7-12 april 1987: ‘Tsjernomobiel’ toert rond
|
Zoeken: kernenergie, herdenking/solidariteit, anders, nl
Uitkomsten
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
'De Wraak van Popeye' en spinazie
In ruim een tiental steden (oa. Amsterdam, Lochem, Arnhem, Wageningen, Deventer, etc) voert 'De Wraak van Popeye' naar aanleiding van Tsjernobyl acties met spinazie die niet meer gegeten mag worden door de radioactieve besmetting. De acties zijn gericht tegen bedrijven en instellingen die zich bezig houden met (het promoten van) kernenergie. In sommige plaatsen worden ruiten ingegooid waarna spinazie naar binnen gaat, elders worden gebouwen ermee besmeurd.
‘Tsjernomobiel’ toert rond
Van 7 tot en met 12 april toert er een bont gezelschap door Nederland; het is de Tsjernomobiel, die aandacht vraagt voor de kernramp een jaar daarvoor, informatie geeft over kernenergie, maar vooral de komende acties in Borssele onder de aandacht brengt. De bus met daarin activisten, muziekgezelschappen en clowns, doet in totaal 14 steden aan, waar op marktpleinen en buurthuizen muziek gespeeld en informatie gedeeld wordt.
Fietstochten naar Amsterdam vanaf nucleaire installaties
Vanuit 5 plekken (Almelo en Borssele vertrek 23ste, Dodewaard 24ste, Delft 25ste en Petten 26 april) vertrekken dezer dagen groepen fietsers die uiteindelijk 27 april moeten aankomen in Amsterdam bij de herdenking van 10 jaar Tsjernobyl. Op de 25ste bieden de fietsers uit Delft en Borssele in Den Haag aan minister Wijers een petitie aan waarin stopzetting van (steun aan) kernenergie en meer investeringen in energiebesparing en duurzame energie. De fietstochten worden georganiseerd door Jongeren Milieu Actief.
Zowel in Almelo als in Dodewaard blokkeren enkele 10-tallen actievoerders even de hoofdpoort voordat ze op hun stalen ros klimmen. Ze gaan op de grond liggen en verbeelden daarmee de slachtoffers van kernenergie.
Herdenking Tsjernobyl op veel plaatsen
In veel plaatsen in Nederland wordt het ongeluk in Tsjernobyl en de slachtoffers herdacht met stiltekringen en fakkeloptochten. In Dodewaard wordt door Greenpeace met een laserstraal (bereik 40 km) de evacuatiezone aangeduid. Ook wordt er op de centrale een laser-animatie geprojecteerd over kernenergie.
Rood tegen kerncentrales
Om te herdenken dat de ramp in Tsjernobyl 20 jaar geleden begon worden in verschillende steden (oa. Delft en Groningen) door ROOD (de jongeren in de SP) in samenwerking met de plaatselijke groep van Milieudefensie handtekeningen opgehaald tegen kernenergie. Op de flyers die uitgedeeld worden staan ook tips om zelf energie te besparen. De handtekeningen worden gezet onder de internationale petitie: "1 miljoen Europeanen tegen kernenergie".
Locale actiedag Tsjernobyl en evacuatie-zones
In de week voorafgaand aan de herdenking van de kernramp in Tsjernobyl (25 jaar) worden er kleine lokale acties gehouden in circa 15 steden (o.a Vlissingen, Middelburg, Nijmegen, Amersfoort). Centrale thema zijn evacuatieplannen en grensoverschrijdende effecten van een kernramp. Daarbij wordt in gesprek gegaan met passanten. Zo wordt via een quizz, waarbij op een kaart de locatie van kerncentrales in omringende landen aangewezen moet worden, door middel van rookpluimen en windrichtingen de gevaren van kernenergie inzichtelijk gemaakt. Bijkomend doel is ook het ophalen van handtekeningen voor de 'Schoongenoeg van kernenergie' petitie en het oproepen tot deelname aan de Tsjernobyl-herdenking enkele dagen later.