17 mei 1970: Demonstratie ANVJ-Pinksterkamp UCN
|
Zoeken: in, bezoek/aanbieden/petitie, 1980-1989, Zuid-Holland
Uitkomsten
- bezoek/aanbieden/petitie:
- Het (aangekondigd) aanbieden van iets: petitie of iets symbolisch/ironisch
- 1980-1989:
- de jaren in dit decennium
Afvalvaten in de Hofvijver
Zes activisten worden gearresteerd als de Haagse politie ingrijpt nadat er ‘radioactief afval’ in de Hofvijver is gegooid. In totaal 10 vaten worden door de ruim 40 mensen van het Energie Komitee Zeeland en het Samenwerkingsverband Stop Kernenergie in de vijver gedumpt, als protest tegen het afval beleid van de regering: “dit is even onveilig als opslaan in geologische formaties, in Borssele of dumpen in zee”, stellen ze.
Ultimatum op deur minister
Op de voordeur van de villa van de minister van Economische Zaken De Korte in Wassenaar wordt in alle vroegte een ultimatum gespijkerd. Het wordt op deze manier overhandigd, omdat pogingen om afspraken te maken op niets zijn uitgelopen. In het ultimatum wordt de sluiting geëist van de kerncentrales in Dodewaard en Borssele voor 1 april. Als ze dan niet gesloten zijn, worden alle toegangspoorten van de kerncentrale in Borssele in het weekend van 25/26 april (1 jaar na Tsjernobyl) gedurende 28 uur geblokkeerd.
Petitie voor ambassade Sovjet Unie
Bij de ambassade van de Sovjet Unie in Den Haag wordt een groot bord geplaatst en een petitie aan geboden. Hiermee wordt geprotesteerd tegen het voortgaande kernenergieprogramma en het inzetten van dwangarbeiders uit de Baltische staten bij schoonmaakwerkzaamheden in Tsjernobyl. Uit de petitie: "In Tsjernobyl bestaat oorlogsrecht. Dat betekent dat militaire rechtbanken over leven en dood beslissen. Bij verzetshandelingen zoals stakingen, kunnen doodvonnissen worden opgelegd en direct voltrokken. Een technologie die tot dergelijke uitwassen leidt, is onmenselijk en volstrekt af te wijzen". Ook de Nederlandse kerncentrales zijn onveilig en moeten, volgens de actievoerders/sters, direct gesloten worden.