7 juni 2012: Prins per helikopter naar opening
|
Zoeken: kernenergie, 2010-2019, anders, nl
Uitkomsten
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Locale actiedag Tsjernobyl en evacuatie-zones
In de week voorafgaand aan de herdenking van de kernramp in Tsjernobyl (25 jaar) worden er kleine lokale acties gehouden in circa 15 steden (o.a Vlissingen, Middelburg, Nijmegen, Amersfoort). Centrale thema zijn evacuatieplannen en grensoverschrijdende effecten van een kernramp. Daarbij wordt in gesprek gegaan met passanten. Zo wordt via een quizz, waarbij op een kaart de locatie van kerncentrales in omringende landen aangewezen moet worden, door middel van rookpluimen en windrichtingen de gevaren van kernenergie inzichtelijk gemaakt. Bijkomend doel is ook het ophalen van handtekeningen voor de 'Schoongenoeg van kernenergie' petitie en het oproepen tot deelname aan de Tsjernobyl-herdenking enkele dagen later.
Website energiebedrijf E-On gehackt
De website van energiebedrijf E-on is gehackt. Teksten over kolen en kernenergie zijn daarbij veranderd. De tekst is ook rondgetwitterd en is door journalisten opgepikt in de media met verwijzingen naar de kernramp in Fukushima. Zo stond er dat een bedrijf wel gek moet zijn om nog te investeren in kerncentrales en stond er bij informatie over kolencentrales opeens dat de overheid E-on de komende 10 jaar zo’n 2 miljard euro steun verstrekt, door de compensatie van CO₂-kosten die E-on in rekening brengt aan haar klanten.
'Dag van de duurzaamheid' ook tegen kernenergie
11-11 is al enkele jaren 'Dag van de duurzaamheid'. Het LPTK (Landelijk Platform Tegen Kernenergie) houdt opnieuw een decentrale actiedag. In z'n 20 steden (o.a. Amersfoort, Oss, Nijmegen, Utrecht, Wageningen, Delft) wordt bij een NS of busstation informatie verspreidt over en handtekeningen opgehaald tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. Hoofdboodschap is dat kernenergie de ontwikkeling van duurzame energiebronnen blokkeert. Op sommige plaatsen worden pepernoten of warme chocolademelk uitgedeeld.
Radioactief bloemetje voor opiniemakers
Om voor een ongemakkelijk moment te zorgen krijgen ongeveer veertig opiniemakers (waaronder Halbe Zijlstra, Mark Rutte, Diederik Samsom, Matthijs van Nieuwkerk en Humberto Tan) een ietwat radioactief bloemetje opgestuurd (met een stralingsniveau van ongeveer 20 procent boven dat van normale bloemen.) Die bloemen, geplukt in de buurt van het Japanse Fukushima, zijn gestuurd door de Amsterdamse kunstenares Tinkebell. Ze wil voor een ongemakkelijk moment zorgen. Volgens Tinkebell moeten alle kerncentrales dicht, omdat kernenergie altijd een risico met zich meebrengt. Het is dan ook niet de vraag of er een keer iets fout gaat, maar wanneer. 'Die wetenschap zorgt voor angst, angst zorgt voor stress en stress zorgt weer voor allerlei mentale en psychische kwalen. Dat maakt het logisch om te zeggen dat de angst veroorzaakt door de wetenschap dat er een risico bestaat, gevaarlijker is dan het risico zelf. Dát is de essentie van het gevaar van kernenergie. Dat probeer ik invoelbaar te maken.'