12 februari 1981: Kerncentrale-model in brand
|
Zoeken: Installatie in buitenland, Overijssel
Uitkomsten
- Installatie in buitenland:
- een actie in Nederland tegen een kerncentrale of iets anders vlak over de grens
- Overijssel:
- Provincie Overijssel
Grensoverschrijdende gevaren en protesten
Ongeveer 100 mensen uit Nederland en de Bondsrepubliek Duitsland protesteren bij de grensovergang Glanerbrug tegen de uitbreidingsplannen van de uraniumverrijkingsfabriek in Gronau en tegen de ingebruikname van een nieuwe kerncentrale in Lingen. Beide installaties liggen vlak bij de Nederlandse grens en in die streek is er veel verzet tegen.
Ook straling gaat de grens over
Gevierd wordt 350 jaar Vrede van Muenster. Voor anti-kernenergiegroepen van beide zijden van de Duits/Nederlandse grens, reden om te protesteren tegen het feit dat vlak over de grens in Ahaus een opslagplaats voor kernafval komt. “In het jaar van de Vrede van Muenster werd het grootste transport van kernafval het Muensterlandse stadje Ahaus binnen. Dit transport werd vergezeld door een troepenmacht die oudere Ahausers deed herinneren aan de oorlogsdagen. Niets rust en vrede. Ook aan Nederlandse zijde maken we ons zorgen over de opslag van kernafval zo vlak over de grens, immers: ‘Straling stopt niet aan de grens’”. Daarom wordt er bij de grensovergang in Glanerbrug een groot spandoek uitgerold op het moment dat de herdenkingskoets naar Muenster passeert: “U gaat hier de grens over, radioactieve straling ook.”
Von Pforte Tot Poort
Enkele tientallen mensen fietsen in de Euregio, het Duits-Nederlandse grensgebied, van de Urenco-fabriek in Gronau naar de Urenco-fabriek in Almelo. Onderweg stoppen ze ook nog even in Enschede bij het Nederlands Centrum voor Laser Research (een samenwerking van Urenco met TU Enschede). Het is één van de activiteiten in een Actieweek van 16-23 juli georganiseerd door NENO (Nederland Euregionaal Nucleair Overleg) en het Urenco-overleg