer kritisch staat ten opzichte van de bouw van de Ultracentrifuge fabriek (waar uranium verrijkt zal worden) gaat op bezoek bij de fabriek. Urania biedt een tweedehands centrifuge aan en legt uit dat als de fabriek gesloten wordt, ze daarmee altijd nog aardappelpuree of iets dergelijks kunnen maken.
Urania, opgericht in april 1970, is ongetwijfeld een van de eerste antikernenergie-groepen tegen UCN/Urenco. De groep stelt zich ten doel "service verlenen aan bestaande maatschappjjkritiese aktiegroepen in Twente, die met ons de noodzaak inzien van het humaniseren van de maatschappij".
Evacuatieplan Borssele
Bewoners van Heinkenszand in de gemeente Borssele vinden 's morgens op de deurmat een brief met een deel (in het Duits) van een evacuatieplan voor een zelfde centrale als daar in aanbouw is. In Borssele is geen evacuatieplan en ook niet nodig voor het afgeven van de vergunning. De actiegroep "Borssele ad-hoc' hoopt op deze manier de bewoners in verzet te laten komen tegen de centrale.
Stencil voor kerkgangers
Bij het uitgaan van kerken in Borssele, 's Heerenhoek, Nieuwdorp, Middelburg, Vlissingen en Goes worden stencils uitgedeeld tegen de kerncentrale. Het is de eerste activiteit van het Moratorium Komitee Nederland in een week vol informatievoorziening. Het Komitee (ontstaan in Frankrijk en in veel Europese landen actief) pleit voor een moratorium van tenminste 5 jaar op het bouwen/in gebruik nemen van kerncentrales. In die periode moet er dan een serieuze discussie gevoerd worden over afremming van de energiegroei en over andere manieren om energie op te wekken.
Werknemers toeleveringsbedrijven Borssele aangesproken
De Zeeuwse actiegroep ‘Stop Borssele’ staat ’s morgens vroeg aan de poort van een tweetal bedrijven in Goes en Vlissingen. Arbeiders krijgen een stencil met daarin een oproep zich te bezinnen op hun werk. De bedrijven, AKF in Goes en Kon. Mij De Schelde in Vlissingen, zijn namelijk toeleveringsbedrijven van de kerncentrale Borssele. Specifiek de vakbondsleden worden aangesproken: de vakbonden hebben zich namelijk meermaals uitgesproken tegen kernenergie. Werkgelegenheid niet tot iedere prijs. “Wij roepen u op te breken met de huidige ekonomische orde, die er op uit is zo goedkoop mogelijk te produceren ten korte van de werknemers en de werkgelegenheid. Nieuwe initiatieven kunnen uitkomst bieden. Met name door het beslissingsrecht over de te produceren produkten bij de werknemers te leggen.(..) Door uw vakbond onder druk te zetten kunnen nieuwe plannen verwezenlijkt worden. Wordt daarom allen aktief.”
Vrachtwagens radioactief zand en geld voor langer open houden Borssele
Vanaf de kerncentrale Borssele vertrekt Greenpeace met vrachtwagens vol 'radioactief zand' en 'geld'. Men wil op deze manier laten zien dat langer openhouden veel geld zal kosten en veel meer radioactief afval zal opleveren. Men dumpt het op het Binnenhof in Den Haag, waar de Tweede Kamer verder gaat met haar op 9 november begonnen debat over de modificatie (aanpassen aan nieuwe veiligheidseisen) van de kerncentrale en daarmee gepaard gaand, het al dan niet langer open houden. Min. Wijers (EZ) is tegen sluiting, CDA en VVD ook, PvdA is tegen langer open houden en D'66 weet het nog niet. Wat volgt is een maand lang onduidelijkheid over standpunten, meerderheden, kabinetsbeslissingen en de gevolgen daarvan.
Radioactief zand (40 km van Tsjernobyl) in ministerie
Greenpeace zet een vat aarde in de hal van het ministerie van VROM in Den Haag. Niets bijzonders zou je zo zeggen, maar de aarde komt uit de buurt van Tsjernobyl. Nou ja, uit de buurt... ruim 40 kilometer van de ontplofte centrale, buiten de ontruimde en verboden 30 km-zone dus, maar is wel radioactief. Zo radioactief zelfs dat het volgens de Nederlandse en Europese normen radioactief afval is en dienovereenkomstig behandelt dient te worden. Greenpeace laat hiermee zien wat de gevolgen van kernenergie zijn en protesteert tegelijkertijd tegen het voornemen van staatssecretaris Van Geel tot het langer in bedrijf houden van de kerncentrale in Borssele.
Urenco: ander geluid ongewenst
Bij een kinderfeestje in Almelo georganiseerd door de service club Ronde Tafel 38 (en soort Rotary voor mannen tussen de 25 en 40 jaar), presenteert Urenco de nieuwe brochure van de nucleaire sector, speciaal gericht op kinderen. Tegenstanders van kernenergie vinden dat niet zo’n goed idee en presenteren bij de ingang van het feestje wat andere feiten. De organisatie is daarvan niet gediend en op last van de politie moeten ze 100 meter van de ingang gaan staan. Onder protest voldoen ze daaraan, maar kondigen juridische stappen aan tegen deze beknotting van de vrije meningsuiting.