16 april 2011: Duizenden op Dam hebben schoongenoeg van kernenergie
|
Zoeken: demonstratie, 2000-2009, Overijssel
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
- Overijssel:
- Provincie Overijssel
Paasmars tegen Stork, Hollandse Signaal en UCN
In het kader van de jaarlijkse Paasmars, wordt er dit jaar (naast Stork en Hollandse Signaal) ook gedemonstreerd tegen Urenco. Dit keer in Hengelo bij een kantoor(tje) van de UCN (de Nederlandse deeleigenaar). Enkele honderden mensen nemen deel en doen mee aan dit experiment: “Almelo is gekozen onder meer door de grote stabiliteit van de ondergrond, want trillingen zijn heel slecht voor de ultracentrifuges. Ook al zijn we niet vlak bij de fabriek, het lijkt me het proberen waard om met z’n allen tegelijkertijd flink op de grond te stampen (van kwaadheid ofzo). Kijken wat er dan gebeurt. En als nu blijkt dat er niets gebeurd is en de fabriek gewoon door draait, betekend dat alleen maar dat we de volgende keer met nog meer zullen moeten komen (en dichterbij moeten gaan staan!)”. (uit speech Dirk Bannink, Laka).
Herdenking Tsjernobyl Almelo
Ongeveer 120 mensen nemen deel aan de herdenking van de ramp in Tsjernobyl 15 jaar geleden. Dit jaarlijkse protest tegen kernenergie vindt, al bijna traditiegetrouw, plaats in Almelo. Eerst een manifestatie bij de hoofdpoort van Urenco, daarna een demonstratie en manifestatie in het centrum van Almelo waar ook een ‘duurzaamheidsmarkt’ plaats vindt. Er is muziek en een Oekraïense verteld uit de eerste hand een aangrijpend verhaal over de gevolgen van de ramp. Verder wordt onder het motto 'Alsof we 15 jaar na Tsjernobyl nog niets hebben geleerd' een overzicht gehouden van ontwikkelingen rond kernenergie in Nederland.
Herdenking Tsjernobyl in Almelo
Ruim 50 mensen demonstreren in Almelo tegen de uraniumverrijkingsfabriek. In toespraken wordt stelling genomen tegen de verdere uitbreiding die Urenco bezig is te realiseren, niet alleen in de capaciteit maar ook in de verrijkingsgraad (van 5 naar 10%). Tevens wordt aandacht gevraagd voor de moeilijkheden van juridische procedures in Nederland door de zg. 'gedoogvergunningen' die nucleaire installaties in het verleden meerdere malen hebben gekregen nadat alle vergunningen door de Raad van State waren vernietigd. De demonstratie vanuit het Almelose centrum eindigt voor de hoofdpoort van de fabriek. Het is tevens de 18de verjaardag van het ongeluk in Tsjernobyl. Voor de slachtoffers daarvan worden bloemen bij de hoofdpoort gelegd.
Protest tegen export van verarmd uranium naar Rusland
In Hengelo houden tientallen actievoerders voornamelijk van de SP (Socialistiese Partij) in de nacht van 22 op 23 juni een lawaaiactie tegen een transport met verarmd uranium. De trein met 19 wagons komt van de verrijkingsfabriek in Gronau (Duitsland) en is op weg naar de haven van Rotterdam om naar Rusland vervoerd te worden. Het verarmde uranium wordt daar herverrijkt tot het niveau van natuurlijk uranium, waarna het terugkomt om in Almelo weer verder verrijkt te worden, zodat het geschikt is voor gebruik in kerncentrales. Groot probleem is dat enorme bergen uraniumafval feitelijk geëxporteerd worden, omdat maar een klein gedeelte terugkomt. En natuurlijk, zo zeggen de actievoerders, is gesleep met radioactief materiaal altijd gevaarlijk.
Ondersteuning voor de poort van procedure tegen uitbreiding Urenco
Bij de Urenco-verrijkingsfabriek in Almelo demonstreren een kleine 100 mensen tegen uraniumverrijking en de verdere uitbreiding van de fabriek. Om 2 uur is het protest begonnen bij de Duitse Urenco vestiging in Gronau en vandaar vertrekken om 3 uur zo'n 20 mensen naar Almelo waar ze verwelkomt worden met koffie en gebak. De demonstratie is tevens ter ondersteuning van het beroep dat aangetekend is tegen de vergunning voor uitbreiding van de verrijkingsfabriek en dat op 30 september dient voor de Raad van State in Den Haag. Toespraken gaan dan ook vooral daarover en over de relatie van Urenco met de kernwapenprogramma’s van onder andere Pakistan, Libië, Noord-Korea en Iran. In november doet de Raad van State uitspraak en vernietigd de uitbreidingsvergunning. Met de opkomst van ongeveer 100 mensen, is het een van de grootste demonstraties bij Urenco van de afgelopen jaren. Meer acties worden ter plekke aangekondigd o.a. op 9 oktober een grote demonstratie tegen de verrijkingsfabriek in het Duitse Gronau. Het lijkt er op dat er in het Oosten van het land, na jarenlange stilte weer meer mensen actief worden tegen de overal in de Euregio gevestigde nucleaire installaties.
