3 maart 1982: Blokkade tegen afvoer splijtstof naar VS
|
Zoeken: demonstratie, herdenking/solidariteit, Gelderland
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
Arrestaties bij demonstratie Nijmegen
Tijdens een demonstratie tegen kernenergie in Nijmegen naar aanleiding van Tsjernobyl, komt het tot enige vechtpartijen als de politie mensen die posters plakken probeert te arresteren. Zeven mensen worden gearresteerd. De betogers zeggen dat het politieoptreden onnodig gewelddadig was en dat de arrestanten zijn mishandeld. Aan de demonstratie nemen 300 mensen deel.
Geld over de balk smijten in Dodewaard
Na een flinke wandeling door het dorp Dodewaard, demonstreren ongeveer 50 mensen bij de kerncentrale tegen het ‘over de balk gooien’ van geld voor kernenergie. Er wordt ter plekke geld gedrukt en over de balk (de toegangsslagboom) gesmeten. Ook is er een Rad van Waanzin, deelnemers kunnen een inspectietocht in de kerncentrale winnen en iedereen krijgt een jodiumpil: in te nemen in geval van een ongeluk. Tevens is het de herdenking van 4 jaar Tsjernobyl.
Vijf jaar Tsjernobyl
Precies 5 jaar na het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl, wordt er in Arnhem een ‘dodenmars’ gehouden met als eindpunt de KEMA. Bij de hoofdpoort werden door de ongeveer 250 deelnemers kruisen geplaatst met namen van plaatsen waar zich ongelukken in kernenergie-installaties hebben voorgedaan. KEMA doet nog steeds kernenergieonderzoek en de op hetzelfde terrein gevestigde SEP (de Samenwerkende Elektriciteitsproducenten) is ook een fervent voorstander van nieuwe kerncentrales.
Herdenking Tsjernobyl in Nijmegen
In Nijmegen gaat een groep activisten de stad in (geschminkt, met trommels, spandoeken en stencils) om de ramp in Tsjernobyl te herdenken (7 jaar geleden) en op te roepen voor de blokkade in Dodewaard een paar dagen later.