4 mei 1986: Blokkade Borssele
|
Zoeken: afval, zoutkoepels/klei (eindopslag), 2010-2019
Uitkomsten
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Een megaton afval
Bij een aantal Nederlandse gemeentehuizen staan opeens gele vuilniszakken op de stoep met nucleaire waarschuwingstekens. Het is een actie van Greenpeace, die aandacht vraagt voor de ondergrondse opslag van kernafval. In 80 gemeenten die theoretisch in aanmerking zouden kunnen komen voor dergelijk opslag zijn moties aangenomen door de gemeenteraad die afval op en onder gemeentegrond verbiedt.
Duizenden mensen hebben een actiepakket felgele actie-vuilniszakken en een masker van minister Verhagen (Economische Zaken) aangevraagd en achtduizend mensen hebben een oproep aan hun wethouder gestuurd om de motie in te dienen en te steunen.
Afval bij ministerie
Op de dag dat minister Verhagen spreekt met een aantal gealarmeerde Brabantse politici die zich zorgen maken over de mogelijke ondergrondse opslag van kernafval in hun gemeente, hangt Greenpeace een groot spandoek aan de gevel van het ministerie. Om de minister aan te moedigen de juiste keuze te maken; zijn nucleaire ambities bij het vuilnis te zetten en te kiezen voor schone energie. Voor de ingang van het ministerie worden 400 knalgele vuilniszakken opgestapeld die voorzien zijn van het nucleaire waarschuwingsteken.
Protest bij Europees kernafval-congres
Activisten van Stop Borssele en Laka demonstreren in Amsterdam tegen een van de vele congressen die over radioactief afval gaan. In dit geval gaat het om een internationaal gezelschap van voornamelijk vertegenwoordigers uit nucleaire industrie en politiek dat gaat praten over publiek participatie bij beslissingen over het vinden van een eindberging voor radioactief afval. Er is bij de demonstranten weinig vertrouwen in de nucleaire industrie als het aankomt op openheid. “Omwonenden van nucleaire installaties willen graag worden geïnformeerd als het misgaat. Maar bij corporate nuclear communication gaat het kennelijk om met veel bombarie te kijken naar publieksparticipatie als men iets van omwonenden wil. Bijvoorbeeld dat ze niet in de weg gaan staan bij het begraven van radioactief afval.” Ze vinden dat er eerst met kernenergie gestopt moet worden: niet dweilen met de kraan open.