26 april 1990: Geld over de balk smijten in Dodewaard
|
Zoeken: tegen, demonstratie, Radioactief afval, 1982, Noord-Holland
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 1980-1989:
- de jaren in dit decennium
Opnieuw demonstratie tegen dumpingen
De tweede anti-dumpingsdemonstratie dit jaar. Omdat het dumpingschip deze keer uit Den Helder zal vertrekken en niet uit IJmuiden zoals de vorige jaren, is deze demonstratie ook in Den Helder. Net als in Petten, ruim twee maanden eerder, nemen ruim 500 mensen deel. De transporten van het afval zullen op 31 augustus plaats vinden, zo is aangekondigd. De aandacht binnen de antikernenergiebeweging tegen de dumpingen is groot, de organisatie en mobilisatie loopt op volle toeren. De route van Petten naar Den Helder is verdeeld voor verschillende soorten acties (met en zonder blokkade-materialen bijvoorbeeld). Er wordt een actiehandboek verspreid met praktische, juridische en EHBO-tips en tevens met uitleg over de verschillende groepen en acties.
Veel mensen bij demonstratie tegen dumpingen
Duizend mensen demonstreren in Amsterdam tegen de dumpingen. De opkomst is groot, gezien de korte voorbereidingstijd en minimale aankondiging. In tegenstelling tot de verwachtingen, een gezellige wandeling van de basisgroepen, wordt het een volwassen demonstratie met sprekers aan het eind.
Na de demonstratie gaan een aantal mensen naar Krasnapolsky, waar een verkiezingsbijeenkomst van het CDA plaats vindt. Er wordt gezongen: "Dump het CDA, dump de bijbel; geen atoomafval in zee!"
Demonstratie tegen kernafval in Velsen
Als blijkt dat het dumpen in zee van radioactief afval door het enorme verzet niet meer mogelijk is, wordt besloten het op land op te slaan. Maar de plaats voor deze tijdelijke opslag wordt een probleem. Veel mogelijke steden worden genoemd, maar Velsen wordt plotseling de belangrijkste kandidaat. Ongeveer 2000 Velsenaren demonstreren tegen deze plannen, terwijl een voorlichtingsbijeenkomst van het ministerie van VROM (Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) verstoort wordt. Het moet duidelijk worden dat ook opslag op land niet getolereerd wordt, zolang men door gaat met het produceren van kernafval.