26 oktober 2006: 'Ministerie onbereikbaar door kernramp'
|
Zoeken: in, anders, nl., Zuid-Holland
Uitkomsten
Demonstratie tegen Urenco in Den Haag
De laatste grote demonstratie voor de Tweede Kamerdebatten over de uitbreiding van de UCN en de leverantie aan Brazilië vindt dit keer echter niet in Almelo maar in Den Haag. De deelname is groot: ongeveer 15.000 mensen lopen langs de ambassades van West-Duitsland, Groot-Brittannië (de partners van Nederland in Urenco) en Brazilië, waar Urenco verrijkt uranium aan wil leveren. Voor de ingewijden is het schisma in de beweging duidelijk tussen de politieke partijen en andere organisaties als veel demonstranten het binnenhof, het doel van de demonstratie, ‘rechts’ laten liggen en rechtstreeks naar het hoofdkantoor van Urenco lopen, waar de demonstratie wordt beëindigd.
Nederlands plutonium voor VS-kernwapens
Ongeveer 30 mensen van de stroomgroep Stop Kernenergie Den Haag en het IKV protesteren bij het voorlichtingskantoor van het ECN in Den Haag tegen het 'informatie'-materiaal. Als symbolisch protest werd het een stapel materiaal verbrand. Volgens de actievoerders zijn de Nederlandse proefreactoren betrokken bij het kernwapenprogramma in de VS. Brandstof uit de reactoren, zoals de IRI in Delft, wordt naar de VS vervoert waar het in het kernwapenprogramma terecht kan komen, zo is uit onderzoek gebleken. Zelfs minister van EZ (Van Aardenne) moet later toegeven dat dat niet uit te sluiten is.
Kernonderzeeër in Rotterdam
Actievoerders van MariNEE ontvouwen een 50 meter lang reuzenspandoek bij het Stadhuis in Rotterdam “Er drijft een kernreactor in uw stad, wist u dat?”. Aanleiding is het afmeren van de Amerikaanse onderzeeër Bergall, die aangedreven wordt door een kernreactor en kernwapens aan boord heeft. Hoewel de gemeenteraad van Rotterdam zich zelf tot Kernwapenvrije gemeente heeft benoemd, blijft het heel stil aan de Coolsingel.
Meer vertraging voor transport uranium naar Rusland
Het laden van het schip in de Rotterdamse haven met uraniumhexafluoride voor Rusland loopt nog meer vertraging op. Wanneer op vrijdagmiddag het Greenpeace schip Argus in de buurt van het schip komt wordt het werk onmiddellijk stilgelegd. Hoewel het schip alleen even komt kijken, wordt het laden pas na twee uur hervat. Dat betekent nog meer vertraging want door een blokkade in Duitsland was de uit Gronau afkomstige trein al ernstig vertraagd.
Demonstratie tegen NSS
De beveiliging van de Nuclear Security Summit in Den Haag is enorm, maanden van te voren worden er mededelingen gedaan over enorme aantal demonstranten (‘relschoppers’) uit de hele wereld die zouden afreizen naar de Hofstad –terwijl er geen enkele aanwijzing is voor dergelijke voorspellingen- zorgen er wel voor dat veel burgerlijke vrijheden tijdelijk worden opgeschort. Demonstreren in de buurt van het congresgebouw mag niet, dat kan wel ergens achteraf, maar eigenlijk mag een route lopen helemaal niet.
Het doorgaan van de demonstratie op zondagmiddag 23 maart kan alleen door een kort geding afgedwongen worden. Ondanks de hetze en een enorme politiemacht nemen er toch zo’n 350-400 mensen deel aan de strijdbare demonstratie. Op het plein bij het stadhuis luisteren ze nog naar een aantal sprekers die verschillende aspecten van het protest belichten, onder andere Fatima Faid van de Stadspartij die het een schande vindt dat “er miljoenen worden uitgegeven aan de top, terwijl er in Den Haag 30.000 kinderen onder de armoede grens leven.”