29 april 1993: Blokkade Dodewaard bij internationaal bezoek
|
Zoeken: afval, in, 2006
Uitkomsten
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Herdenking Tsjernobyl en protest tegen export afval naar Rusland
In Almelo demonstreren ongeveer 150 mensen tegen kernenergie, Urenco en de export van kernafval naar Rusland. Het is tevens de herdenking van 20 jaar Tsjernobyl, het ongeluk in de Oekraïense reactor op 26 april 1986. Het is een grensoverschrijdende herdenking: in de ochtend was er al een gezamenlijke manifestatie in het centrum van Gronau -waar ook een Urenco verrijkingsfabriek staat-, waarna een deel van de actievoerders naar Almelo vertrekt.
Bij de hoofdpoort van de uraniumverrijkingsfabriek wordt een manifestatie gehouden, waarna in een demonstratieve optocht naar het centrum van Almelo wordt gelopen, waarin een afsluitende bijeenkomst de vele duizenden slachtoffers van Tsjernobyl worden herdacht.
Radioactief zand (40 km van Tsjernobyl) in ministerie
Greenpeace zet een vat aarde in de hal van het ministerie van VROM in Den Haag. Niets bijzonders zou je zo zeggen, maar de aarde komt uit de buurt van Tsjernobyl. Nou ja, uit de buurt... ruim 40 kilometer van de ontplofte centrale, buiten de ontruimde en verboden 30 km-zone dus, maar is wel radioactief. Zo radioactief zelfs dat het volgens de Nederlandse en Europese normen radioactief afval is en dienovereenkomstig behandelt dient te worden. Greenpeace laat hiermee zien wat de gevolgen van kernenergie zijn en protesteert tegelijkertijd tegen het voornemen van staatssecretaris Van Geel tot het langer in bedrijf houden van de kerncentrale in Borssele.
Acties bij ABN MRO: 'geef duidelijkheid!'
In Groningen en Assen worden bij de hoofdfilialen van de ABN-AMRO bank acties gevoerd tegen de plannen te investeren in kernenergie. “Wij eisen duidelijkheid van ABN AMRO (over mogelijke financiering). Dat is de bank verplicht aan haar vele klanten die kernenergie absoluut niet zien zitten, maar er straks via hun bankrekening mogelijk wel ongewild aan meebetalen”.
Actievoerders, verenigd in het Zoutkoepeloverleg, bieden een petitie aan en ‘zonne-energie’ in de vorm van zonnebloemen. Verder worden er stencils uitgedeeld aan klanten. Het Zoutkoepeloverleg vreest dat door de hernieuwde aandacht voor kernenergie, de druk om radioactief afval op te slaan in zoutkoepels in het Noorden toe zal nemen.
Hunnen tegen afvalplannen in Noorden
Met het neerhalen van een kerncentrale op een es tussen Drouwen en Gasselte hebben de milieufederaties van Friesland, Groningen en Drenthe de actie 'Dit kan niet waar zijn!' ingeluid.
De kerncentrale met een hoogte van 10 meter werd neergehaald door een woedende hunebedbewoner die opstond uit het hunebed in de buurt van de centrale. Zijn rust werd ruw verstoord, nu hij vernam dat er plannen zijn voor de bouw van een nieuwe kerncentrale en de opslag van kernafval in zijn ondergrond. Deze Hun liet zijn graven en resten van nederzettingen na aan de generaties die na hem Drenthe kwamen bewonen. “Had mijn volk dat gedaan, dan zaten jullie en honderden generaties na jullie opgescheept met al dat gevaarlijke afval.” De milieufederaties zijn verontwaardigd over het feit dat na 30 jaar de discussie over opslag van kernafval weer opgestart wordt.