25 april 2011: Paasmars in teken Tsjernobyl
|
Zoeken: borssele, anders, nl, Borssele 1, 2010-2019
Uitkomsten
- Installatie:
- een actie op, in, of in de onmiddellijke omgeving van een nucleaire installatie.
- Borssele 1:
- de kerncentrale plus nieuw geplande
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Nieuwjaarsduik gaat niet door: water te warm
Ongeveer vijftig tegenstanders van kernenergie komen nieuwjaarsdag af op een nieuwjaarsduik op het Kalootstrand, vlak naast de kerncentrale; met chocolademelk en oliebollen. Ze horen rillend een toespraak aan van het comité Borssele Nee: de nieuwjaarsduik was afgelast; niet omdat het water van de Westerschelde te koud is, maar juist omdat de watertemperatuur te warm blijkt. Oorzaak van deze thermische verontreiniging is het koelwater van de kerncentrale dat daar geloosd wordt. "Er zwemmen nu al maanvissen, hoe moet dat worden als er een tweede kerncentrale complex in Borssele komt, die ook gaat lozen op de Westerschelde zonder koeltoren. Of komen er toch koeltorens?" vraagt het comité zich af.
Spandoeken met haarscheurtjes
Leden van 'Stop Borssele' hebben met spandoeken aan beide zijde van de Vlaketunnel aandacht gevraagd voor een onderzoek naar de aanwezigheid van haarscheurtjes in het reactorvat in kerncentrale Borssele. De kerncentrale ligt nu stil en volgens afspraak zal nu ook het onderzoek plaatsvinden. 'Stop Borssele' is er niet van overtuigd dat dit ook goed gebeurd: de uitkomst staat volgens hen al vast omdat de EPZ het onderzoek zelf laat verrichten.
Nieuwe actievorm: massaal WOB'en
In de Belgische kerncentrales Doel-3 en Tihange-2 zijn heel veel kleine scheurtjes ('waterstofvlokken') ontdekt. Omdat het reactorvat van Borssele ook door RDM gemaakt is, wordt er uiteindelijk eind 2012, met tegenzin, door EPZ en de toezichthouder, een onderzoek van het reactorvat toegezegd bij de volgende splijtstofwisseling. Het Plan van Aanpak voor het onderzoek naar scheurtjes in het reactorvat van Borssele, wordt echter steeds maar niet openbaar. Ook niet na een WOB-verzoek van GroenLinks, de dwangsom van 1200 euro is blijkbaar niet voldoende reden. Laka zet wat meer druk op de ketel door iedereen op te roepen een WOB-verzoek voor het document in te dienen en daarbij ook nog kans te maken op die dwangsom. In 2 dagen wordt dat door ruim 200 mensen gedaan en komt er een toezegging van het ministerie dat het document openbaar wordt. Er blijken zelfs twee (verschillende) Plannen van Aanpak te zijn. Het rapport met resultaten van het onderzoek is nog niet openbaar.
Actie Greenpeace kerncentrale Borssele
Greenpeace projecteert op de koepel van de kerncentrale in Borssele een explosie van een kernreactor. Ze protesteren hiermee tegen de levensduurverlenging van de kerncentrale. De minister van Economische Zaken heeft vergunning gegeven om de kerncentrale –geopend in 1973- tot 2034 in bedrijf te houden. Greenpeace en Laka waren hier tegen in beroep gegaan bij de Raad van State maar in februari werd hun beroep verworpen. De actie valt gelijk met de publicatie van een rapport waarin Greenpeace stelt dat de verouderende kerncentrales in Europa een groot gevaar zijn.