Zoeken: Nieuwe kerncentrales, 2009, Zeeland
Uitkomsten
- 2000-2009:
- de jaren in dit decennium
Protest aandeelhoudersvergadering Delta
De aandeelhouders van Delta (provincie Zeeland, en gemeentes in voornamelijk Zeeland) komen samen in Goes om bijgepraat te worden over de plannen van het bedrijf om een nieuwe kerncentrale in Borssele te gaan bouwen. Als ze daarna naar buiten komen staan er zo’n 25 demonstranten van Stop Borssele, WISE, stichting Laka, GroenLinks en SP. Ze staan er met grote spandoeken die duidelijk maken dat ze niets zien in de plannen van Delta voor Borssele-II. Kernenergie is geen oplossing voor het klimaatprobleem. "We hebben 10 jaar (en ws. minder) om te zorgen dat de temperatuurstijging onder de kritieke grens van 2 graden blijft. We kunnen die 10 jaar niet verknoeien door iets te bouwen wat hooguit pas over 10 jaar klaar is, dan nog geen kilowatt heeft geproduceerd, maar wel miljarden uit de markt heeft opgeslokt die aan werkelijke oplossingen zouden moeten worden besteed."
Later wordt er nog een petitie aangeboden aan directeur Boerma met als boodschap: ”Kernenergie is vies, duur en gevaarlijk!”
Delta wil nieuwe kerncentrale(s)
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta start formeel de procedure die in 2011 moet leiden tot het aanvragen van een vergunning voor de bouw van een kerncentrale in Borssele. Ze doet dat door het indienen van een startnotitie bij het ministerie van VROM.
Greenpeace probeert 's morgens vroeg voor de ingang van het Delta-hoofdkantoor in Middelburg een opslagplaats voor radioactief afval te bouwen. Het lukt echter niet om de vaten vlak voor de ingang neer te zetten en dus wordt de opslagplaats aan de overkant van de weg gebouwd. Spandoeken maken duidelijk hoe Greenpeace er over denkt: Tweede Kerncentrale? Gevaarlijk Delta-plan!
Eerste bezetting tegen Borssele-2
De eerste directe actie tegen Borssele II na de aankondiging van Delta. Zo'n 15 actievoerders van het Klimaatkamp brengen de Delta een bezoek en willen in het gebouw op zoek naar de directeur die vaak heeft gezegd altijd 'in' te zijn voor een goed gesprek. De meeste komen echter niet verder dan de hal. Daar wordt dan maar muziek gemaakt door de meegebrachte sambaband. Directeur Boersma laat zich niet zien en een goed gesprek zit er niet in. Ja, 2 of 3 mensen kunnen in een kamertje met een vertegenwoordiger van het bedrijf een gesprek, maar iedereen of niemand, vinden de activisten. Als de opgetrommelde politie heeft gesommeerd verlaten ze het pand. "Deze poging om tot een goed gesprek te komen moet dan ook gezien worden als een van de pogingen uit een heel breed palet om druk uit te oefenen om de bouw van een nieuwe kerncentrale te voorkomen", aldus de activisten.
Spandoek voor Comisssaris van de Koningin
In Middelburg hangen bewoners aan de Dam tegenover het provinciehuis een groot spandoek op om Commissaris van de Koningin en verklaard voorstander van Borssele-II Karla Peijs te laten weten dat niet alle Zeeuwen voor kernenergie zijn. Op het spandoek is te lezen: "The answer, dear Karla, is blowing in the wind"
Manifestatie tegen Borssele-2
Op de Markt in hartje Middelburg wordt door de jongeren afdeling van GroenLinks, DWARS, een manifestatie gehouden over de plannen van Delta voor Borssele-II. Er zijn bandjes, een raaskalpoëet, sprekers van jongerenafdelingen van verschillende partijen en van 'Stop Borssele'. Ondanks hartje zomer zijn er toch zo'n 60 belangstellenden, goed voor Middelburgse begrippen. De media in Zeeland schenken er geen aandacht aan: 'Zeker bezig met een koe in de sloot…?" zegt een plaatselijke activist.
'Champagne nucléaire' voor energiebedrijf Delta
Actievoerders van Greenpeace bieden energiebedrijf Delta een flinke fles gifgroene ‘Champagne nucléaire’ aan. Delta is namelijk gestegen naar de tweede plaats van de meest vervuilende energiebedrijven, blijkt uit onderzoek. Reden is het plan voor een nieuwe kerncentrale. “Als energiebedrijven op deze voet doorgaan, stevenen we af op een klimaatramp,” aldus Greenpeace. “De overheid is nu aan zet om ze met ambitieus en duidelijk klimaatbeleid de omslag naar schone energie te laten maken.” Greenpeace roept Delta op de plannen te staken en de miljarden te investeren in een windpark voor de Zeeuwse kust. "Wij delen die visie van Greenpeace niet," laat het bedrijf weten.