4 juli 1996: Protest tegen congres over nieuw type kerncentrale
|
Zoeken: sabotage/vernieling, 1980-1989, Zuid-Holland
Uitkomsten
- sabotage/vernieling:
- Het saboteren van installaties; onder vernielen valt hier ook het verfen van leuzen, etc. Ook het (dreigen met) bomaanslagen
- 1980-1989:
- de jaren in dit decennium
Verf voor rederij dumpingsschip
Onkruit voert actie bij General Shipping in Rotterdam. Deze maatschappij beheert het dumpschip de 'Andrea Smits'. Ruiten worden ingegooid en muren worden voorzien van een laag rode verf. Onkruit stelt het bedrijf aansprakelijk voor het dumpen van radioactief afval in de Atlantische Oceaan.
Ruiten in uit solidariteit
In Den Haag wordt uit solidariteit met de blokkades bij de UCN in Almelo actie gevoerd bij het hoofdkantoor van Urenco. Ruiten worden ingegooid en daarna worden er potten verf de kantoren ingegooid.
ECN hoofdkantoor krijgt de 'geweldspiraal' terug
Het hoofdkantoor van het ECN in Den Haag is aan de beurt in het kader van 'Geen Dumping 83'. Omdat het een zo voor de hand liggend actieobject is en de kans op bewaking vrij groot, wordt gekozen voor een geluidloze actie: plakken, verven, lijmen, rotte eieren door de brievenbus, etc. Verder wordt er een losgeknipte beddespiraal voor de deur gezet met de tekst: "De geweldsspiraal terug gebracht".
Sabotage hoogspanningsnet; video verboden
In de vroege morgen een felle flits en een harde knal in de Dordtse Kil: kortsluiting in een hoogspanningsleiding.
Viereneenhalfjaar na de eerste publiciteit doet het ‘Verzetsfront Willy Wortel en de Lampjes’ weer van zich spreken. Het Verzetsfront brengt een video uit met een handleiding hoe hoogspanningsleidingen te saboteren. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) weet een exemplaar te bemachtigen, laat het aan experts van de KEMA zien en die zeggen “toch wel geschrokken” te zijn.
Het Verzetsfront is bekend van begin jaren ‘80 toen ze meerrmalen (en succesvolle) pogingen deden het hoogspanningsnet te saboteren door met een koperen draad kortsluiting te veroorzaken.
In de Telegraaf van 1 augustus 1985 wordt bekend gemaakt dat “de laatste tijd op verschillende plaatsen in het land door middel van aanslagen op trafohuisjes en hoogspanningsmasten opzettelijk storingen in de stroomleverantie veroorzaakt” zijn. De politie wil er liever geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar “heeft een reeks van dergelijke gebeurtenissen in onderzoek”. Ook begin '85 verzuchtte de voorlichter van de SEP al: "Ik denk intussen dat er vaak meer loos is dan de politie wil toegeven. Er gebeuren vervelende dingen die niet in de publiciteit zijn gebracht en waarover ik ook nu niets zal zeggen".
Er zijn volgens de media in totaal 17 kopieën van de video gemaakt. Onder andere de VPRO en de IKON-televisie krijgen een kopie toegestuurd. Uitgezonden wordt er niets.
Bij het publiciteitsoffensief van Willy Wortel verschijnt ook een affiche en een nieuwe (ietwat herziene) druk van de handleiding uit september 1981: ‘Sabotage in je vrije tijd’. Video en (bezit van meerdere exemplaren van de) brochure worden verboden, maar niemand wordt er ooit voor gearresteerd.
Bom bij Neratoom
Door het Rood Revolutionair Front wordt een bom geplaatst bij het hoofdkantoor van Neratoom in Den Haag. Neratoom houdt zich sinds 1959, in samenwerking met andere bedrijven, bezig met nucleaire ontwikkeling (s-projecten). Volgens een telefonische melding zal de bom om 2 uur ('s nachts) ontploffen. Tachtig bewoners/sters van een flat aan de overkant worden geëvacueerd. Nadat de Explosieven Opruimings Dienst na ruim 3 kwartier de bom onschadelijk heeft gemaakt, kunnen ze naar hun huis terug. Het RRF pleegt nog meer aanslagen en eind 1986 worden er vier verdachten gearresteerd.
'Flinke klap' bij elektriciteitsgebouw
Bij een transformatorgebouw van het Gemeentelijke Energie Bedrijf in Den Haag ontploft een bom. De zware toegangsdeur is ontzet; de knal was hevig, maar de schade gering. "Vandalen" volgens politie en pers.