9 juni 2004: Flinke vertraging voor afvaltransport door blokkade
|
Zoeken: afval, 2000-2009, Zuid-Holland
Uitkomsten
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Meer kernafval door langer open blijven Borssele
Op Prinsjesdag wordt in Den Haag de manifestatie ‘Keer het Tij’ gehouden. Doel er van is om te protesteren tegen allerlei plannen van het nieuwe rechtse (CDA, VVD, LPF) kabinet, zoals: meer wegen, restrictiever immigratiebeleid en het langer open houden van de kerncentrale in Borssele. WISE protesteert hier tegen en laat in het kader van haar campagne tegen Essent (voor de helft eigenaar van Borssele) ‘radioactief afval’ begraven. Afval dat zal ontstaan door het langer open houden van de kerncentrale.
CDA-kantoor voor opslag kernafval
Actievoerders van WISE nemen het CDA-kantoor in Den Haag in gebruik als opslagplaats voor radioactief afval. Gele tonnen met het stralingsteken worden naar binnen gedragen en met aanplakbiljetten wordt duidelijk gemaakt waar het gebouw voor gebruikt gaat worden. Volgens WISE lijkt het CDA in de kabinetsformatie te kiezen voor het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele. Daarmee wordt de partij verantwoordelijk voor de productie van nog meer kernafval waar geen oplossing voor is. Ook wordt een gesprek gevraagd en gekregen waarin WISE nogmaals haar standpunt duidelijk maakt: onmiddellijke sluiting van de kerncentrale in Borssele.
Borssele nog langer open?
Bij het spoeddebat over staatssecretaris Van Geel's uitlatingen over het langer open houden van de kerncentrale in Borssele (nog langer dan de afgesproken 40 jaar in bedrijf -dus eind 2013), aangevraagd door GroenLinks, PvdA en SP, protesteren op het Plein voor de Tweede Kamer milieuorganisaties. Rond het Plein worden 200 grote vaten neergezet die de hoeveelheid hoog radioactief afval symboliseren die Borssele in 10 jaar oplevert. Zo'n 80 demonstranten staan uren in de kou om hun ongenoegen kenbaar te maken. Opeens lijkt de discussie helemaal weer terug te zijn en het journaal opent er zelfs mee. Het debat levert weinig op omdat de cijfers waarmee Van Geel zijn verhaal onderbouwt dat sluiten heel duur is, pas later openbaar worden.
Greenpeace boos: radioactief afval in Hofvijver
In ongekend sterke bewoordingen ("energiebeleid kabinet rampzalige draaikonterij") typeert Greenpeace het beleid van dit kabinet. Vlak voor het kamerdebat over de sluiting van Borssele, en nadat D66 gezegd heeft akkoord te gaan met langer open houden, gooit de actiegroep 200 vaten met 'kernafval' in de Hofvijver, vlakbij de Tweede Kamer. "Dit kabinet, inclusief D66 dat zegt tegen kernenergie te zijn, doet net of het openhouden van kerncentrale Borssele weinig nadelen heeft, omdat de reactor er nu eenmaal toch al staat. Maar kernenergie is nooit veilig," aldus Greenpeace. "Borssele produceert elke tien jaar 200 afvalvaten met hoogradioactief afval. Alleen daarom al is kernenergie nooit een oplossing voor klimaatverandering. Daarnaast zijn er de veiligheidsrisico’s. Borssele is met haar 32 jaar al één van de oudste kerncentrales ter wereld en kerncentrales zijn een gevaarlijk zwakke plek voor terrorisme." Kamerleden en andere belangstellenden krijgen door Straattheater Bries11 een nota overhandigd over 'het kind van de rekening' van kernenergie. Vooral D66 -'windvaan inzake Borssele'- krijgt er van langs.
Radioactief zand (40 km van Tsjernobyl) in ministerie
Greenpeace zet een vat aarde in de hal van het ministerie van VROM in Den Haag. Niets bijzonders zou je zo zeggen, maar de aarde komt uit de buurt van Tsjernobyl. Nou ja, uit de buurt... ruim 40 kilometer van de ontplofte centrale, buiten de ontruimde en verboden 30 km-zone dus, maar is wel radioactief. Zo radioactief zelfs dat het volgens de Nederlandse en Europese normen radioactief afval is en dienovereenkomstig behandelt dient te worden. Greenpeace laat hiermee zien wat de gevolgen van kernenergie zijn en protesteert tegelijkertijd tegen het voornemen van staatssecretaris Van Geel tot het langer in bedrijf houden van de kerncentrale in Borssele.
Solidair met Russische activisten
Bij de Russische Ambassade in Den Haag demonstreren ruim 30 mensen tegen de moord op een Russische antikernenergie-activist door neonazi’s in het Siberische Angarsk. Angarsk is een van de bestemmingen van het verarmd uranium dat Urenco in Almelo (en het Duitse Gronau) exporteert naar Rusland. Het actiekamp in Angarsk tegen de verrijkingsfabriek aldaar en de import van West-Europees radioactief afval, werd enkele dagen daarvoor overvallen door een groep van 20 fascisten waarbij enkele zwaargewonden vielen en 1 dode. De reactie van de Russische overheid is, zoals meestal in deze gevallen, laks waarbij de politieke achtergrond van de daders wordt ontkend.