24 september 1981: Werknemers toeleveringsbedrijven Borssele aangesproken
|
Zoeken: kernenergie, tegen, Radioactief afval, Groningen
Uitkomsten
- Groningen:
- Provincie Groningen
'Schaadt het niet, dan baat het niet'
In het hoofdkantoor van rederij Wagenborg in Delfzijl; de eigenaar van het dumpschip 'De Scheldeborg', wordt ingebroken. De hele inventaris van een aantal kantoren wordt vernield: afbijtmiddel in de computers, leuzen kalken, verf op en in apparatuur, etc. De schade is groot. Uit de persverklaring: "Schade toebrengen, vernielen en sabotage is een onderdeel geworden van de strijd tegen kernenergie. Schaadt het niet, dan baat het niet! Bedrijven die bunkers gaan bouwen voor tijdelijke opslag op land, of die bv boortorens gaan plaatsen bij zoutkoepels, die bedrijven kunnen rekenen op onze vernielzucht. En reken maar dat het leuk is om te vernielen!"
Leuzen op woning staatssecretaris
Opnieuw een actie bij het huis van Ineke Lambers-Hacquebard, omdat ze de vergunning verleende voor de dumpingen. Deze keer worden de muren van haar woning versierd door leuzen tegen de dumpingen en kernenergie in het algemeen.
Hoorzitting wordt protest
Een hoorzitting in Groningen over de opslag van radioactief afval in zoutkoepels in Noord-Nederland mondt uit in een demonstratie tegen kernenergie en kernafval. Aanleiding is de “basisnotitie”, een onleesbaar stuk van het ministerie van Milieubeheer over de plannen van de regering en de beperkte inspraakronde die daarmee gepaard gaat. Doel van de bijeenkomst is om te praten over de radiologische criteria waaraan een eindberging zou moeten voldoen. “Dit is een slimme tactiek van Den Haag. Als we nu akkoord gaan met voorwaarden waaronder het bestaande afval mag worden opgeborgen, kan men rustig doorgaan met kernenergie en dat is de enige bedoeling. Dan is immers het kernafvalprobleem opgelost,” aldus woordvoerder van de Groningse milieufederatie Herman Damveld. “Deze discussie is niet hygiënisch te voeren als niet eerst besloten wordt te stoppen met kernenergie”, aldus de demonstranten. Ruim de helft van de 100 aanwezigen verlaat al voor de pauze demonstratief de bijeenkomst.
Nieuwe mijnwet: eenvoudiger voor opslag kernafval in bodem
Bij een bezoek van de minister van Economische Zaken Jorritsma en een tweede kamerdelegatie aan het Groninger museum, protesteren leden van de Milieufederaties van Groningen, Drenthe en Friesland. De reden voor het protest is de voorgestelde wijziging van de Mijnwet waar de Kamer binnenkort over moet beslissen. Hierdoor wordt het Ministerie van Economische Zaken (het 'Ministerie van Ondergrondse Zaken' volgens het pamflet) bevoegd om milieuvergunningen af te geven voor bijvoorbeeld ondergrondse opslag van radioactief afval en niet langer de provincies. Het Ministerie van Economische Zaken staat bekend om zijn lobby voor kernenergie. "Hetzelfde ministerie heeft al diverse keren geprobeerd om via de rechter de provinciale verboden tegen ondergrondse opslag onderuit te halen. Je moet deze kat niet op het spek binden", besluit de verklaring van de Noordelijke milieuorganisaties bij het protest.