25 juni 2009: Protest aandeelhoudersvergadering Delta
|
Zoeken: demonstratie, 2001
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Demonstratie: Stop opwerking
Door het samenwerkingsverband STOP (Stop Opwerking) wordt op 1 april een demonstratie georganiseerd in Den Haag. Met vrolijke muziek van een sambaband trekken zo’n 100 mensen langs de ambassades van Groot-Brittannië, Frankrijk en het ministerie van VROM. Bij elke locatie wordt een petitie voorgelezen die vervolgens door de brievenbus wordt gedaan. Ook wordt er een vat met ‘radioactief zand’ achtergelaten om te wijzen op de gevolgen van opwerking.
De transporten die in de week erna gepland zijn, gaan op het laatste moment niet door, omdat de politie te druk is met de MKZ-crisis.
Herdenking Tsjernobyl Almelo
Ongeveer 120 mensen nemen deel aan de herdenking van de ramp in Tsjernobyl 15 jaar geleden. Dit jaarlijkse protest tegen kernenergie vindt, al bijna traditiegetrouw, plaats in Almelo. Eerst een manifestatie bij de hoofdpoort van Urenco, daarna een demonstratie en manifestatie in het centrum van Almelo waar ook een ‘duurzaamheidsmarkt’ plaats vindt. Er is muziek en een Oekraïense verteld uit de eerste hand een aangrijpend verhaal over de gevolgen van de ramp. Verder wordt onder het motto 'Alsof we 15 jaar na Tsjernobyl nog niets hebben geleerd' een overzicht gehouden van ontwikkelingen rond kernenergie in Nederland.
Demonstratie tegen langer openhouden Borssele
De Raad van State vernietigde in februari 2000 de vergunning met de sluitingsdatum 1-1-2004 voor de kerncentrale in Borssele. De Staat begint vervolgens een procedure bij de burgerrechter. De rechtzaak van het Ministerie van Economische Zaken tegen de EPZ over de sluitingsdatum begint op 22 juni met een zitting in Den Bosch. De Staat zegt dat er een duidelijke afspraak is over 1-1-2004 als sluitingsdatum; de exploitanten van de kerncentrale ontkennen een dergelijke afspraak. In Den Bosch demonstreren enkele tientallen werknemers van de centrale voor langer open houden. Maar ook zo’n 120 tegenstanders van kernenergie die eigenlijk vinden dat de centrale onmiddellijk dicht moet.
In september 2002 beslist de rechter uiteindelijk dat er wel een afspraak is, maar geen civielrechterlijk contract. Daarmee is de sluiting uiterlijk 31-12-2003 van de kerncentrale van de baan.
"Kernenergie uit de tijd en onverantwoord"
Op de TU-Delft vindt een congres plaats onder de titel: “Kernenergie: energie voor de toekomst of verleden tijd?”. Het is een bijeenkomst van de Vereniging voor Technische Physica, maar de laatste overblijfselen van de kernenergie-gelovers komen samen. Waren dit soort ontmoetingen tot voor kort vooral een soort reünie met hoofdzakelijk 60-plussers en verhalen over ‘de goeie-ouwe-tijd’, nu zijn er ook veel jongeren.
Voor de ingang worden pamfletten uitgedeeld en wordt aan alle deelnemers het antwoord op de vraag alvast meegedeeld: “Kernenergie is uit de tijd en onverantwoord!”.