23 november 2013: Actie tegen Pallas op station Alkmaar
|
Zoeken: kernenergie, bezoek/aanbieden/petitie, Zuid-Holland
Uitkomsten
- bezoek/aanbieden/petitie:
- Het (aangekondigd) aanbieden van iets: petitie of iets symbolisch/ironisch
Afvalvaten in de Hofvijver
Zes activisten worden gearresteerd als de Haagse politie ingrijpt nadat er ‘radioactief afval’ in de Hofvijver is gegooid. In totaal 10 vaten worden door de ruim 40 mensen van het Energie Komitee Zeeland en het Samenwerkingsverband Stop Kernenergie in de vijver gedumpt, als protest tegen het afval beleid van de regering: “dit is even onveilig als opslaan in geologische formaties, in Borssele of dumpen in zee”, stellen ze.
Zoeken naar uranium in tuin minister
In de tuin van Minister Andriessen (Economische Zaken) in Wassenaar wordt een bliksemactie uitgevoerd. Op deze zondagmiddag wordt er op meerdere plekken in zijn tuin naar uranium gegraven. De actie is een protest tegen de pogingen van Andriessen om kernenergie bespreekbaar te houden (zijn beleidsstuk: "Het Dossier Kernenergie") en ook omdat hij de volgende dag de Topnux conferentie zal openen. De actie duurt ongeveer een kwartier en er zijn geen arrestaties.
Bezoekers kernenergie-bijeenkomst weigeren hapje eten
Activisten van WISE in witte pakken en mondkapjes, bieden bezoekers van een Clingendael-seminar in Den Haag over de toekomst van kernenergie in Europa 'radioactief' voedsel aan. De bezoekers gaan niet in op het aanbod om een hapje te nemen van zwijnenvlees uit het zuiden van Duitsland (nog steeds besmet door Tsjernobyl), vis uit de Ierse Zee (Sellafield lozingen), paddestoelen uit Oekraïne, of noten en spinazie uit Turkije (Tsjernobyl). Motto: "If nuclear power is the answer, it must have been a pretty stupid question".
Radioactief zand (40 km van Tsjernobyl) in ministerie
Greenpeace zet een vat aarde in de hal van het ministerie van VROM in Den Haag. Niets bijzonders zou je zo zeggen, maar de aarde komt uit de buurt van Tsjernobyl. Nou ja, uit de buurt... ruim 40 kilometer van de ontplofte centrale, buiten de ontruimde en verboden 30 km-zone dus, maar is wel radioactief. Zo radioactief zelfs dat het volgens de Nederlandse en Europese normen radioactief afval is en dienovereenkomstig behandelt dient te worden. Greenpeace laat hiermee zien wat de gevolgen van kernenergie zijn en protesteert tegelijkertijd tegen het voornemen van staatssecretaris Van Geel tot het langer in bedrijf houden van de kerncentrale in Borssele.