Opnieuw protest tegen export afval naar Rusland
Zo'n dertig activisten demonstreren in Hengelo tegen een transport van Gronau naar Rotterdam met uranium. Van de in grote hoeveelheid aanwezige sneeuw wordt dankbaar gebruik gemaakt om de trein met 13 wagons te bekogelen met sneeuwballen. Tegen het transport was ook in Gronau en Muenster al veelvuldig actie gevoerd. Ook vorig jaar was er in Hengelo een actie tegen een dergelijk transport. De belangstelling om met anti-kernenergie acties mee te doen lijkt, zeker ook in de grensstreek, te groeien. De wagons vervoeren verarmd uranium dat naar Rusland gebracht wordt waar het herverrijkt wordt tot natuurlijk niveau en waar heel veel radioactief afval achterblijft.
Almelo: jaarlijkse herdenking Tsjernobyl
Aan de jaarlijkse Tsjernobyl herdenking in Almelo doen dit jaar zo'n 80 mensen mee. De stoet vertrekt vanuit de binnenstad en loopt de 5 kilometer naar het UCN-terrein op het industrieterrein. De demonstratie heeft een internationaal, maar tegelijkertijd regionaal karakter, door een groep mensen uit het nabijgelegen Duitse Gronau. Door de verschillende sprekers wordt aandacht besteed aan de juridische strijd tegen de capaciteitsuitbreiding van de uraniumverrijkingsfabriek, de hernieuwde discussie over het langer open houden van kerncentrale Borssele en de relatie van de UCN met de defensie-industrie (o.a. de Joint Strike Fighter) en de verspreiding van kernwapentechnologie.
Opnieuw transport naar Rusland
In de avond van 25 januari vertrekt er vanuit Gronau opnieuw een trein met verarmd uranium op weg naar Rusland. Net als vorige keren wordt bij Hengelo door de SP en NENO (het Nederlands Euregionaal Nucleair Overleg) actie gevoerd als de trein passeert. Ook Urenco Almelo vervoert verarmd uranium naar Rusland, maar per vrachtwagen, en dus veel moeilijker te 'spotten' en actie tegen te voeren.
Herdenking Tsjernobyl en protest tegen export afval naar Rusland
In Almelo demonstreren ongeveer 150 mensen tegen kernenergie, Urenco en de export van kernafval naar Rusland. Het is tevens de herdenking van 20 jaar Tsjernobyl, het ongeluk in de Oekraïense reactor op 26 april 1986. Het is een grensoverschrijdende herdenking: in de ochtend was er al een gezamenlijke manifestatie in het centrum van Gronau -waar ook een Urenco verrijkingsfabriek staat-, waarna een deel van de actievoerders naar Almelo vertrekt.
Bij de hoofdpoort van de uraniumverrijkingsfabriek wordt een manifestatie gehouden, waarna in een demonstratieve optocht naar het centrum van Almelo wordt gelopen, waarin een afsluitende bijeenkomst de vele duizenden slachtoffers van Tsjernobyl worden herdacht.
Opnieuw protest tegen dumpen afval in Rusland
Leden van GroenLinks Overijssel demonstreren op het station van Almelo tegen een transport van verarmd uranium van Gronau naar Rotterdam. Urenco, de eigenaar van de fabriek in Gronau (en die in Almelo) verscheept enorme hoeveelheden verarmd uranium naar Rusland onder het mom van herverrijking. Feit is echter dat verreweg het meeste materiaal in Rusland blijft en het daardoor in feite dumpen van radioactief afval wordt. De transporten vinden regelmatig plaats en stuiten vooral in Duitsland en Rusland op veel tegenstand.
De containers worden vervoerd met het schip MV Doggersbank van de in Delfzijl gevestigde rederij Wagenborg. Diezelfde rederij vervoerde begin jaren '80 ook het radioactief afval dat in zee werd gedumpt.