20 juli 1991: Niet nog 10 jaar Dodewaard
|
Zoeken: kernenergie, Politiek, 2000-2009, Zuid-Holland
Uitkomsten
- Politiek:
- op een plek gericht aan landelijke, provinciale of gemeentelijke politiek
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
PvdA: ga niet akkoord met langer openblijven Borssele!
Greenpeace biedt 50.000 handtekeningen aan aan PvdA-leider Wouter Bos om daarmee de druk op de PvdA te vergroten om niet akkoord te gaan met langer open blijven van de centrale in Borssele. De PvdA en CDA zijn bezig met onderhandelingen voor een nieuw kabinet en Borssele lijkt open te blijven door dat de PvdA het als 'wisselgeld' gebruikt in de onderhandelingen. Samsom (ex-Greenpeace campagneleider nucleair en nu PvdA-kamerlid) zegt dat er nog niets besloten is en dat het 'een hard punt' is voor de PvdA. Kernenergie staat dan voor het eerst op de formatieagenda. (Niet veel later breken deze onderhandelingen en na een korte formatie komt er een kabinet CDA, VVD en D'66 die besluiten Borssele tot minstens 2013 open te houden)
Greenpeace boos: radioactief afval in Hofvijver
In ongekend sterke bewoordingen ("energiebeleid kabinet rampzalige draaikonterij") typeert Greenpeace het beleid van dit kabinet. Vlak voor het kamerdebat over de sluiting van Borssele, en nadat D66 gezegd heeft akkoord te gaan met langer open houden, gooit de actiegroep 200 vaten met 'kernafval' in de Hofvijver, vlakbij de Tweede Kamer. "Dit kabinet, inclusief D66 dat zegt tegen kernenergie te zijn, doet net of het openhouden van kerncentrale Borssele weinig nadelen heeft, omdat de reactor er nu eenmaal toch al staat. Maar kernenergie is nooit veilig," aldus Greenpeace. "Borssele produceert elke tien jaar 200 afvalvaten met hoogradioactief afval. Alleen daarom al is kernenergie nooit een oplossing voor klimaatverandering. Daarnaast zijn er de veiligheidsrisico’s. Borssele is met haar 32 jaar al één van de oudste kerncentrales ter wereld en kerncentrales zijn een gevaarlijk zwakke plek voor terrorisme." Kamerleden en andere belangstellenden krijgen door Straattheater Bries11 een nota overhandigd over 'het kind van de rekening' van kernenergie. Vooral D66 -'windvaan inzake Borssele'- krijgt er van langs.
Radioactieve champagne voor VVD en CDA congres
Als obers verklede Greenpeace–actievoerders delen flesjes radioactieve ‘champagne’ uit aan de bezoekers van de laatste verkiezingsbijeenkomsten van CDA en VVD. In de flesjes Champagne Nucléaire (Appellation Kerncentrale Borssele Contrôlée) zit radioactief grondwater, opgepompt bij de opwerkingsfabriek in La Hague. In die Franse plaats ligt ook kernafval uit Borssele. Het grondwater daar is 20.000 keer meer radioactief dan gewoon grondwater. Greenpeace confronteert met de actie de VVD en het CDA met de gevolgen van hun voornemen door te gaan met kernenergie.