5 december 2013: "Selling Urenco means spreading nuclear bombs"
|
Zoeken: in, handtekeningen & bezwaarschriften, Installatie
Uitkomsten
- handtekeningen & bezwaarschriften:
- Het verzamelen (en evt. aanbieden) van zoveel mogelijk handtekeningen of bezwaarschriften
- Installatie:
- een actie op, in, of in de onmiddellijke omgeving van een nucleaire installatie.
2500 bezwaarschriften tegen Borssele
Achtennegentig procent van de inwoners van drie dorpen in de omgeving van Borssele tekenen een bezwaarschrift tegen de in gebruik name van de kerncentrale. Een van de grote bezwaren is dat alle ter inzage gelegde veiligheidsrapporten in het Duits zijn. In totaal worden op 7 december 2500 bezwaarschriften tegen ingebruikname aan het ministerie van Economische Zaken aangeboden door Milieudefensie. Het totale aantal ingediende bezwaarschriften is 'niet te schatten'. En wordt door EZ een 'novum voor Nederland' genoemd. Hoewel in eerste instantie gedacht wordt dat die een flinke vertraging van het opstarten tot gevolg zal hebben, wordt al snel door gezegd dat "zeeland niet op uitstel hoeft te rekenen".
De centrale wordt in juni 1973 in gebruik genomen.
Deur tot deur in Dodewaard
Zo'n 40 mensen van de Stroomgroep Dodewaard en van stroomgroepen uit de omgeving komen naar Dodewaard. Doel is om de bevolking te informeren over de onverantwoordelijke behandeling van radioactief afval en het falen van de controlerende instanties. Eind 1975 was namelijk gebleken dat de centrale het radioactief afval zo slecht verpakte dat de verzamelinstantie, het ECN, het niet accepteerde. Voorafgegaan door een geluidswagen wordt huis aan huis aangebeld en in gesprek gegaan. Zo'n 500 bewoners zetten hun handtekening onder een verzoekschrift aan de gemeenteraad om de bevolking beter te informeren en een rampenplan op te stellen. De handtekeningen worden na een korte demonstratie aan het eind van de dag aan de burgemeester aangeboden.
PvdA: ga niet akkoord met langer openblijven Borssele!
Greenpeace biedt 50.000 handtekeningen aan aan PvdA-leider Wouter Bos om daarmee de druk op de PvdA te vergroten om niet akkoord te gaan met langer open blijven van de centrale in Borssele. De PvdA en CDA zijn bezig met onderhandelingen voor een nieuw kabinet en Borssele lijkt open te blijven door dat de PvdA het als 'wisselgeld' gebruikt in de onderhandelingen. Samsom (ex-Greenpeace campagneleider nucleair en nu PvdA-kamerlid) zegt dat er nog niets besloten is en dat het 'een hard punt' is voor de PvdA. Kernenergie staat dan voor het eerst op de formatieagenda. (Niet veel later breken deze onderhandelingen en na een korte formatie komt er een kabinet CDA, VVD en D'66 die besluiten Borssele tot minstens 2013 open te houden)