22 juni 2001: Demonstratie tegen langer openhouden Borssele
|
Zoeken: in, herdenking/solidariteit, 2010-2019, Zeeland
Uitkomsten
- herdenking/solidariteit:
- herdenking van of solidariteit met gebeurtenis buiten Nederland
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Stille tocht na Tsunami en Fukushima
Op 11 maart vindt er een sterke aardbeving en tsunami plaats aan de oostkust van Japan. In meerdere reactoren van het nucleaire complex in Fukushima vinden er de dagen daarna ontploffingen plaats en in drie gevallen een meltdown. In totaal worden meer dan 150.000 omwonenden (voor lange tijd) geëvacueerd. Japanse milieuorganisaties roepen op tot wereldwijde protesten tegen kernenergie. 'Een meltdown is geen natuurramp'. Op de woensdag daarna is er in Middelburg een in allerijl georganiseerde stille tocht waaraan ruim 300 mensen meelopen. De tocht gaat onder grote media-belangstelling van het station naar het kantoorgebouw van Delta, eigenaar van de bestaande kerncentrale in Borssele. Delta en ERH hebben ook een vergunningsprocedure gestart voor nieuwe kerncentrales.
Tsjernobyl-herdenking bij kerncentrale
Ruim honderd mensen herdenken midden in de nacht de kernramp in Tsjernobyl op de dijk bij de kerncentrale in Borssele. De aanwezigen vormen met lampionnen en fakkels een stralingsteken en houden een minuut stilte om precies 23.23, het tijdstip waarop 25 jaar eerder de kerncentrale in Oekraïne (op 26 april om 01.23 uur Tsjernobyl-tijd) ontplofte. Voorafgaand is er een herdenkingsprogramma in Goes met documentaires en toespraken. Daar nemen ongeveer 60 mensen aan deel.
Evacuatie-zone Borssele gevisualiseerd
Om aandacht te vragen voor de gevolgen van een kernramp in Zeeland, plaatsen anti-kernenergie demonstranten 10 gele borden in een straal van 20 km rondom de centrale in Borssele met de tekst: 'einde evacuatiezone'. De straal van de evacuatiezone in Fukushima, Japan, nu bijna een jaar geleden, bedroeg ook 20 km, maar had op sommige plekken veel groter moeten zijn. Zo'n evacuatiezone rond Borssele zou ongeveer geheel Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen treffen.
Herdenking Fukushima in Middelburg
Ongeveer 50 mensen herdenken op de markt in Middelburg de ramp met de kerncentrales in het Japanse Fukushima en waarschuwen voor het gevaar van kernenergie. Op 11 maart is het precies een jaar geleden dat de aardbeving en tsunami de kerncentrales aan de Japanse oostkust zo ernstig beschadigden dat een aantal kernsmelting met explosies plaatsvonden en honderdduizenden mensen moesten worden geëvacueerd. De Japanse milieubeweging heeft opgeroepen wereldwijd de ramp te herdenken. In toespraken wordt de situatie in Japan uitgelegd en de reactie in diverse Europese landen; er wordt onder meer aandacht besteedt aan de Duitse 'ausstieg' uit kernenergie. Ook iemand uit België verteld van de plannen om de kerncentrales te sluiten en roept op de volgende dag mee te lopen in de demonstratie in Brussel.
In de week ervoor is met een film en informatie door geëvacueerde inwoners van de streek rond Fukushima in de bibliotheek van Middelburg ook al aandacht aan de ramp besteedt.