29 april 1993: Blokkade Dodewaard bij internationaal bezoek
|
Zoeken: in, demonstratie, 1990-1999, Overijssel
Uitkomsten
- demonstratie:
- Het lopen van een (van te voren astgestelde) route
- 1990-1999:
- de jaren in dit decennium
- Overijssel:
- Provincie Overijssel
Tsjernobyl-herdenking: demonstratie en fakkeloptocht
Elf jaar na de ramp in Tsjernobyl in de Oekraïne. In Almelo wordt een demonstratie, stiltekring en fakkeloptocht georganiseerd. Het is één van de eerste acties georganiseerd door nieuwe comité ‘Nooit meer Tsjernobyl Almelo’, dat steeds actiever zal worden. Enkele tientallen mensen nemen deel.
Ook straling gaat de grens over
Gevierd wordt 350 jaar Vrede van Muenster. Voor anti-kernenergiegroepen van beide zijden van de Duits/Nederlandse grens, reden om te protesteren tegen het feit dat vlak over de grens in Ahaus een opslagplaats voor kernafval komt. “In het jaar van de Vrede van Muenster werd het grootste transport van kernafval het Muensterlandse stadje Ahaus binnen. Dit transport werd vergezeld door een troepenmacht die oudere Ahausers deed herinneren aan de oorlogsdagen. Niets rust en vrede. Ook aan Nederlandse zijde maken we ons zorgen over de opslag van kernafval zo vlak over de grens, immers: ‘Straling stopt niet aan de grens’”. Daarom wordt er bij de grensovergang in Glanerbrug een groot spandoek uitgerold op het moment dat de herdenkingskoets naar Muenster passeert: “U gaat hier de grens over, radioactieve straling ook.”
'Geen reden tot ongerustheid'
Dertien jaar Tsjernobyl. Vanaf NS-station Almelo De Riet begint een demonstratie naar de hoofdpoort van de UCN/Urenco. Ongeveer 80 deelnemers luisteren daar naar muziek en toespraken, o.a. van Laka en van Natasha Gerson over haar (en Wilja Jurg’s) boek over de FHS-affaire, waarbij de aluminiumsmelter FHS in Dedemsvaart en de UCN een onfrisse rol spelen.