26 april 1991: Vijf jaar Tsjernobyl
|
Zoeken: demonstratie, 2006, Zuid-Holland
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Twintig jaar Tsjernobyl
Eerst bij de Wit-Russische en daarna bij de Oekraïense ambassade in Den Haag is er een wake om de ramp in Tsjernobyl te herdenken. In de nacht van 25 op 26 december om precies 1.23 uur, (Nederlandse tijd 0.23 uur) vond de grootste ramp uit de civiele kernenergie plaats. Al is Tsjernobyl het ernstigste ongeluk, het is zeker niet het eerste of het laatste ongeluk in een kerncentrale. Op een groot spandoek wordt dat duidelijk gemaakt. Het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) zegt dat er 4000 doden te verwachten zijn door het ongeluk, maar baseren zich op een studie die in de inleiding spreekt van 8000 en als de gegevens heel kritisch gelezen worden zelfs uitkomt op 10.000 tot 25.000. De Internationale Artsenvereniging IPPNW komt met een rapport waarin gesteld wordt dat alleen al tot 2006 tussen de 50.000 en 100.000 liquidatoren (schoonmakers) zijn overleden en dat in heel Europa verhoogde leukemiesterftecijfers waar te nemen zijn. Maar in de publieke opinie zijn vooral de IAEA-cijfers.
Borssele tot 2034 open? Sluiten!
's Middags tijdens het debat wordt op Het Plein in Den Haag gedemonstreerd tegen het convenant tussen EPZ en Rijk om kerncentrale Borssele tot en met 2033 open te houden. Een half uur voor het debat wordt er nog weer een wijziging doorgegeven aan de Kamerleden, die daarop besluiten de uiteindelijke beslissing weer uit te stellen. Maar dat zal uiteindelijk weinig veranderen, is de verwachting: de beslissing zal door een Kamermeerderheid gesteund worden. Een beslissing die genomen zal worden terwijl gegevens, waarop Van Geel het voornemen stoelt (het advies over de hoogte van de schadevergoeding die de Staat zou moeten betalen) nog steeds geheim worden gehouden.
Voor de Kamer op het Plein wordt door tegenstanders van kernenergie een grote kerncentrale opgeblazen, die vervolgens langzaam leeg loopt. Activisten vormen de leus "Kies Duurzaam, Sluit Borssele".
'Ministerie onbereikbaar door kernramp'
Greenpeace hangt bij het ministerie van VROM een groot spandoek op met de tekst: ‘Dit ministerie is op 22 november onbereikbaar door een kernramp’. In aanvulling op de overheidscampagne ‘Denk Vooruit’ waarschuwt Greenpeace tegen de gevaren van kernenergie.
In september startte de overheid de voorlichtingscampagne ‘Denk Vooruit’ met televisiespotjes en een website. Onder het motto ‘rampen vallen niet te plannen, wél te voorkomen’, laat de campagne aan burgers zien wat ze moeten doen bij een ramp. Greenpeace wil met de eigen versie van de ‘Denk Vooruit’-campagne laten weten dat kernrampen voorkomen kunnen worden, simpelweg door te kiezen voor energiebesparing en schone energie. Een kerncentrale is dan niet nodig. Vijf actievoerders worden gearresteerd.