22 oktober 1974: Verzet tegen Kalkar groeit
|
Zoeken: demonstratie, anders, nl
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
ANVJ tegen ultracentrifuge en duitse atoombewapening
Het Algemeen Nederlands Jeugd Verbond de jongeren-afdeling van de Communistische Partij Nederland (CPN) heeft in de jaarlijkse Pinksteracties ook aandacht voor "het Kistemaker projekt": de verrijking van uranium door middel van ultracentrifuges. Niet lang daarvoor is besloten dat de proeffabriek in Almelo gebouwd moet worden. De ANVJ is bang voor het project want "het stelt de Westduitse revanchisten in staat om goedkoop aan atoomwapens te komen". Maar het hoofdthema van de activiteiten, die bestaan uit een estafette naar het Zuid-Limburgse Brunssum waar het NAVO-hoofdkwartier moet komen, en een aantal demonstraties verspreidt door Nederland, is de eis van een "onafhankelijke Nederlandse politiek". In de vergunning voor de demonstratie in Utrecht op zondag 25 mei, staat dat "uitsluitend de volgende leuzen mogen worden gebruikt". Dan volgt een lijst met 14 goedgekeurde leuzen, waaronder "Ultra-centrifuge niet in Duitse handen" en "Kistemaker bommenmaker".
Eerste demonstratie Kalkar
De eerste demonstratie in Kalkar hoort wel degelijk in deze lijst. Hoewel die plaats vindt in Duitsland, is de demonstratie georganiseerd door (vooral) het Amsterdamse Anti-Kalkar Komitee en wordt vrijwel uitsluitend bijgewoond door mensen uit Nederland. In Duitsland is de anti-kernenergiebeweging absoluut niet bezig met de bouw van de snelle kweekreactor. In totaal nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan de protestbijeenkomst op het marktplein van het dorp. Deze grote opkomst zorgde ervoor dat meer Duitse groepen met Kalkar bezig gingen.
Er is ook kritiek op de demonstratie: het wordt teveel gedomineerd door politieke partijen (het Anti-Kalkar Komitee bestaat alleen uit politieke partijen) en vooraf is er weinig inhoudelijke informatie gegeven. Groepen uit Nijmegen (waar een grote anti-Kalkar beweging is) besluiten 10 dagen van tevoren toch niet mee te doen: ze roepen hun achterban niet op te gaan en organiseren geen bussen.
Zes dagen lopen tegen kernafval
Demonstranten houden een zes dagen durende protesttocht van Groningen naar Den Haag, uit protest tegen de plannen tot proefboringen voor de mogelijke opslag van radioactief afval in Noord-Nederland. De 12de komen ze aan in Den Haag en bieden PvdA-kamerlid Meijer hun schoenen, een miniboortoren en een vat 'radioactief afval' aan. De standpunten van politieke partijen in Den Haag wijken af van die in de Noordelijke provincies waar alle partijen unaniem tegen proefboringen zijn.
Nederlandse actie in haven Antwerpen
Hoewel de actie plaats vindt in de haven van Antwerpen toch vermeld. Nederlandse activisten (aangevuld met een enkele Belg) voeren actie bij binnenkomst van het schip Arunbank uit Australië. Reden: aan boord containers Australisch uranium. Ook bij het vertrek uit Darwin werd er actie gevoerd. De actie is uit solidariteit met de acties tegen de nieuwe Jabiluka uraniummijn in het Kakadu National Park. Bij die acties, die al maanden continue plaats vinden, zijn al 400 mensen gearresteerd.
Ook België tegen Borssele-2
Werden de twee door VROM georganiseerde informatieavonden (in Heinkenszand en Middelburg) over het voornemen van Delta voor de bouw van een kerncentrale in Borssele de week ervoor hooguit aangegrepen tot het stellen van kritische vragen, deze door de lokale overheid in België georganiseerde avond is anders.
In Sint Laureins, net over de grens bij Aardenburg, had de provincie Oost-Vlaanderen een bijeenkomst belegd, omdat ook in de Vlaamse grensgemeenten veel vragen zijn over de plannen van Delta. Zo'n honderd tegenstanders van kernenergie protesteren binnen en buiten.