28 juni 1985: Bezetters vergaderen in provinciehuis
|
Zoeken: in, anders, nl, 2011, Zeeland
Uitkomsten
- 2010-2019:
- de jaren van dit decennium
Nieuwjaarsduik gaat niet door: water te warm
Ongeveer vijftig tegenstanders van kernenergie komen nieuwjaarsdag af op een nieuwjaarsduik op het Kalootstrand, vlak naast de kerncentrale; met chocolademelk en oliebollen. Ze horen rillend een toespraak aan van het comité Borssele Nee: de nieuwjaarsduik was afgelast; niet omdat het water van de Westerschelde te koud is, maar juist omdat de watertemperatuur te warm blijkt. Oorzaak van deze thermische verontreiniging is het koelwater van de kerncentrale dat daar geloosd wordt. "Er zwemmen nu al maanvissen, hoe moet dat worden als er een tweede kerncentrale complex in Borssele komt, die ook gaat lozen op de Westerschelde zonder koeltoren. Of komen er toch koeltorens?" vraagt het comité zich af.
Tsjernobyl-herdenking bij kerncentrale
Ruim honderd mensen herdenken midden in de nacht de kernramp in Tsjernobyl op de dijk bij de kerncentrale in Borssele. De aanwezigen vormen met lampionnen en fakkels een stralingsteken en houden een minuut stilte om precies 23.23, het tijdstip waarop 25 jaar eerder de kerncentrale in Oekraïne (op 26 april om 01.23 uur Tsjernobyl-tijd) ontplofte. Voorafgaand is er een herdenkingsprogramma in Goes met documentaires en toespraken. Daar nemen ongeveer 60 mensen aan deel.
Borden langs de A58 tegen nieuwe kerncentrale
In weilanden naast de A58 dwars door Zeeland, verschijnen enkele tientallen grote borden met teksten tegen kernenergie in het algemeen en de komst van een tweede kerncentrale in het bijzonder. Opnieuw een teken dat er geen sprake (meer) is van een 'consensus' over de noodzaak van een tweede kerncentrale, zoals minister Verhagen wil doen laten geloven.