28 september 2009: Ook België tegen Borssele-2
|
Zoeken: nog iets anders, Installatie, 1990-1999
Uitkomsten
- nog iets anders:
- nog heel iets anders wat nergens anders onder valt
- Installatie:
- een actie op, in, of in de onmiddellijke omgeving van een nucleaire installatie.
- 1990-1999:
- de jaren in dit decennium
Ministers achter tralies
Een boevenwagen, geëscorteerd door motorpolitie rijdt naar de koepelgevangenis in Scheveningen. Achter de tralies van de wagen de ministers Andriessen (EZ), Alders (Milieu) en De Vries (Sociale Zaken) in gestreepte gevangeniskledij. Deze actie van milieudefensie is gericht tegen het feit dat deze ministers verantwoordelijk zijn voor het zonder vergunning mogen doordraaien van de kerncentrale in Dodewaard. De Raad van State heeft namelijk in juni 1992 de vergunning nietig verklaard omdat de bevolking geen inspraak heeft gekregen en het veiligheidsrapport benedenmaats is. De situatie wordt, en niet voor de eerste keer, 'gerepareerd' met een gedoogvergunning.
Borssele: inzameling sleutels voor kunstwerk
De actiegroep ‘Stop Borssele’ al sinds de jaren zeventig actief in Zeeland is blij met de op handen lijkende sluiting van de centrale en begint op de dijk tegenover de centrale met een kunstwerk. Een kunstwerk van sleutels moet het worden: een kunstwerk dat het verzet tegen kernenergie moet symboliseren. Als de directeur van de centrale leuk denkt te wezen en een sleutel aanbiedt voor het openhouden van Borssele ("deze sleutel opent de deur naar een veilige, goedkope en milieuvriendelijke opwekking van elektriciteit door kernenergie") ontstaat er wat commotie.
60 kilo sleutels voor monument sluiting Borssele
De Zeeuwse actiegroep ‘Stop Borssele’ begint nu publiekelijk met het inzamelen van sleutels. Men wil, als de kerncentrale gesloten wordt, op de dijk langs de Westerschelde tegenover de centrale, een kunstwerk oprichten, gemaakt van sleutels. Binnen een paar uur wordt er 60 kilo sleutels ingeleverd. De actie (officieel begonnen in januari 1995, toen leek dat sluiting nabij was) gaat door tot de centrale werkelijk gesloten is. In augustus zal de gemeenteraad van Borsele besluiten niet mee te werken aan de oprichting van het kunstwerk door een aanvraag voor een sokkel af te wijzen.
Plutonium te koop op de markt in Middelburg
Onder het motto: ‘Plutonium verkoop; Geld toe!’ organiseert ‘Stop Borssele’ in Middelburg een actie tegen kernenergie. “Vroeger, voordat het vrede was”, zegt een woordvoerder cynisch, “was plutonium goud geld waard, nu moet je stortingskosten betalen”. Weinig mensen hebben belangstelling: “wat moet ik ermee?” is de reactie, en “dat is nu juist ook het probleem!”. Daarom: stoppen met kernenergie en met opwerken. De actie is tevens de Tsjernobyl herdenking in Zeeland.