23 oktober 2014: Protest bij Europees kernafval-congres
|
Zoeken: Urenco/UCN, 2010-2019, Overijssel
Uitkomsten
- Installatie:
- een actie op, in, of in de onmiddellijke omgeving van een nucleaire installatie.
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
- Overijssel:
- Provincie Overijssel
Prins per helikopter naar opening
Met zijn uraniumverrijkingsfabrieken is Urenco een cruciale wereldspeler. Prins Willem Alexander is uitgenodigd om de nieuwste productiehal van de fabriek in Almelo te openen. Veel mensen vinden dat vreemd omdat hij zich herhaaldelijk uitgelaten heeft over de noodzaak van een transitie naar duurzame energie. Enschede voor Vrede roept in een petitie, die in korte tijd door honderden mensen wordt ondertekend, de prins op niet naar de opening te gaan, maar de Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat hij toch zal gaan.
Bij de poort demonstreren ongeveer 30 mensen tegen uraniumverrijking en kernenergie, maar Willem Alexander komt en vertrekt per helikopter. Sinds een jaar is de op dit moment in coma liggende Prins Friso opgenomen in de directie van het international bedrijf.
Internationale actiedag tegen uranium ook in Almelo
Op een bijeenkomst in Duitsland in januari is 29 september (de dag dat in 1957 in Rusland een radioactieve afvalopslag bij Mayak explodeerde) uitgeroepen tot international actiedag tegen de uraniumindustrie. Groepen in het oosten van het land besluiten het verband te leggen tussen de 2 verrijkingsfabrieken in Gronau en Almelo die tenslotte maar 40 kilometer van elkaar liggen. In het centrum van Gronau wordt 's morgens door middel van een menselijke keten aandacht besteedt aan banken die in kernenergie investeren. 's Middags in Almelo nemen zo'n 50 mensen deel aan een manifestatie die vooral ingaat op de milieu en gezondheidsgevolgen van uranium mijnbouw. Met een verrassingsbezoek aan de verrijkingsfabriek wordt de dag afgesloten.
Bijlage: Pamflet van de actie
Protest bij excursie nucleaire industrie Urenco
Onder enorme belangstelling van media protesteren een tiental actievoerders in Almelo bij de vestiging van uraniumverrijker Urenco op het moment dat een excursie aankomt met nucleaire industrie vertegenwoordigers. De bus is afkomstig uit Amsterdam waar deelnemers van de Nuclear Industry Summit als uitje kunnen kiezen uit verschillende excursies. Onder andere naar Urenco Almelo dus. Urenco is ook één van de sponsors en organisatoren van de NIS. Een gotspe, aldus organisator Enschede voor Vrede, omdat juist Urenco flink heeft bijgedragen heeft aan de “nucleaire ónveiligheid”. Niet alleen kwam de brandstof voor de kerncentrale in Fukushima daar vandaan, ook “staat Urenco, via de spionage-activiteiten van Abdul Qadir Khan, aan de basis van de Pakistaanse, Iraanse en Noord-Koreaanse kernwapenprograma’s”. Ook een team waarnemers van de OVSE is aanwezig, die het politiebeleid gedurende de NSS monitored.
Herdenking 29 jaar Tsjernobyl bij Urenco
Op de dag af 29 jaar nadat de Oekraïense kernreactor in Tsjernobyl ontploft demonstreert een tiental mensen in Almelo bij de ingang van Urenco: een demonstratieve herdenking, noemen ze het zelf. Urenco in Almelo is wereldwijd een van de grootste verrijkingsfabrieken en verrijkt de brandstof voor ongeveer 10% van alle kerncentrales wereldwijd.
Er wordt in Nederland al enige tijd gepraat over het verkopen van het Nederlandse deel van Urenco, nadat het kabinet dit voornemen in mei 2013 bekend maakte, De demonstranten vinden dat Urenco niet geprivatiseerd maar gesloten moet worden. En “het zou goed zijn als dit besluit daadwerkelijk genomen werd vóór de 30ste herdenking volgend jaar”, aldus het persbericht van VEDAN (Vredes- En Duurzaamheids-Activiteiten Netwerkstad).