8 april 1999: Kaarten tegen HFR-splijtstof in ongeschikt opslaggebouw
|
Zoeken: verstoren bijeenkomst, Nieuwe kerncentrales, 2010-2019
Uitkomsten
- verstoren bijeenkomst:
- Het verstoren van een bijeenkomst zodanig dat de bijeenkomst nog wel doorgang vindt (dit in tegenstelling tot een bezetting, waar de bijeenkomst geen doorgang kan vinden)
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
'Prins Kernafval' laat zich niet zien
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en hartstochtelijk pleitbezorger van meerdere nieuwe kerncentrales, wil met zijn verkiezingstrein de bestaande kerncentrale in Borssele bezoeken. Het Zeeuws Comité Borssele 2? Nee! wil hem hinderlijk volgen en met hem in discussie gaan. Tevens is het de bedoeling hem om te dopen tot Prins Kernafval. Het aanwezige CDA-gezelschap wordt gevolgd door lopende afvalvaatjes. Immers: 'kernafval, je komt er niet meer vanaf'. Maar het CDA-bezoek valt in het water; Verhagen laat zich helemaal niet zien en de CDA-verkiezingsstunt die kernenergie moet promoten, mislukt.
Actie tegen Pallas op station Alkmaar
In oktober had het ministerie van Economische Zaken een advertentie geplaatst op Werkenvoornederland.nl gericht aan studenten van financiële opleidingen die hun studie binnen 2 jaar afronden, voor deelname aan de business course 'Kernreactor Financials'. Op vrijdag 22 november 2013 kwamen op NS-station Alkmaar de studenten aan die geselecteerd waren voor die business course om samen naar de NRG in Petten te gaan. De studenten mogen, met een baan in het vooruitzicht, plannen ontwikkelen voor de financiering en exploitatie van de geplande nieuwe onderzoeksreactor Pallas. Maar tot verbazing van iedereen waren actievoerders van Laka daar ook en gingen met de studenten in gesprek. Iedereen (studenten en begeleiders) kregen het Laka rapport over de Pallas business case '(Tussen droom en werkelijkheid') en een fraaie Stop Pallas! button aangeboden.
Arrestaties bij actie tegen bezoek nucleaire industrie aan Petten
Zo’n 35 activisten willen in Petten bij het NRG-terrein de excursie van vertegenwoordigers van de nucleaire industrie daar niet ongemerkt voor bij laten gaan. Ongeveer 25 activisten worden opgepakt omdat er een noodverordening is afgegeven. De burgemeester beveelt “dat de excursie ongehinderd doorgang moet vinden en in geen enkele vorm mag worden gehinderd, verstoord of anderszins mag worden beïnvloed”. Demonstreren doet iedereen maar buiten “een straal van 10 kilometer rondom Petten”. De noodverordening is afgegeven omdat, zo wordt in de rechtszaak later door de officier van justitie gezegd, er aanwijzingen bij de inlichtingendienst waren dat er ernstige verstoringen (misschien zelfs wel een gijzeling) van de excursie plaats zou vinden. Een jaar later werd iedereen vrijgesproken: er was op dat moment geen enkele dreiging (genoeg politie aanwezig, bus met bezoekers al naar binnen) en dus geen reden om iedereen op grond van het noodbevel te arresteren: demonstreren is een recht. Het is een van de voorbeelden van het repressieve beleid dat werd gevoerd tijdens de Nuclear Security Summit om het toch vooral ongestoord te laten verlopen. In Den Haag zijn op maandag al 50 mensen opgepakt die een petitie willen aanbieden. Ook die worden later allemaal vrijgesproken.